wiśniowej lub truskawkowej) 450 ml gorącej wody ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki na warstwę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy***: 1 białko jajka 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) szczypta soli *** ewentualnie można(...)takich białek po ubiciu otrzyma się największą objętość piany. Białko wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Kolejno dodawać łyżeczka po łyżeczce cukier, wciąż ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka. Dobrze ubitą masę
Kulinarne Przebojekremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę potrzebne nam: 6 jajek (tych XL starczy nam 5) około 1 szklanki cukru (kryształ) łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Na mus truskawkowo-limonkowy: ok. 400 g mrożonych truskawek 1 laska trawy cytrynowej 1 limonka (razem ze skórką) 2-3 łyżeczki cukru Poza kolejką musu i bezy(...)bardzo ważne, przekręcona piana zbryli się i wytrąci się z niej woda. Stąd niskie obroty i równe ruchy, łatwiej kontrolować naszą masę. W momencie kiedy na pianie za mikserem zaczną zostawać ślady, wiedzcie, że coś się dzieje, zbliżamy się do końca, to odpowiedni moment na sok z cytryny delikatnie teraz kontrolując pianę po każdym okrążeniu doprowadzamy do stanu, w którym
Kuba Gotujepodaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną. SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka domowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego, 3 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę(...)przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę. 2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam. 3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję
Tradycyjna kuchnia Kasitahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Proste w przygotowaniu i przepyszne! Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży 20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu(...)łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego majeranku 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- około 1 godziny Następnie jeszcze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplasterki i zeszklij na maśle. Odsuń na bok i usmaż filety rybne (z obu stron). Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania(...)Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje w Gdyni. Składniki to: 4 dzwonka łososia, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek. Blachę natłuść oliwą
Moja smaczna kuchniapostaci. Produkty Lamazuna są także bardzo wygodne w użyciu - wystarczy lekko zwilżyć je wodą i potrzeć nimi włosy lub ciało, aby zamieniły się w doskonale usuwającą zanieczyszczenia i odżywiającą piankę. W przypadku pasty do zębów pocieramy ją zwilżoną wodą szczoteczką, natomiast krem do golenia zwilżamy wodą i pocieramy nim skórę, pędzelek jest tu całkowicie zbędny. W tym miejscu mała ciekawostka(...)piperita (peppermint) oil ***, coconut fatty acid, sodium isethionate, aqua / water, limonene Waga: 17g Inne warianty: Pasta do zębów w kostce "Szałwia i cytryna", bez fluoru Pasta do zębów w kostce "Cynamon", bez fluoru Szampon w kostce "Cytryna" do włosów tłustych Kosmetyk o subtelnym, cytrynowym zapachu. Po umyciu włosy są puszyste i miękkie w dotyku. Nie podrażnia skóry głowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno ,żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z z ubitą śmietaną.Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Beza Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać
RAROSSAmasełka ( w oryginale to miał być sos), aż wreszcie przyszła pora na realizację :) Masełko zrobione, a moi domownicy pochwalili jego smak. Jeśli dodałabym tak jak w przepisie 4 łyżki wody konsystencja byłaby rzadsza i przypominała właśnie sos. A tak powstała pasta do smarowania chleba. Pyszna. Będę robić ją częściej. Jak dla mnie z powodzeniem może zastąpić tradycyjne masło. Jeśli(...)czosnek:) Składniki : 2 ugotowane ziemniaki 5 ząbków czosnku szczypta soli 1 żółtko 100 ml oliwy z oliwek pieprz czarny 3 łyżeczki octu z białego wina, można zastąpić sokiem z cytryny Przygotowanie : Ziemniaki ugotować z łupinkach do miękkości, obrać, przecisnąć przez praskę Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do głębokiej miseczki, dodać sól, żółtko i bardzo dobrze wymieszać Powoli dodawać oliwę
Proste Potrawypokrój w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokój awokado, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na 15 -20 minut aby smaki się przegryzły. POROWE KREMOWE RISOTTO - 2 szklanki suchego ryżu arborio - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - szklanka mleka + woda - 3 ząbki polskiego czosnku - kilka gałązek tymianku polskiego - 10 cm białej części pora - sól
SMYKWKUCHNIoliwa z oliwek – 1/2 małego ząbku czosnku – sok z ½ cytryny – sól i pieprz do smaku – mieszanka przypraw toskańskich – tarty parmezan Przygotowanie Bób płukamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy obrany bób
I LOVE LIFEkostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość na aksamitny krem. Ponownie wstawić na mały ogień, skropić sokiem z cytryny oraz dorzucić garść startego parmezanu. Udekorować danie orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchniacukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchniłyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny sól 2 łyżki posiekanego szczypiorku WYKONANIE Majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i syrop klonowy mieszamy w miseczce. Lekko solimy, dodajemy szczypiorek. Odstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, stawiamy na ogniu i gotujemy przez 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody). Kroimy
cool and mintykostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość na aksamitny krem. Ponownie wstawić na mały ogień, skropić sokiem z cytryny oraz dorzucić garść startego parmezanu. Udekorować danie orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką. Smacznego
Wino Francja KuchniaSkładniki na naleśniki : • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki. Składniki na farsz : • 4 jabłka • 4 łyżki cukru • sok wyciśnięty z 1 cytryny • szczypta cynamonu • cukier puder do posypania Przygotowanie : Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki
KUCHNIA POLSKAdaktylom więc naprawdę zero cukru . Składniki: 2 szklanki migdałów szklanka daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie) ½ szklanki mąki lnianej ½ szklanki kakao 1 szklanka mleka kokosowego (gęstego) 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego ( TUTAJ przepis na migdałowe w 3 odsłonach) szczypta soli łyżeczka sody łyżeczka soku z cytryny ½ tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze mieszamy
PaleoLifeszklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie: Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem
Codziennik Kuchennysuchej ciecierzycy 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini sok z 1/2 połówki cytryny oliwa, około 100 ml sól, pieprz kolorowy Kurczak i grzanki: 2 filety z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej chleb tostowy 1. Przygotowujemy hummus: ciecierzycę zalewamy wodą 10 cm ponad jej poziom w misce. Zostawiamy na noc. Rano gotujemy przez
Szefowa kuchniopcjonalnie łyżka syropu z agawy, syropu klonowego, konfitury, innego miodu) + łyżka soku z cytryny – razem dobrze wymieszać do dekoracji: ulubione bakalie Przygotowanie: Jeśli używamy kaszy jaglanej : kaszę jaglaną ułożyć w drobnym sitku lub małym garnku i dobrze wypłukać kilka razy w ciepłej, lekko gorącej wodzie. Można także uprzednio namoczyć kaszę przez kilka godzin, wylać wodę, przepłukać. Gdy mamy oczyszczoną
Zasmakuj Kuchniłyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem
Fitsweet.meolejem, solą i pieprzem. Przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E , zalej wodą i jeszcze raz zamieszaj. Oczyszczone kawałki łososia ułóż na naczyniu do gotowania na parze i przełóż do misy w multicookerze. Łososia oprósz solą i pieprzem oraz opcjonalnie skrop sokiem z cytryny. Zamknij pokrywę multicookera, ustaw program "RICE/GRAIN" . Czas ustaw na 45 minut. Gotuj do momentu
Zdrowie na języku :Płyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem
Fitsweet.meekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 5% (marchew, pasternak, por, lubczyk, NATKA SELERA), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny Pęczek koperku posiekany 2-3 łyżki śmietany gęstej 18% sól pieprz dwa jajka ugotowane na twardo (najlepiej te "wsiowe":)) Wykonanie: Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła i gotować mieszając od czasu do czasu
Trufelkowoburo... Składniki; ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej Skworcu 120 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 1 łyżka wiórków kokosowych Skworcu 1 jajko 10 dag truskawek 10 dag jagód lub borówek amerykańskich szczypta soli szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej Skworcu 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny masło do foremek 1 łyżka cukru Przygotowanie; Kaszę wysypać na patelnię, podgrzać, po czym
