woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:739/1096)

Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 112

się owoce i dotyczyły liczby bakterii grupy coli tj. bakterii, które zawsze występują w ściekach i odchodach, więc stanowią wskaźnik na ile zanieczyszczone mikrobiologicznie jest dane środowisko. Pobrana została woda: przed uruchomieniem urządzenia: liczba bakterii grupy coli (lb) = 10 (3-56) [NPL/100 ml] , po 3 minutach działania: lb < 10 [NPL/100 ml] i po wyłączeniu, po 5 minutach działaniach(...)możliwość ozonowania owoców cytrusowych (cytryn, limonek, pomarańczy). Często bowiem korzystam ze skórek owoców cytrusowych w swojej kuchni (w skórkach jest mnóstwo naturalnych aromatów) i nie muszę się już męczyć z szorowaniem i parzeniem. Warzywa i owoce, które chce oczyścić urządzeniem wstępnie opłukuję (aby usunąć piach lub kurz) i dopiero wtedy wkładam do miski z wodą. Wodę po ozonowaniu wykorzystuję

Moja Delicja
Babeczki czekoladowe z wafelkami , z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym 138

cytryny, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego,  1 płaska łyżeczka żelatyny, ponadto: płatki czekoladowe, czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone, świeże listki mięty. Przygotowanie: Wafelki Lusette kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy(...)bardzo cienko rozsmarowujemy, po schłodzeniu odklejamy i dzielimy na małe płatki czekoladowe, które dodamy do ozdobienia babeczek. W tym czasie przygotowujemy pana cottę . Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienie. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając.  Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 253

ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części w zależności od jego wielkości. Oprószyć go cynamonem, goździkami i solą.  W dużym rondlu (u mnie(...)rondla dodać wino, wodę. Zagotować. Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dołożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut.  Gotowe danie posypać resztą natki pietruszki, startym serem, a także ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego Chicken Kapama

Poezja Smaków - blog kulinarny
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 245

czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy(...)posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej mocy palnika aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z ¹⁄₂ cytryny. Szpinak wykładamy łyżką pomiędzy upieczone roladki. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
risotto z krewetkami i cukinią 160

ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy(...)chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki z cukinią oraz sok z cytryny doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany podając posypujemy natką pietruszki risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado

zobacz ich smak
Wegański lunch box 155

sięgajmy po nie od czasu do czasu. Składniki: ½ szkl. cieciorki (moczona wcześniej w wodzie przez kilka godzin) dwie duże garście rukoli 1 łyżeczka nasion kuminu 4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz 2 kiełbaski seitanowe

Roślinna - blog wegański
Nadziewany pieczony kurczak 215

skóry nie obcinamy, tylko starannie układamy wokół cytryny, starając się nie zostawić żadnych wolnych przestrzeni, przez które mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy kurczaka oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Przyprawy wcieramy w kurczaka (tak, trzeba mu zrobić mały masaż ;)). Do żaroodpornego naczynia, bądź tacy wlewamy wino i niecałą (200 ml) szklankę wody. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka(...)kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka dzielimy. Do soków powstałych w czasie pieczenia wyciskamy sok z upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby

Pociąg Do Kuchni
Poniedziałek: Minestrone al pesto 136

liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, pokrój w ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki(...)wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki oraz parmezan przełóż do misy miksera. Miksuj pulsacyjnie przez chwilę. Kiedy składniki będą rozdrobnione, wlewaj powoli oliwę. Posól do smaku i przypraw cytryną. Przełóż do pojemnika i szczelnie przykryj. Krok

Niedzielny kucharz
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 173

podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce ząbek czosnku i posiekane chili (bez pestek). W  miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli. Mieszamy i polewamy ogórki. Na czas przygotowania curry wstawiamy do lodówki. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w bardzo drobną

cool and minty
Indyjskie kotlety ziemniaczane 308

sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej (lub 1 łyżeczka mieszanki(...)szczyptę pieprzu. Ucieramy całość na pył. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody i (najlepiej jeszcze gorące) rozgniatamy dokładnie tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodajemy sypkie przyprawy z moździerza, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą ciepłe (ale już nie gorące), dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżeczkę startego imbiru, 2 wyciśnięte ząbki czosnku

Poezja smaku
Piątek: Pistacjowo-brokułowy krem i grzankami z gruszką 134

szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż

Niedzielny kucharz
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 210

trudne dla mnie;))  Biszkopt: 4 jajka,  100g cukru pudru,  125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej,  sok i skórka z cytryny,  łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i przelać na przygotowaną blaszkę(...)23x33cm.Piec 30-40 min w temp. 180st. Ostudzić. Jabłka: 1 kg jabłek,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 szklanki wody,   3/4 szklanki kaszy manny,  łyżka masła,  1 dowolna galaretka. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 174

miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente

SzczyptaSmaQ
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 168

żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków 1/2 do 1 szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana i chrzan, proporcja wg upodobań sok z cytryny Upieczone buraki obieramy i miksujemy blenderem razem z twarogiem na gładka pastę, ja najpierw buraki starłam na tarce a ser rozdrobniłam widelcem. Dodajemy ser i żółtko, mieszamy. Dosypując mąkę zagniatamy dość(...)garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać wsypujemy trochę soli i wlewamy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy kluseczki i gotujemy ok 1-2 minut od wypłynięcia. Trzeba uważać by się nie rozgotowały. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz by lekko obeschły. Postępujemy tak aż ciasto nam się skończy. Mieszamy śmietanę z chrzanem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na talerz nakładamy sos, kopytka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodowy kurczak na butelce 330

ząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce(...)podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny

Pyry na Gaz