pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić mięso wymieszać z jajkiem, startą cukinią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki octu winnego łyżeczka soku z cytryny łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii? Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić
Kuchcik gotujeoleju 1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego 300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone
Zdrowie na języku :Pdodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron
Moniki Smakołykipudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach. Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron
Zasmakuj Kuchnimnie Bonitki z Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy
Pani na deserdojrzałych nektarynek 1 cukier waniliowy sok z jednej dużej cytryny 1/2 do 3/4 szklanki cukru lub do smaku 1 dżemix ale nie koniecznie dodatek do dżemu Suchary z rodzynkami WYKONANIE : Obrana dynię i umyte nektarynki kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło dynię i nektarynki, gotujemy aż zmięknie.Odcedzamy nadmiar płynu pozostawiając
Sama słodycz i szczypta chilitradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado. Czosnek
PatiGotujełyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ziemniaczana z sosem chrzanowym Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myję i gotuję bez obierania w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowane odcedzam i studzę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję
Uwaga Babcia Gotujepudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w "oponki", kłaść na blaszce wyłożonej
FitKotkostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę . Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy (dzięki temu makaron nie będzie
Słodka StronaSKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy
Kulinarne Fantazje MarioliKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny
Kulinarne Fantazje Mariolikostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier sok oraz skórkę z cytryny i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać a płyn się zredukuje. Z laski wanilii wyskrobać łyżką ziarna, a strąk pokroić na kawałki. Wszystko dodać do owoców i wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie można doprowadzić
zadanie-gotowanieszklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników
To co kochamWłoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki - skórkę cytryny czy mus owocowy. A więc... Do dzieła! Składniki: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 70 g cukru Przygotowanie: Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia. Do garnka wlać
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosoku z kwiatów czarnego bzu 8szt. owoców cytryny, pomarańcze Owoce pomarańczy lub cytryn dokładnie wyszorować i sparzyć kilkakrotnie. Ponacinać skórki i obrać oraz oczyścić z tej białej części pod skórką. Można pokroić drobno skórki w kosteczkę lub gotować w kawałkach. Na każde pół kilograma cukru pół litra wody. Gotować do momentu aż skórki zrobią się szkliste. Wtedy przełożyć skórki
W garach u Gosiwyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron
Zasmakuj Kuchnipodobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki. Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny. Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami ślaskimi i roladą
Moja smaczna kuchniasparzyć,zetrzeć skórkę,a sokiem z cytryny skropić mięso.Otartą skórkę z cytryny wymieszać z jogurtem i zalać w misce ułożone kotlety.wstawiamy na 2 godz.do lodówki.Kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron,aż ładnie się zarumienią.usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy keczupem wymieszanym z wodą i majonezem(w takich porcjach aby powstał gładki sos np.1:1).Zapiekamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku. Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą, wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Dodać pozostałe składniki sałatki. Wymieszać
6nieboczosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej
zadanie-gotowaniecKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego 50 g szczypiorku garść świeżego tymianku drobno posiekanego
Sztuka gotowania w/g Samirywielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Składniki: Mleko sojowe – 200ml Olej – 300-400ml Sok z cytryny – 2 łyżki Musztarda delikatesowa – 2 spore łyżeczki Sól czarna
Blendmanfinałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy. Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody źródlanej Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie
AZgotuj!opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie
Stare Garydodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować
DefinicjaSmakumieszając. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Dżem przełóż do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Teraz pozostaje ci już tylko ich pasteryzowanie ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć
Wielki apetytŚmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min. Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką . SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenSkładniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie
O kuchni z uczuciemmorska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz
Roślinna - blog wegańskiutrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać. Smacznego
Gosia gotujełyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Uformować
Gaździnka warzymyjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy
w mojej kuchniBardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych
Stare Garygodzinę i 30 minut.W międzyczasie ugotowałem buraki w skórkach do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i po lekkim przestudzeniu obrałem je ze skóry, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra. Buraki przesypałem do miseczki. Do innego naczynia wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo
Wyprawy kulinarnesmaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne
Kulinarny karnet Christopheradodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNImasłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni
Kuchnia Łukaszakarmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku.Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia.Marchewkę obieramy, kroimy pod skosem w plasterki.Groszek i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut, następnie odcedzamy i oddzielamy od siebie warzywa.Purée z zielonego groszku:Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka(...)marchewkę.Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła.Sos cytrynowy:Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aby sos lekko zgęstniał. Dorsz:Dorsza przygotowujemy wg uznania. Ja smażyłam na patelni
W kuchni Katiecytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem, na dno piekarnika należy wstawić (koniecznie!) żaroodporne naczynie z wodą. Sernik(...)studzić przez 15 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Potem można go wyjąć i studzić na blacie. Gdy sernik będzie letni przygotować masę ze śmietany, cukru i soku z cytryny. Polewę śmietanową delikatnie wyłożyć na przestudzony sernik i wygładzić. Gdy sernik ostygnie – wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. A potem zachwycać się aksamitnym smakiem :) Podobne przepisy Tarta
Pociąg Do Kuchnisię wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie popsute, zniszczone i nadgniłe owoce. W misie blendera kielichowego blendujemy dokładnie ¼ truskawek razem z całą papryczką habanero. Całą(...)cukier gaszą ten ogień. Jedyne co poczujecie, to ciepło na języku, które znika po 2-3 minutach. Przelewamy zawartość blendera do głębokiego rondla, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy całość od zawrzenia około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając żeby nie przypalić owoców. W miseczce mieszamy cukier z opakowaniem pektyny. Dorzucamy cukier do gotujących się owoców, szybko mieszamy
Karo in the Kitchenłyżki zielonego groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej natka z pietruszki 1 cytryna 1 jajko Wykonanie: 1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić(...)stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli
Szalona Kuchnia Ewelinysmażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę(...)będzie prosto z lodówki spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Krok 2 Płuczemy na sicie komosę, a następnie zalewamy wrzątkiem w proporcjach dwa razy więcej wody niż komosy, czyli w tym przypadku szklanka wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, po czym wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10-15 minut, żeby komosa doszła. Krok 3 Myjemy jabłko
Niedzielny kucharzfeta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Umieszczamy je w malakserze i siekamy na drobno (najlepiej partiami i stopniowo). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Wielkopolski. Wrzucamy(...)dodajemy posiekanego brokuła. Smażymy razem przez kilka minut do pożądanej miękkości (wg mnie najlepszy jest taki al dente) – co jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki
Smaki Na Talerzugarnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego. My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy skórką z cytryny, z drugiej zaś sporządziłyśmy wyśmienitą(...)miało sporo miejsca, by rosnąć), dwa końce związujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Owinięty "tobołek" z ciastem wkładamy do szerokiego i głębokiego garnka i zalewamy je do pełna zimną wodą, dociskamy je lekko do dna i pozostawiamy w wodzie. Proces wyrastania będzie trwał dopóty, dopóki "tobołek" nie wypłynie na powierzchnię (jeśli użyliśmy świeżych drożdży nie powinno to trwać dłużej niż
Symfonia SmakówPolsoji ) pół puszki dużego (400ml) mleczka kokosowego (stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności jak słodki smak chcemy uzyskać) sok z jednej dużej cytryny 3 łyżeczki agaru 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady reszta stałej części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania(...)orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle łatwiej się zblendowały) i również mielimy. Migdały i daktyle łączymy w jednolitą masę i dokładnie ugniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę na czas robienia masy
Bananowe Polewody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny(...)Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok
Niedzielny kucharzcytryny szczypta soli 90g masła 50g drobno posiekanych migdałów (możemy użyć płatków migdałowych) 1. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 minut. 2. Truskawki odcedzić i otrzymany sok wymieszać z porto. Alkohol z sokiem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 4-5 minut. 3. Żelatynę zalać 60ml zimnej wody i odstawić(...)Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką. Smacznego
Mała CukierenkaPonadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika(...)mieszamy. Można użyć miksera. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam
Mia Cucina Sofieta