łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor
Andzia Pichciząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki
cucinarecurry rozmaryn 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny Wykonanie: filety z kurczaka opłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój pod skosem na pół, tak, by otrzymać 4 porcje filety skrop octem jabłkowym, oprósz przyprawami i odłóż przynajmniej na 30 minut sitko wyłóż pergaminem, następnie ułóż kawałki kurczaka wlej 1 szklankę wody do woka (dodaj świeżch ziół - mięso zyska piękny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej z ostropestu, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszać aż powstanie kremowy sos. Przygotowujemy kule twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką
Kuchnia w oparachproszku 120 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 jajko 2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła szczypta soli NADZIENIE: 250g białego sera 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto
Marcepanowa kuchniaopcjonalnie 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 2 żółtka 2 jajka 1/3 kostki dobrego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: ananasa blenduję z miodem w rondelku podgrzewam jajka, masło i dodaję ananasa gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając w tym czasie mąkę rozrabiam w 1/4 szklance wody wlewam do kremu, ciągle mieszając, zagotowuję gorący
Upiecz sobie babeczkępieprzu i smażyć do czasu aż puszczą wodę, a następnie odparują. Mieszać od czasu do czasu. Pieczarki powinny być przyrumienione i suche. Odstawić do ostygnięcia. Gdy pieczarki będą zimne lekko je zmiksować, ewentualnie posiekać na niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać z ulubionym pieczywem lub tostami
Codzienne Gotowanieminut przed upieczeniem karkówki. Wody nie solić od razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić. Sałatę opłukać dokładnie i liście posiekać w paseczki. Dodać obrany i pokrojony ogórek, doprawić solą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie. Zajrzyjmy do piekarnika
Dietologcebuli - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka soku z cytryny - woda/bulion warzywny - pistacje niesolone - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Topinambur, cebulę i ziemniaki obrać. Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera umieścić mieszadło do wyrabiania, masło i obrane warzywa. Ustawić program Slow Cook P1 czas: 3 minuty. Następnie dodać przyprawy i zalać wodą/bulionem do 3/4 wysokości warzyw. Ustawić program Soup
CookYourselftarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże
ChilliJemylodówki. Twaróg, jogurt, banan, sok z cytryny oraz cukry zmiksować na gładką masę. Żelatynę przygotować wg. przepisu na opakowaniu i dodać do masy sernikowej. Dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić w kostkę i dodać masy sernikowej. Całość przełożyć na ciasteczka i wstawić ponownie do lodówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować i dodać do galaretki po czym
Pani domowapisze na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, ogórka w kostkę. Ogórka zostawić ze skórką. Kukurydzę odcedzić, mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Sos czosnkowy – do garnuszka dodać jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. Ząbki czosnku obrać
Kuchnia Pokoleńmiąższ łyżeczką. Dokładnie go rozgnieć, dodając sok z cytryny, a następnie połącz z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Opłucz, osusz i drobno posiekaj listki rozmarynu. Wymieszaj je z solą morską. Bataty obierz, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Zanurz je w miseczce z zimną wodą na około 5 minut. Odlej wodę i dokładnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem
Pobite gary Barbarypietruszkę i podajemy z przegrzebkami w towarzystwie cytryny i świeżej bagietki. * Jeśli kupiliśmy małże w muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić. Płuczemy małżę dokładnie pod bieżącą wodą i gotowe. Post Proste smażone przegrzebki pochodzi
Poezja smakuskórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można
kgwjanczewoposiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. ok. 1 kg owoców dzikiej róży 500 g cukru Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki,przeciąć każdą na pół i wydrapać nasionka oraz włoski ze środka owocu. Wydrążone połówki dokładnie wypłukać we wodzie,osączyć na sicie i pokroić na cienkie paseczki
Kolorowa kuchnia Elkiduży jogurt naturalny - pęczek koperku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki wg uznania Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze pasma (makaron jest na tyle elastyczny że niemal niemożliwe jest połamać go na surowo). paluszki surimi kroimy na cząstki, kukurydzę odsączamy z wody, ogórka kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy
Cook&LoveBieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz
Dieta moja pasjapuszka mleka kokosowego sok z jednej cytryny 150 g cukru do nasączenia biszkoptu: 150-200 ml mocnej kawy 50 ml esencji waniliowej (użyłam własnej roboty, tu najdziecie przepis) tabliczka gorzkiej czekolady jeżeli obawiacie się, że krem wyjdzie za rzadki, to dla pewności możecie rozpuścić łyżeczkę agaru w 50 ml wody (zagotować to razem i mieszać przez chwilę) i dodać
greenscarfskórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco
Codziennik Kuchennypapryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku i gotować na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać resztę składników i gotować na niskim ogniu przez około 20 minut. Ten sos idealny do żeberek. Wystarczy natrzeć nim nasze żeberka pod koniec grillowania lub pieczenia, zetrzeć trochę skórki z cytryny. Grillowane z tym sosem żeberka najlepiej smakują podawane
naRuszciegalaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia. W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem i odstawić do lekkiego stężenia. Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać
Sama słodycz i szczypta chiliwodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką
Pyry na Gazprzeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazpieprzem cayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki
kawawszklancenasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować
SzczyptaSmaQząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki
cucinaredoprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy
VioletoweKucharzeniełyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy
My Culinary Artrozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością cukru, spróbuj masy zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g. 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki gorącej wody Masa śmietankowa: Straciatella: 200 ml śmietany kremówki
KreatywnePinymiski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem z cytryny z pieczywem i ulubioną surówką. Smacznego
Gosia gotujeDresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować
Gosia gotujestopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę . Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można moim zdaniem zmniejszyć
w mojej kuchniwywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków 3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki szczypta cukru pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie
Symfonia Smakówsól Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej żurawiny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół cytryny pieprz ziołowy cukier sól Przygotowanie: MARYNATA DO UDEK Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy: sos sojowy, sok z wyciśniętej limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz chili(...)pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę. ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przepis na pieczony czosnek znajdziecie tutaj . Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczony czosnek oraz masło. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy suszonym tymiankiem. SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI
Kierunekuchniakoniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Zaparzyć krótko białą herbatę i zostawić do ostudzenia. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę soku z cytryny i cukru(...)celu średniej grubości pędzel). Włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki. Do garnuszka wsypać około 4 łyżki cukru pudru, dodać odrobinę wody i podgrzać energicznie mieszając. Nadal mieszając lekko ostudzić i polać wierzch rolady dowolnym wzorem, po czym ułożyć szybko plasterki brzoskwini. Podawać schłodzone. Uwagi: Roladę można udekorować tak jak proponuję powyżej lub tylko
Passions hobbies lifegroszkiem, czyli fish & chips Składniki na rybę z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem: Na rybę: 2 filety z łupacza, ewentualnie dorsza mąka sól i pieprz ósemki cytryny do podania Na panierkę: 200g mąki pszennej 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki łagodnej przyprawy(...)Przygotowanie frytek: Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Frytki przełożyć do miski i zalać zimną wodą na około 15 minut. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Z frytek odlać wodę w której się moczyły, po czym włożyć je do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i zostawić, aby wyschły i przestygły. Olej we frytkownicy
Codzienne Gotowanieryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę(...)aromat, należy uważać, aby się nie spaliły! Gdy cebula się zeszkli dodać startą dynię, wymieszać i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz chilli, wymieszać i odstawić. Przygotowanie risotto: Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę
Codzienne Gotowanieblaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Olej, wodę, cukier, kakao umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia(...)porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym) Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, dodać sok z cytryny. Zmielić blenderem na pure. We wrzątku rozpuścić żelatynę, do żelatyny dodać dwie łyżki wiśni
moj przepis naSandacz - ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka(...)cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia
Kuchnia po mojemuPierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz. Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :) Na mój zakwas użyłam: 5 l wody
Jemy Pijemyśmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Jak zrobić Kopiec kreta? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę(...)Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu
Ciastkozercy