woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:734/1096)

Klopsiki z indyka gotowane na parze 168

pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić mięso wymieszać z jajkiem, startą cukinią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kalafiora i cukinii 163

ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki octu winnego łyżeczka soku z cytryny łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii? Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić

Kuchcik gotuje
Makaron z warzywami w kremowym sosie :) 202

oleju  1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego  300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone

Zdrowie na języku :P
Spaghetti w pesto z rukoli z chrupiącym prażonym słonecznikiem 162

dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron

Moniki Smakołyki
Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami 1156

pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach. Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z konfiturą z winogron 110

wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron

Zasmakuj Kuchni
KOSTKA MAFIJNA 199

mnie Bonitki z Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy

Pani na deser
Dżem z dyni i nektarynek. 140

dojrzałych nektarynek 1 cukier waniliowy sok z jednej dużej cytryny 1/2 do 3/4 szklanki cukru lub do smaku 1 dżemix ale nie koniecznie dodatek do dżemu Suchary z rodzynkami   WYKONANIE : Obrana dynię i umyte nektarynki kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło dynię i nektarynki, gotujemy aż zmięknie.Odcedzamy nadmiar płynu pozostawiając

Sama słodycz i szczypta chili
Guacamole 138

tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado. Czosnek

PatiGotuje
Sałatka Ziemniaczana z Sosem Chrzanowym 468

łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ziemniaczana z sosem chrzanowym Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myję i gotuję bez obierania w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowane odcedzam i studzę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek) 189

pudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w "oponki", kłaść na blaszce wyłożonej

FitKot
Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym 253

kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę .   Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy (dzięki temu makaron nie będzie

Słodka Strona
BROKUŁ W CIEŚCIE 578

SKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka  2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia  olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 150

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem z jabłek i mango z dodatkiem wanilii. 160

kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier sok oraz skórkę z cytryny i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać a płyn się zredukuje. Z laski wanilii wyskrobać łyżką ziarna, a strąk pokroić na kawałki. Wszystko dodać do owoców i wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie można doprowadzić

zadanie-gotowanie
Sałatka gruszkowa z cykorią 160

szklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników

To co kocham
Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym 231

Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki - skórkę cytryny czy mus owocowy. A więc... Do dzieła! Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 70 g cukru Przygotowanie: Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia. Do garnka wlać

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Skórka kandyzowana 142

soku z kwiatów czarnego bzu 8szt. owoców cytryny, pomarańcze Owoce pomarańczy lub cytryn dokładnie wyszorować i sparzyć kilkakrotnie. Ponacinać skórki i obrać oraz oczyścić z tej białej części pod skórką. Można pokroić drobno skórki w kosteczkę lub gotować w kawałkach. Na każde pół kilograma cukru pół litra wody. Gotować do momentu aż skórki zrobią się szkliste. Wtedy przełożyć skórki

W garach u Gosi
Buraczki tarte 168

podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki. Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny. Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami ślaskimi i roladą

Moja smaczna kuchnia
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 184

czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej

zadanie-gotowanie
Sojonez – wegański majonez 191

wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Składniki: Mleko sojowe – 200ml Olej – 300-400ml Sok z cytryny – 2 łyżki Musztarda delikatesowa – 2 spore łyżeczki Sól czarna

Blendman
Pachnący anyżkiem gwiazdkowym kompot z suszonych owoców 142

finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy.  Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi  1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody źródlanej  Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie

AZgotuj!
Sałata z grillowanym serem halloumi 245

opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie

Stare Gary
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 193

dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować

DefinicjaSmaku
Dżem bananowy z bazylią i cytryną 143

mieszając. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Dżem przełóż do umytych,  wyparzonych i wysuszonych słoików. Teraz pozostaje ci już tylko ich pasteryzowanie ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw  słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć

Wielki apetyt
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 151

Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.   Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką . SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 174

Składniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie

O kuchni z uczuciem
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 190

morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz

Roślinna - blog wegański
Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym 164

utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla.  Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety jaglane z Solą 167

łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować

Gaździnka warzy
Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 182

myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3  łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy  grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy

w mojej kuchni
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 229

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 564

godzinę i 30 minut.W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra. Buraki przesypałem do miseczki. Do innego naczynia wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo

Wyprawy kulinarne
Kalafior pod beszamelem. 203

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczna kasza jaglana na zielonym sosie! 707

dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Sernik cytrynowy z twarogu. 238

masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.  Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni

Kuchnia Łukasza
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 299

karmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku.Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia.Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki.Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa.Purée z zielonego groszku:Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka(...)marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz:Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni

W kuchni Katie
Sernik nowojorski – sernik New Yorker 328

cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem, na dno piekarnika należy wstawić (koniecznie!) żaroodporne naczynie z wodą. Sernik(...)studzić przez 15 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Potem można go wyjąć i studzić na blacie. Gdy sernik będzie letni przygotować masę ze śmietany, cukru i soku z cytryny. Polewę śmietanową delikatnie wyłożyć na przestudzony sernik i wygładzić. Gdy sernik ostygnie – wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. A potem zachwycać się aksamitnym smakiem :) Podobne przepisy Tarta

Pociąg Do Kuchni
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 198

się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie popsute, zniszczone i nadgniłe owoce.   W misie blendera kielichowego blendujemy dokładnie ¼ truskawek razem z całą papryczką habanero. Całą(...)cukier gaszą ten ogień. Jedyne co poczujecie, to ciepło na języku, które znika po 2-3 minutach. Przelewamy zawartość blendera do głębokiego rondla, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy całość od zawrzenia około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając żeby nie przypalić owoców. W miseczce mieszamy cukier z opakowaniem pektyny. Dorzucamy cukier do gotujących się owoców, szybko mieszamy

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś w galarecie 1463

łyżki zielonego groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej natka z pietruszki 1 cytryna 1 jajko Wykonanie: 1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić(...)stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 157

smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę(...)będzie prosto z lodówki spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Krok 2 Płuczemy na sicie komosę, a następnie zalewamy wrzątkiem w proporcjach dwa razy więcej wody niż komosy, czyli w tym przypadku szklanka wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10-15 minut, żeby komosa doszła. Krok 3 Myjemy jabłko

Niedzielny kucharz
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 171

feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Umieszczamy je w malakserze i siekamy na drobno (najlepiej partiami i stopniowo). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Wielkopolski. Wrzucamy(...)dodajemy posiekanego brokuła. Smażymy razem przez kilka minut do pożądanej miękkości (wg mnie najlepszy jest taki al dente) – co jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania