woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:758/1096)

Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 279

jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Partiami, stale mieszając zawartość rondla, wsypujemy do makaronu starty ser. Pieprzymy całość do smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek

Karo in the Kitchen
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 216

jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia. Partiami, stale mieszając zawartość rondla, wsypujemy do makaronu starty ser. Pieprzymy całość do smaku i od razu podajemy – każdą porcję posypując dodatkowo startym serem, odrobiną płatków chili i koniecznie skropioną sokiem z cytryny. SKŁADNIKI 2 duże porcje 250g makaronu – bucatini, bavette, muszelek

Karo in the Kitchen
Galaretka z nóżek 157

gotowania dodaj drugie tyle (lub odrobinę więcej) gorącej wody. zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij ognia i dodaj 2 ząbki przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowanym płynem zalej mięso. Odstaw aż przestygnie i zacznie gęstnieć, wtedy wstaw do lodówki. Nóżki możesz trzymać w lodówce nawet do tygodnia. Podawaj z cytryną lub octem (najlepiej winnym lub jabłkowym, lepiej unikać tradycyjnego

nietylkopasta.pl
Śledzie w sosie chrzanowym 481

śmietany 18 % 2-3 łyżki soku z cytryny   2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości 1 małe jabłko 1 mała czerwona cebula pęczek natki z pietruszki(można dać w zamian koperek jak ktoś woli) 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz   Przygotowanie:  Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2-3 godz,następnie pokroić

Swojskie jedzonko
Sałatka z kalafiora w rożkach od lodów 196

łyżki oliwy starta skórka i sok z cytryny po pół łyżeczki mielonego pieprzu i słodkiej papryki mały pojemniczek jogurtu greckiego (opcjonalnie)   wafelki do lodów do podania Przepis na sałatkę z kalafiora w rożkach od lodów Wszystkie składniki wymieszać w dużym garnku. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie odsączyć nadmiar wody, którą puściły warzywa. Nakładać łyżką (kulkownicą) do lodów

Ugotowane pozamiatane
Pomysł na kalafiora, placuszki z cytrynową śmietanką! 235

dodajemy soli, gdybyśmy dodali sól, kalafior zacznie puszczać wodę i masa będzie za rzadka. Placuszki oprószamy solą podczas smażenia się na patelni. Placuszki, formujemy dość małe, aby łatwo było je nam obracać. Podajemy z creme fraiche, mocno schłodzoną, świeżą śmietanką (zawartość tłuszczu wedle uznania), do której dodajemy otartą skórkę z cytryny. Przepyszne! Spodobał Ci się przepis? Wrzuć linka na swojego

SMYKWKUCHNI
cytrynowe śledzie 177

śledzik jest przepyszny. Ja co prawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta. Składniki : na 1 słoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można

Gotowanie z pasją
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce 175

oliwek - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - sól i pieprz 1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości. 2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty. 3. W tym czasie kroimy

Bez Cebuli
Galaretka z kurzych łapek - bomba kolagenowa 209

kokilek (kubeczków, salaterek) i  przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało się łatwo wyjąć. Na dnie ułożyć po plasterku marchewki z gotowania wywaru, natkę zielonej pietruszki i kolejno porcje obranego mięsa z kurzych łapek. Zalać galaretką. Kubeczki schłodzić i pozostawić do stężenia w lodówce podawać z sokiem z cytryny. Witamina C zawarta w cytrynie ułatwia przyswojenie kolagenu z galaretki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 163

sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną

Ze smakiem bez glutenu
Tiramisu z Truskawkami – Deser Truskawkowy 290

plasterki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję sok cytryny i zasypuję cukrem kryształem. Delikatnie mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 2 godziny aby truskawki puściły sok. Do przygotowania kremu użyję surowych jajek, dlatego dla bezpieczeństwa możemy je sparzyć we wrzątku. Jajka dokładnie myję i wkładam do gotującej się wody na około 4 sekundy. Po około 2 godzinach : Truskawki

Uwaga Babcia Gotuje
Zielony koktajl z rzeżuchą 182

wycinamy gniazdo nasienne. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą blendera, lub w malakserze. Dosładzamy według uznania. Koktajl podajemy od razu po przygotowaniu. Wierzch można udekorować odrobiną świeżej rzeżuchy. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas

NiePieprz.pl
Staropolska ściągawka wigilijna 200

mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną

Tradycyjna Kuchnia
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 260

tłuszczu, 8-19% białek i 3-6% wody oraz takie minerały, jak magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź czy wapń.. Są bogate w witaminy A, B, K i E. Niedojrzałe orzechy są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, zawierają jej aż 2500 mg/100 g (50 razy więcej niż w cytrynie). Z orzecha włoskiego wytwarza się olej, który ma znajduje zarówno

Trzeci talerz
Nalewka z pigwy – Pigwówka 127

twardych jak kamień, kwaśniejszych od cytryny. Pigwa jest drzewem, natomiast pigwowiec kolczastym krzewem, pigwa ma duże owoce, a pigwowiec małe, pigwy są bardziej słodkie i aromatyczne, a pigwowiec bardziej kwaśny. Składniki: • 500 g pigwy – 4 sztuki wielkości jabłka • 750 g cukru • 0,5 l spirytusu • 1 szklanka wody Wykonanie: • Oczyszczoną z gniazd nasiennych

To co kocham
Młoda kapusta z koperkiem 157

łyżki  łyżka soku z cytryny  sól, pieprz , kminek ewentualnie inne ulubione przyprawy Kapustę umyć , pokroić na ćwiartki , a następnie poszatkować lub jeśli ktoś nie posiada szatkownicy w  w miarę drobno pokroić. Przekładamy do garnka z łyżką oleju , lekko podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Cebulę obieramy , kroimy i lekko

Aromatyczne Podróże
Koktajl awokado – kiwi. 263

zielonych owoców i liści szpinaku .Na zdjęciach jest cytryna,ale nie polecam jej ,koktajl z jej dodatkiem był nie do przełknięcia , gorzki . Niestety niektórzy zamieszczają takie przepisy i potem wszystko jest do wyrzucenia. Składniki: na dwie porcje Garść świeżych liści szpinaku 3 kiwi ,miękkie jedno awokado ,miękkie 1 szklanka lodowatej wody lub soku kiwi Wszystkie składniki ,po obraniu kiwi

Ladylaura.
herbatka z korzenia mniszka na oczyszczenie wątroby 141

korzenia zebranego na łąkach . Wykonanie Jeden  litr wody zagotować w garnku. Dodać dwie łyżeczki suszonego korzenia i gotować 5 do 10 minut na średnim ogniu. Przecedzić ,i zapraszam na zdrową herbatę. ps.wykopany korzeń z mniszka namoczyć ,dokładnie z włosków i ziemi oczyścić .Wysuszyć najlepiej w takiej siatce po kupionych cytrynach .Przechowywać w papierowym woreczku

w mojej kuchni
Batoniki owsiano-morelowe (bez dodatku cukru, wegańskie, bezglutenowe) 169

duże, dojrzałe banany pół szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej) Nadzienie: 250 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego) skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany rozgnieść na puree, dodać

Domowa Cookierenka Agi
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 257

cherry tomatoes) kilka kropel octu lub soku z cytryny (few drops of vinegar or lemon juice) czosnek (garlic) sól (salt) pieprz (pepper) cukier (sugar) Przygotowanie (Recipe) Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, pieprzu, cukru i około 2-3 łyżki wody i kilka kropli octu. Całość delikatnie wymieszać ręką

Jacob Tastes
SOK Z ARONII 203

puściła sok.  Wlałam sok z cytryny. Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko. Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki. Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok.    Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików. Nie trzeba ich wówczas już  pasteryzować.  Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z wodą. Pijcie go więc na zdrowie

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 241

miekkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion. Pięknie napęczniał ;-) Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego!    Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA

potrawyregionalne
Jagodowe tartaletki 190

masło i nadal miksujemy dodając w między czasie wodę. Kiedy ciasto lekko się "zbryli" to wykładamy je na stolnicę lub blat i zagniatamy w kulę. Dalej postępujemy jak opisałam powyżej. Nadzienie: 450 g borówki amerykańskiej lub jagód; 37 g cukru; 22 g mąki (u mnie kartoflana); 45 ml soku z cytryny; 140 ml dżemu jagodowego; 45 g masła; Borówki (jagody

In my kitchen
Kapusta z mlekiem kokosowym 148

sojowego jeśli masz - sosu worchester łyżka soku z cytryny lub limonki dwie łychy mleka kokosowego Przyprawy: sól pieprz chili duża szczypta kminu rzymskiego szczypta kurkumy dla koloru Wykonanie 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części. 2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut. 3. Odcedź

Fiolka w kuchni
Kartoflanka – idealna zupa na zimę 230

składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się  z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki

Smaki Ewy
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 225

pudrem na gładką masę.  Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dalej mieszamy.  Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Śniadaniowa pasta z awokado 199

padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik

DefinicjaSmaku
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 205

cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 100g suszonej żurawiny 1kg rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego zasypania 100g płatków migdałów Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier wanilinowy  Wykonanie:  Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki zasypać cukrem i odstawić. Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10-15 minutach odcisnąć z nadmiaru wody

Walijskie Pichcenie
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 237

szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy z oliwek + dodatkowo  łyżka  do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny  skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii

Stare Gary
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 201

plasterki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny składniki na ciasto mieszamy, słodzimy syropem lawendowym smażymy na oleju rzepakowym:) podajemy gorące z cukrem pudrem lub na zimno z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną, bądź zielonym sosem na bazie skórek z jabłek: skórki z jabłek do ciasta karmelizujemy, dolewamy kubeczek wody, i syrop lawendowy, blendujemy:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Powidła z mirabelek 170

były powidła. Mirabelki w tym roku kwaśne jak cytryna, ba nawet gorzej- zawsze bywały słodkie i robaczywe.. Kwaskowy smak powoduję tą inną oryginalną nutę powideł. Składniki : ok. 2.5 kg mirabelek żółtych 1,5 kg cukru - w zależności od smaku Przygotowanie : Mirabelki dokładnie umyć, usunąć pestki.  Gotować mirabelki z litrem wody, co jakiś czas mieszając by nie przywierały

Garnkowe fanaberie
Śledzie w cytrusowej marynacie 897

Wigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek.  Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 364

Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut.Nie są zbyt słodkie, ale tu

Pasje Jolki
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 173

wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :)Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic(...)Opis wykonania znajduje się na opakowaniu, ale myślę, że można byłoby spróbować z tradycyjnymi galaretkami, tylko zmienić proporcje :)"Do dużego naczynie (miski) wlać 188 ml (około 3/4 szklanki) gorącej wody, wsypać zawartość większej torebki i wymieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać 188 ml  przegotowanej zimnej wody z lodówki i wymieszać.Do małego naczynie wlać około 125 ml (około pół

Serce zamknięte w formie pyszności
Cytrynka z jabłkiem 180

Przygotowanie:   Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie

Aga w kuchni
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce 269

wrzątku i gotować delikatnie obracając woreczkiem w wodzie ( łyżką ) by jajko ugotowało się równomiernie przez ok. 3 minuty ( zależy od wielkości jajek .** Odcedzić makaron. Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko). Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny. Jajko posypać lekko mieloną papryką. * Gotuję makaron do tego dania

Buniabaje w kuchni
Arbuzowe smoothie 329

takie upalnie dni jak dziś. Ponieważ zawiera dużo wody, jest bardzo orzeźwiający. Dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania smoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :) ARBUZOWE SMOOTHIE (porcja dla 1 osoby) - 500 g arbuza - pół banana - łyżka soku z cytryny - kilka kostek lodu Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić

Zgrabne Gotowanie
Domowy kopiec kreta 473

śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem(...)Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu

Ciastkozercy
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 255

kulecz ki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego szczypta soli Sos Kurkowo-Śmietanowy: 300 g kurek 3 00 ml śmietanki 30% cebula łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Kurkowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania: Polędwiczki porcjujemy na ok. 1 cm plastry, a następnie delikatnie(...)porcje polędwiczek podsmażym y, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, ok. pół łyżeczki soli i zalewamy ok. 3 00 ml wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie

Słodka Strona
Cynamonki- Cinnamon rolls 194

szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę(...)wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier

Mia Cucina Sofieta
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 179

balon " skutecznie omijałam wszelkie drogi prowadzące mnie w jego kierunku. Kartki książek kucharskich szybciej się przewracały, gdy tylko pojawiał się nagłówek " Suflet" , a ja sama niczym kot na widok wody, otrzepywałam się na samą myśl o jego przygotowaniu. Ale przecież lubię się rozwijać. Iść do przodu. Uczyć się i stawiać nowe wyzwania. Jeszcze bardziej lubię, gdy udaje mi się(...)lekkiego przestudzenia. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać lekko ubite żółtka i dokładnie połączyć z całością. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Gotową masą na suflet przelać do ramekinu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Ramekin wstawić do wysokiego naczynia napełnionego zimną wodą - powinna sięgać do połowy jego wysokości. Wstawić

KUCHARNIA
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 211

białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zmielić wiórki kokosowe, aż powstanie gęsta masa. Do przygotowanego żółtka dodać łyżeczkę wody i rozmieszać razem. Do miseczki dodać wszystkie przygotowane składniki i dokładni wymieszać. Pozostawić masę do lekkiego spęcznienia na około 5 minut.Pieczenie:Wyłożyć formę papierem do pieczenia - zarówno(...)stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj

Eat Shrimps
Smażony makaron teriyaki z kurczakiem i warzywami 180

łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor

Andzia Pichci
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 124

ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz   Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki

cucinare
Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II 703

curry rozmaryn 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Wykonanie: filety z kurczaka opłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój pod skosem na pół, tak, by otrzymać 4 porcje filety skrop octem jabłkowym, oprósz przyprawami i odłóż przynajmniej na 30 minut sitko wyłóż pergaminem, następnie ułóż kawałki kurczaka wlej 1 szklankę wody do woka (dodaj świeżch ziół - mięso zyska piękny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKOWYMI KULAMI 153

olej z ostropestu, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszać aż powstanie kremowy sos. Przygotowujemy kule twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką

Kuchnia w oparach
NALEŚNIKI ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI 135

proszku 120 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 jajko 2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła szczypta soli NADZIENIE: 250g   białego sera 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO:  Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto

Marcepanowa kuchnia
#MINI TORTY# CYTRYNOWE BABECZKI Z ANANASOWYM NADZIENIEM I ŚMIETANOWO - ANANASOWYM KREMEM 184

opcjonalnie 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 2 żółtka 2 jajka 1/3 kostki dobrego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej  WYKONANIE:  ananasa blenduję z miodem w rondelku podgrzewam jajka, masło i dodaję ananasa gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając w tym czasie mąkę rozrabiam w 1/4 szklance wody wlewam do kremu, ciągle mieszając, zagotowuję gorący

Upiecz sobie babeczkę
Kawior z pieczarek 221

pieprzu i smażyć do czasu aż puszczą wodę, a następnie odparują. Mieszać od czasu do czasu. Pieczarki powinny być przyrumienione i suche.  Odstawić do ostygnięcia.  Gdy pieczarki będą zimne lekko je zmiksować, ewentualnie posiekać na niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać z ulubionym pieczywem lub tostami

Codzienne Gotowanie
KARKÓWKA PIECZONA w SOLI 240

minut przed upieczeniem karkówki. Wody nie solić od razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić. Sałatę opłukać dokładnie i liście posiekać w paseczki. Dodać obrany i pokrojony ogórek, doprawić solą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie. Zajrzyjmy do piekarnika

Dietolog
Krem z topinamburu 139

cebuli - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka soku z cytryny - woda/bulion warzywny - pistacje niesolone - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Topinambur, cebulę i ziemniaki obrać. Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera umieścić mieszadło do wyrabiania, masło i obrane warzywa. Ustawić program Slow Cook P1 czas: 3 minuty. Następnie dodać przyprawy i zalać wodą/bulionem do 3/4 wysokości warzyw. Ustawić program Soup

CookYourself
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 247

tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w  niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże

ChilliJemy
Truskawkowy kusiciel. 166

lodówki. Twaróg, jogurt, banan, sok z cytryny oraz cukry zmiksować na gładką masę. Żelatynę przygotować wg. przepisu na opakowaniu  i dodać do masy sernikowej. Dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić w kostkę i dodać masy sernikowej. Całość przełożyć  na ciasteczka i wstawić ponownie do lodówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować i dodać do galaretki po czym

Pani domowa
Sałatka z tortellini w sosie czosnkowym 282

pisze na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, ogórka w kostkę. Ogórka zostawić ze skórką. Kukurydzę odcedzić, mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Sos czosnkowy – do garnuszka dodać jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. Ząbki czosnku obrać

Kuchnia Pokoleń
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 204

miąższ łyżeczką. Dokładnie go rozgnieć, dodając sok z cytryny, a następnie połącz z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Opłucz, osusz i drobno posiekaj listki rozmarynu. Wymieszaj je z solą morską. Bataty obierz, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Zanurz je w miseczce z zimną wodą na około 5 minut. Odlej wodę i dokładnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Żeberka duszone w cebuli 185

cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem

Pobite gary Barbary
Proste smażone przegrzebki 342

pietruszkę i podajemy z przegrzebkami w towarzystwie cytryny i świeżej bagietki. * Jeśli kupiliśmy małże w muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić. Płuczemy małżę dokładnie pod bieżącą wodą i gotowe. Post Proste smażone przegrzebki pochodzi

Poezja smaku
Pierniczki glazurowane na święta 199

skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można

kgwjanczewo
Dzika róża w syropie 153

posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. ok. 1 kg owoców dzikiej róży 500 g cukru Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół  i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki

Kolorowa kuchnia Elki
Lekka sałatka z surimi 166

duży jogurt naturalny - pęczek koperku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki wg uznania Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze pasma (makaron jest na tyle elastyczny że niemal niemożliwe jest połamać go na surowo). paluszki surimi kroimy na cząstki, kukurydzę odsączamy z wody, ogórka kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy

Cook&Love
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 431

Bieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku  Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz

Dieta moja pasja
Wegański tort tisramisu 207

puszka mleka kokosowego sok z jednej cytryny 150 g cukru do nasączenia biszkoptu: 150-200 ml mocnej kawy 50 ml esencji waniliowej (użyłam własnej roboty, tu najdziecie przepis) tabliczka gorzkiej czekolady jeżeli obawiacie się, że krem wyjdzie za rzadki, to dla pewności możecie rozpuścić łyżeczkę agaru w 50 ml wody (zagotować to razem i mieszać przez chwilę) i dodać

greenscarf
Flądry zapiekane 204

skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 171

ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco

Codziennik Kuchenny
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 203

papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku i gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać resztę składników i gotować na niskim ogniu przez około 20 minut. Ten sos idealny do żeberek. Wystarczy natrzeć nim nasze żeberka pod koniec grillowania lub pieczenia, zetrzeć trochę skórki z cytryny. Grillowane z tym sosem żeberka najlepiej smakują podawane

naRuszcie
Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. 7922

galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem  i odstawić do lekkiego stężenia. Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawki w szampanie 198

wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką

Pyry na Gaz
Sos pieczarkowy 195

przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem

Pyry na Gaz
Domowa lasagne dla dwojga 212

pieprzem cayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki

kawawszklance
Jabłka prażone z aronią 177

nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować

SzczyptaSmaQ
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 161

ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz   Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki

cucinare
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 918

doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy

VioletoweKucharzenie
Stek ze szparagami 188

łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy

My Culinary Art
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 163

rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością cukru, spróbuj masy zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki  gorącej wody  Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki

KreatywnePiny
Śledź smażony w cieście 206

miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem z cytryny z pieczywem i ulubioną surówką. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 442

Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować

Gosia gotuje
GAZETOWY SERNIK 445

stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę . Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można moim zdaniem zmniejszyć

w mojej kuchni
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 234

wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania