woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:751/1096)

Sok z aronii 151

przemrozić aby pozbyć się goryczki. Miałam w planach dodać liście i sok z cytryny, ale po przemyśleniu postanowiłam zrobić czysty sok, tylko z cukrem, bez żadnych dodatków. Jest to sok - syrop do rozcieńczania. Jeden słoiczek już napoczęty - sok wspaniale smakuje dodany do herbaty lub do wody mineralnej. Jak wiadomo, po produkcji soku pozostają owoce. Co z nimi zrobić? Większość ludzi

Posadzone i zjedzone
Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji. 196

mała czerwona cebula 10 młodych kwiatów nasturcji sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sól i pieprz Wykonanie: Oczyszczoną fasolkę ugotować w 2 litrach wody z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką soli (około 15 minut). Przelać zimną wodą

zadanie-gotowanie
Delikatny sernik z musem truskawkowym. 176

całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g  drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki  Wykonanie:  1.        Wszystkie

vaniliowoczekoladowa
Ryba w kokosie z imbirem 137

patelnię, podgrzewając przyprawić solą, imbirem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Redukować ok 3-4 min. Włożyć rybę, trzymać na ogniu ok 5-7 min. Wsypać posiekaną natkę i gotowe... Jeśli ryba będzie mrożona - najszybciej rozmrozi się kiedy wsadzimy ją do zimnej wody

Gaździnka warzy
Szybki kompot z jabłek 136

wycinamy z gniazd i kroimy na talarki / ósemki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i następnie dodajemy cukier oraz goździki. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tak długo aż jabłka będą miękkie. I gotowe :) ... można dodać cynamon jeżeli ktoś lubi, bądź plaster cytryny :) Zdrówko

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 133

korzeń selera ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki . Cebule kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ). Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Duszenie pieczarek i smażenie ryby

Uwaga Babcia Gotuje
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 622

cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się

Słodko-Słony Świat Ilony
Wątróbka z sosem wiśniowym 214

miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny

Proste Potrawy
Kurczak curry w stylu tajskim 105

oraz drobno pokrojony czosnek i imbir. Dodajemy pastę curry, sos rybny, sok z cytryny i smażymy jeszcze przez około minutę, cały czas mieszając. Dolewamy mleko kokosowe i znów mieszamy. Do sosu dodajemy obsmażone kawałki piersi kurczaka, pokrojone ziemniaki, orzeszki ziemne i dolewamy ok. 200 ml wody (lub trochę więcej). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut

MyCookBook.pl
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 164

blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 190

pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać

https:KKuchniaMniam
Orecchiette z brukselką i kurkami 154

szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki

R'n'G Kitchen
Spaghetti z dynią i gruszkami 129

Gruszki wrzucamy do garnka razem z 20g cukru oraz sokiem z cytryny i gotujemy aż lekko zmiękną, a wtedy dorzucamy dynię (dynia szybko się gotuje więc jak wrzucimy razem z gruszkami to zanim zmiękną gruszki dynia nam się rozpadnie). W miedzy czasie nastawiamy wodę na makaron (zasada jest taka że na każdy kg makaronu dajemy 10l wody więc zgodnie

Kuchenne Wariacje
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 125

ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego

KreatywnePiny
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 136

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity