woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:763/1096)

Karp duszony w kapuście kiszonej 166

poszatkowana skórka z połowy cytryny 50g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskiej, ale mogą być zwykłe natka pietruszki sól, pieprz ok. 100 ml rybnego* *jeśli używacie całego karpia, możecie na szybko przygotować wywar z głowy i płetw; jeśli macie filety, wystarczy kilka skrawków – dodać do nich kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia(...)zmiażdżoną resztę czosnku – szklimy na niewielkim ogniu. Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną. Podduszamy 5 minut; dodajemy połowę wywaru rybnego i dusimy aż kapusta nieco zmięknie. Wrzucamy skórkę z cytryny, solimy, dodajemy pieprz do smaku, resztę majeranku i resztę masła. Mieszamy, aż masło się rozpuści i dodajemy resztę wywaru rybnego. Dusimy aż kapusta będzie prawie miękka (uwaga, żeby nie rozgotować!); dodajemy

Pociąg Do Kuchni
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 246

nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (;   Składniki:  Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz(...)zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół

Symfonia Smaków
Perfekcyjne bezy-porady 173

cytryny). Dzięki temu podczas pieczenia dodatki nie opadną na dno bezy.   Przygotowanie bezy   Już na samym początku przygotować musimy miskę. Najlepiej metalową lub szklaną. Nie polecam plastikowych misek, ponieważ lubią one utrzymywać tłuszcz. W tłustej misce nie ubijemy prawidłowo białek! Ważne, by miska przeznaczona do ubijania piany była sucha, w temperaturze pokojowej i bez żadnej kropelki wody(...)pomijam dodatek soli. Stopniowo zwiększamy obroty miksera, do uzyskania lśniącej, ale nie do końca sztywnej piany. UWAGA! Bardzo łatwo można przebić pianę z białek. Jeśli zauważycie, że podchodzi ona wodą i wygląda na zwarzoną, od razu przerwijcie ubijanie! Gdy piana jest lekko sztywna, zwiększamy obroty miksera na największe i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jeśli wsypiemy go od razu

Nastoletnie Wypiekanie
Empanadas 129

smalec (możecie je przetrzymać w zamrażalce) bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mąką. Dodajemy całe jajko i 5 do 7 łyżek lodowatej wody, mieszamy. Przecieramy w palcach mąkę z tłuszczem na gładką masę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas(...)piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie

Karo in the Kitchen
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 150

składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 75 ml * śwież drożdże – 15 g * jajko – 1 szt * cukier – 1 lyżeczka * sól – 1 łyżeczka * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem(...)pietruszki – 1 pęczek * oregano świeże – 1 garstka * czosnek – 2 ząbki * zielona papryczka chili – 1 szt * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1/3 szkl * sok z cytryny – 2 łyżki * sól, pieprz MIĘSO: * rostbef sezonowany najlepszej jakości – 300 g * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek * musztarda Dijon – 2 łyżki * świeży czosnek

Ostra na Słodko
Śledź w pomidorach 120

połowy cytryny. Doprawiłem trzema łyżeczkami cukru i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Gotowałem przez około 15 minut, aby pomidory całkowicie rozpadły się, a sos zgęstniał, a następnie pozostawiłem go do wystygnięcia. Następnie zająłem się przygotowaniem śledzi. Użyłem całych tuszek śledzi, lecz spokojnie można użyć także gotowych filetów. Tuszki śledzi namoczyłem przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu(...)lodówki na co najmniej dwie godziny, aby smaki uległy połączeniu. Gotowe danie wyłożyłem na pokrojone kromki białego pieczyw i posypałem niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udekorowałem cząstkami cytryny. Gorąco polecam oba dania na świąteczny stół i korzystając z okazji życzę wszyskim czytelnikom i sympatykom bloga WESOŁYCH ŚWIĄT

Wyprawy kulinarne
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką 70

łyżki soku z limonki Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i gruszką. Sałatę radicchio pokroić na kawałki o wielkości 3-ch centymetrów, włożyć do miski, zalać bardzo zimną wodą i odstawić na 10 minut . Po tym czasie, sałatę przelać na durszlak, osuszyć i włożyć do miski. Dodać pokrojoną na podobnej wielkości sałatę rzymską, pokrojoną w kostkę gruszkę, ser pleśniowy oraz(...)Bardzo ważne, aby sałatę radicchio przed dodaniem do sałatki namoczyć w zimnej wodzie. Takie wymoczenie sałaty pozwoli nam usunąć z niej jej dość gorzki smak. Gruszkę pokroiłam wraz ze skórką, przed jej pokrojeniem do sałatki dobrze ją umyłam i osuszyłam. Sok z limonki zastąpić można sokiem z cytryny. Lubisz dania z serem pleśniowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis

MeCooks
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 79

dodać cukier i utrzeć, tak aby cukier się rozpuścił. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać zmielonego sera. Dodać mąkę, zmielić. Cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać skórkę z cytryn, tylko bez białej części (bo sernik będzie gorzki). Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Skórkę i sok dodać do masy serowej, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubić białka na sztywną(...)gładziutką masę, dodać sok z cytryny, skórkę, mąkę ziemniaczaną, zmielić, spróbować, w razie konieczności dodać więcej soku z cytryny, sernik ma być lekko kwaśny. Dodać jajka, zmielić. Piekarnik nagrzać do 160 st. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej: Szczelną formę dokładnie owinąć z zewnątrz dużym arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie wlała się woda do sernika. Do formy wlać masę

moj przepis na
Dlaczego warto spożywać truskawki? 74

liści truskawek Potrzebujemy ok. 15 zdrowych listków. Zalewamy je szklanką gorącej wody i odstawiamy na 10 min. Napar można pić lub płukać nim gardło. Domowa maseczka z truskawek Będzie doskonałym ratunkiem dla skóry zmęczonej, potrzebującej rozświetlenia. Wystarczy tylko rozgnieść truskawki, dodać do nich odrobinę soku z cytryny i nałożyć na twarz. Taką maseczkę należy stosować raz w tygodniu. Jeśli zmagamy