Radość kipiąca uśmiechem.push({}); Teraz przygotuję sos: Do jogurtu dodaję serek, pokrojony drobno czosnek, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę najlepiej podawać nie długo po przygotowaniu, ponieważ po jakimś czasie podchodzi wodą. Sałatka z kapustą pekińską, serem feta i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego
Uwaga Babcia GotujeSkładniki płatki róży ilość dowolna sok z cytryny cukier jedna łyżka na garść płatkow Wykonanie oczyszczone z robaczków i nasion płatki róży przepuścić przez wyciskarkę.Gotowy sok doprawić cukrem i sokiem z cytryny.trzymać w lodówce.....można rozcienczyć wodą i pasteryzować.Ja wolę naturalny.... Smacznego
w mojej kuchniprzykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny. Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję
JejKuchniaawokado kilka rzodkiewek kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję we wrzątku 3 minuty, następnie przelewam zimną wodą i kroją wzdłuż na pół lub na ćwiartki. W niewielkim garnku rozgrzewam wodę. Jajko wbijam
Mango Papajajajka 2 łyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 4 łyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao jajko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli zimna woda Oraz: łyżeczka masła wiórki kokosowe tortownica 26 cm Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej
Dieta moja pasjasojowego i odstawić. Awokado obrać, pokroić w plastry i pokropić sokiem z cytryny. Ogórka przekroić na pół w poprzek, a następnie wzdłuż. Usunąć nasionka. Pokroić ogórka w cienkie paseczki. Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki. Placek papieru ryżowego ułożyć na talerzu i zwilżyć wodą. Odstawić na na 2 minuty, żeby zmiękł, jeśli nadal jest twardy zwilżyć wodą
Kulinarne Inspiracjenastępny dzień przekładamy do blendera, doprawiamy papryką i cukrem i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować ją na gładko, lub do takiej konsystencji jaką lubicie. W razie potrzeby doprawiamy solą. Przekładamy do szczelnych słoiczków. Marynata do łososia: 2 łyżki domowej musztardy łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy ok. 250 g filetu z łososia łyżka masła klarowanego
Mienta blogDorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno smarujemy olejem kokosowym. Polędwice polewamy miodem. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy dorsza około 25 minut. 3. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody gotujemy do momentu
kruche babeczkicurry, chilli, chwilkę smażyć. Dosłownie kilka sekund. Na patelnię wrzucić mięso wlać sok z cytryny i smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem, chilli w proszku, jeszcze chwilkę smażyć aż mięso lekko się zarumieni. Do mięsa dodać pomidory z puszki i wlać wodę. Zamieszać i zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku solą
Kuchnia Pokoleńcukier koper i natka pietruszki 1 l wody Przygotowanie: Filetujemy rybę. Z głowy, kręgosłupa, wody, przypraw oraz warzyw gotujemy wywar na galaretę. Który później doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i świeżymi ziołami. Filety porcjujemy na mniejsze kawałki około 4-5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 200 stopniach. Przed pieczeniem
Życie zaczyna się w kuchnidużej) i smaż aż zmięknie. 200 g wybranej zieleniny włóż do miski z zimną wodą i opłucz z piasku.Wytnij grube łodygi, duże liście posiekaj na mniejsze kawałki. Dorzuć liście na patelnię i smaż, aż zwiędną (trwa to krótko - 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek
Chilli Czosnek i Oliwakilka czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, odstawić w głodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić
6nieboAwokado obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Wstępnie mieszamy. Ziarna słonecznika podprażamy. Dodajemy do masy wraz z serem, oliwą i chili. blendujemy na kremową masę. Dodatkowe informacje Jeśli podajemy pesto z makaronem, nie wylewajmy całej wody z makaronu. Jeśli pesto będzie za ciężkie, rozwadniamy je wodą z makaronu
Mieszam w Garnkuzłote napary o świeżym smaku i subtelnej nucie goryczki. Chińczycy często zaparzają herbatę Gunpowder wodą o temperaturze 50°C, proces parzenia trwa wówczas 2 a nawet 3 godziny. Tak zaparzona herbata ma bardzo wyrafinowany, aksamitny smak i głęboki aromat mięty. Serwowana z lodem, brązowym cukrem, cytryną i listkami świeżej mięty doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Nazwa zielonej herbaty Gunpowder wiąże
Gotowanie i blogowanieWyłączyć moc ognia, na mięsie położyć talerzyk, na nim ustawić obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej
kawawszklance