ProstePesto.pl
Klopsiki z indyka gotowane na parze 141

pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić mięso wymieszać z jajkiem, startą cukinią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kalafiora i cukinii 129

ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki octu winnego łyżeczka soku z cytryny łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii? Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić

Kuchcik gotuje
Makaron z warzywami w kremowym sosie :) 177

oleju  1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego  300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone

Zdrowie na języku :P
Spaghetti w pesto z rukoli z chrupiącym prażonym słonecznikiem 126

dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron

Moniki Smakołyki
Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami 1122

pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach. Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z konfiturą z winogron 85

wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron

Zasmakuj Kuchni
KOSTKA MAFIJNA 164

mnie Bonitki z Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy

Pani na deser
Dżem z dyni i nektarynek. 107

dojrzałych nektarynek 1 cukier waniliowy sok z jednej dużej cytryny 1/2 do 3/4 szklanki cukru lub do smaku 1 dżemix ale nie koniecznie dodatek do dżemu Suchary z rodzynkami   WYKONANIE : Obrana dynię i umyte nektarynki kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło dynię i nektarynki, gotujemy aż zmięknie.Odcedzamy nadmiar płynu pozostawiając

Sama słodycz i szczypta chili
Guacamole 108

tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado. Czosnek

PatiGotuje
Sałatka Ziemniaczana z Sosem Chrzanowym 432

łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ziemniaczana z sosem chrzanowym Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myję i gotuję bez obierania w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowane odcedzam i studzę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek) 158

pudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w "oponki", kłaść na blaszce wyłożonej

FitKot
Makaron z Kurkami w Aksamitnym Sosie Śmietanowym 223

kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę .   Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy (dzięki temu makaron nie będzie

Słodka Strona
BROKUŁ W CIEŚCIE 544

SKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka  2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia  olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 124

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem z jabłek i mango z dodatkiem wanilii. 129

kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier sok oraz skórkę z cytryny i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać a płyn się zredukuje. Z laski wanilii wyskrobać łyżką ziarna, a strąk pokroić na kawałki. Wszystko dodać do owoców i wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie można doprowadzić

zadanie-gotowanie
Sałatka gruszkowa z cykorią 133

szklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników

To co kocham
Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym 194

Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki - skórkę cytryny czy mus owocowy. A więc... Do dzieła! Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 70 g cukru Przygotowanie: Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia. Do garnka wlać

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Skórka kandyzowana 118

soku z kwiatów czarnego bzu 8szt. owoców cytryny, pomarańcze Owoce pomarańczy lub cytryn dokładnie wyszorować i sparzyć kilkakrotnie. Ponacinać skórki i obrać oraz oczyścić z tej białej części pod skórką. Można pokroić drobno skórki w kosteczkę lub gotować w kawałkach. Na każde pół kilograma cukru pół litra wody. Gotować do momentu aż skórki zrobią się szkliste. Wtedy przełożyć skórki

W garach u Gosi
Pączki z konfiturą z winogron 145

wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron

Zasmakuj Kuchni
Buraczki tarte 137

podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki. Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny. Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami ślaskimi i roladą

Moja smaczna kuchnia
ZAPIEKANE KOTLETY Z KARKÓWKI 155

sparzyć,zetrzeć skórkę,a sokiem z cytryny skropić mięso.Otartą skórkę z cytryny wymieszać z jogurtem i zalać w misce ułożone kotlety.wstawiamy na 2 godz.do lodówki.Kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron,aż ładnie się zarumienią.usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy keczupem wymieszanym z wodą i majonezem(w takich porcjach aby powstał gładki sos np.1:1).Zapiekamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
sałatka z pęczakiem 142

oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku. Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą, wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Dodać pozostałe składniki sałatki. Wymieszać

6niebo
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 158

czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej

zadanie-gotowanie
Tort chlebowy - "Waldorf" 330

cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego 50 g szczypiorku garść świeżego tymianku drobno posiekanego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sojonez – wegański majonez 152

wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Składniki: Mleko sojowe – 200ml Olej – 300-400ml Sok z cytryny – 2 łyżki Musztarda delikatesowa – 2 spore łyżeczki Sól czarna

Blendman
Pachnący anyżkiem gwiazdkowym kompot z suszonych owoców 115

finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy.  Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi  1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody źródlanej  Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie

AZgotuj!
Sałata z grillowanym serem halloumi 214

opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie

Stare Gary
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 169

dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować

DefinicjaSmaku
Dżem bananowy z bazylią i cytryną 117

mieszając. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Dżem przełóż do umytych,  wyparzonych i wysuszonych słoików. Teraz pozostaje ci już tylko ich pasteryzowanie ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw  słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć

Wielki apetyt
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 121

Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.   Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką . SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 149

Składniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie

O kuchni z uczuciem
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 170

morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz

Roślinna - blog wegański
Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym 134

utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla.  Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety jaglane z Solą 132

łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować

Gaździnka warzy
Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 148

myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3  łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy  grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy

w mojej kuchni
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 197

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 530

godzinę i 30 minut.W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra. Buraki przesypałem do miseczki. Do innego naczynia wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo

Wyprawy kulinarne
Kalafior pod beszamelem. 173

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczna kasza jaglana na zielonym sosie! 678

dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Sernik cytrynowy z twarogu. 209

masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.  Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni

Kuchnia Łukasza