oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę. Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać
Kraina Miodem Płynącagarnku i zalewamy winem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy aż zmiękną (jakieś pół godziny). Garnek zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu blendujemy na gładką masę. Dodajemy tyle cukru, ile waży nasza masa. Kładziemy z powrotem na ogniu. Rozpuszczamy musztardowy proszek w niewielkiej ilości gorącej wody i razem z solą i skórką pomarańczy dodajemy do garnka. Skórka może
les mirabellesJeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwa kawałki 1/4 i 3/4. 1/4 przekładamy w woreczku do zamrażarki, a 3/4 do lodówki. MASA SEROWA: 750 g mielonego twarogu 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku
Rozpustne gotowanieświeżego tymianku 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili lub kawałeczek świeżej papryczki chilli szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Jak macie ośmiornicę mrożoną tak jak ja to najpierw rozmroźcie ją w lodówce na spokojnie(nie na szybko w temperaturze pokojowej czy wodzie,bo straci delikatność). Rozmrożoną płuczemy i wycinamy oczy i mały
Swojskie jedzonkosicie do garnka. Do płynu dodałam sok z cytryn, cukier i nastawiłam mieszając, bo cukier szybko przywierał do dna garnka. Kiedy się zaczął lekko gotować zestawiłam z ognia i gorący syrop przelałam do wyparzonych buteleczek. Z reszty zrobiłam galaretkę. Rozpuściłam żelatynę w płatkach na 500 ml wody, dodałam łyżkę wazową syropu i pozostawiłam do stężenia. Doskonała
AZgotuj!umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 - 20 minut. Po łososiu (jego zmianie koloru) bardzo łatwo można rozpoznać czy jest już gotowy czy nie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się osolonej
Karola gotujekostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami
Gotuj Się Kto Możeszkl cukru 8 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego herbatniki Polewa 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny S yrop Złocisty Diamant PTASIE MLECZKO : Formę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych
Kuchnia w oparachgrzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami. Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (do smaku). Zupę podgrzać i doprawić do smaku solą
Codzienne GotowanieTwaróg, jajka, żółtka, ksylitol i esencję waniliową oraz sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce
Kulinarne Inspiracjewspomagająco. Ważne jest, żeby to był prawdziwy rosół, a nie woda z kostką rosołową. Powinno być w nim jak najwięcej dobrej jakości warzyw. Taki rosół można pić z kubeczka po dodaniu świeżo zmielonego pieprzu, który dodatkowo nas rozgrzeje, a także ma działanie antyseptyczne. Syrop z miodu, imbiru i cytryny Przepis na ten syrop był już na blogu. Do prawdziwa bomba
Codzienna kuchnia niecodziennarondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić. Masa śmietankowa: 750 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru + 200 g herbatników sok z 1 cytryny cukier puder Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć. Kremówkę
Domowa cukiernia Ewyprzyrumieni). Przygotowujemy dressing: jajko, anchois, sos worcester i sok z cytryny blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy parę kropli oleju i ponownie miksujemy. Zaczynamy powoli, bardzo cienką strużką dolewać olej, jednocześnie ciągle miksując lub blendując. Masa powinna zacząć gęstnieć (jak majonez). Jeśli sos będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą (ja zużyłam połowę – dodałam też wody, aby był bardziej lejący
Poezja smakumasą. Wszystko dobrze utarłam i dodałam stratą skórkę z cytryny. Wszystkie suche składniki przesiałam do miseczki i wsypywałam porcjami do masy na przemian z jogurtem. Dodawałam go po łyżce. Foremkę do baby wysmarowałam tłuszczem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Odcisnęłam, wymieszałam z 1 łyżką mąki i wsypałam
Kuchnia u Krysiwody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Jabłka 1,8 kg jabłek (np. jonagold, granny smith), umytych, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu
Słodkie inspiracjesmażyć około 7 minut. Następnie dodać skórkę startą z cytryny, wlać śmietanę i wsypać odmrożone warzywa z mieszanki włoskiej Hortex. Wymieszać, nałożyć pokrywę naczynia i dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż warzywa będą odpowiednio miękkie
Passions hobbies lifepotrzebować Ciecierzyca czosnek papryka świeża 2 duże oliwa sok z cytryny przyprawy soda oczyszczona do namoczenia kumin sól pieprz papryka (opcjonalnie) sprzęt garnek blender wysokie naczynie I Etap - moczenie ciecierzycy min. 10h Umyj ciecierzyce na durszlaku, wsyp do dużego garnka (ciecierzyca mniej więcej podwoi swoją objętość) zalej zimną wodą. Dodaj po łyżeczce sody oczyszczonej oraz kminku. Namaczaj
Wylizany Rondelgotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroi ć w kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wy ciąć , a nast ę pnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało . Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz
Grunt to przepis!gotowani a . W yjąć i w ł oży do zimnej wody do ostygnięcia. Nast ę pnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroi ć w kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wy ciąć , a nast ę pnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało . Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt
Grunt to przepis!Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa daktylowa: Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2h aż zmiękną. Po tym czasie
Kuchnia Bon Appetitpłatki chili sól, pieprz Wykonanie: filety marynować w soku z cytryn 4 godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż(...)wrzącej wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej na całą noc). Później odcedź. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Następnie zmiksuj blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej
Food Squarecytryny Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstała masę mieszamy z jogurtem naturalnym. Lody przekładamy do foremek i mrozimy przez około 4 godziny. Żeby potem lody nam wyszły bez trudu z foremek polewamy je przez chwilę ciepła wodą
Kulinarne przygody Gatityimbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli 100 ml wody Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj
greenscarfWykonanie: Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania. Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się
Wino Francja Kuchniabardzo małym ogniu. 2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83 st.C, więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser
vaniliowoczekoladowadobrze sprawdzi się również sumak czy po prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza. A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź. Składniki: Kasza gryczana niepalona – 100g Banany – 2 sztuki (najlepiej zamrożone) Migdały w płatkach – 80g (można zastąpić, np. nerkowcami) Daktyle – 50g Woda lub mleko kokosowe – do uzyskania ulubionej konsystencji Wanilia
Blendmanselera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć. Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut
wyzwania kuchennebiałej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem
Smakołyki Asisolimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło
Kuchnia w czekoladziejajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia. Tortownice lub blaszkę
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły. Smacznego, Klaudia. *Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć je uprzednio w wodzie lub mleku przez 6-7 godzin lub noc, wymieniając wodę trzykrotnie
Mango Papajawystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata Krem 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej
O kuchni z uczuciembobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć bób i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj ziemniaki, cebulę, dolej wody ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Zblenduj. Dopraw
Qlinarnie i Qlinarnielistków i zblendować je z dużą ilością cukru i odrobiną wody. Powstanie gotowa pasta miętowa do produkcji drinków. Choć estetyczniej prezentuje się wersja z całymi listkami, cząstkami limonki i kruszonym lodem. Przy domowej produkcji drinka można pokusić się o eksperymenty z proporcjami, składnikami i sposobem przyrządzenia (na przykład cytryna zamiast limonki lub białe martini zamiast rumu) W ten sposób
Kuchnia po mojemu120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy; Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego. Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem
In my kitchenoliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne. Głowę ośmiornicy odciąć
Stare GaryZielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni. Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba
Słodka Stronazagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować. Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem. Dla pewności warto spasteryzować - słoiczki włóż do garnka o grubym dnie, wlej do połowy ich wysokości letniej wody i doprowadź do wrzenia. Trzymaj na gazie od chwili zagotowania około
W kuchni Karmel-itkiPost Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeczęść) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30% – ok. 125 ml 1 płaska łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na placki ziemniaczane z sosem porowym: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli(...)ziemniaczane były chrupiące, warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Odstawić na parę minut, a następnie miskę z startymi ziemniakami delikatnie przechylić i zlać nadmiar wody (uważać, by nie wylać razem z wodą skrobi! Skrobia ma pozostać). Następnie do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki formować placki
Kulinarne Przebojeświeżego szpinaku lub 300g mrożonego (użyłam świeżego) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: pestki granatu do posypania 1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie(...)Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto
Mała Cukierenkamniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy(...)minut. Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki: Jogurt naturalny i majonez umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku, Musztardę Kielecką delikatesową stołową, miód i posiekaną miętę lub pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Szaszłyki podajemy dipem i/lub Ketchupem Kieleckim
Pogotujmy.plumytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Mała Cukierenkaumytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Mała Cukierenkacytryny 5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 3 fileciki anchois (można pominąć) łyżeczka łagodnej musztardy Przygotowanie tarty z serkiem i młodą marchewką: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i nie usuwając papieru do pieczenia, z którym jest sprzedawany, rozwiń go na blasze. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj(...)ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie. Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku i osusz. Pokrój z grubsza i umieść
Chilli Czosnek i OliwaSposób wykonania : Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek. Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach Przygotowujemy glazurę: Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy
Na słodko lub wytrawniePodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa: Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy
Moja smaczna kuchniaDzisiaj rano Andrzej powitał mnie "koktajlem życia" (tak go właśnie nazywa). Pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój w sam raz na mroźne poranki:) Składniki: 1 banan 1
Cytryna&Co.łyżka jogurt – 2 łyżki mięta – garść sok z cytryny – kilka kropel Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min) Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. 2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h) Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, ponakłuwać w kilku miejscach. Obtoczyć w marynacie i zostać(...)jednej minucie z każdej strony (także po bokach) na bardzo mocnym ogniu na patelni. 4. PIECZENIE MIĘSA (1,5h) Przełożyć do brytfanki, wlać resztę marynaty, dolać 50 ml wody i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 160 stopni. Piec do miękkości pod przykryciem przez 1,5h – polewać co jakiś czas powstałymi sokami z pieczenia, w razie potrzeby dolać nieco
Nerds Kitchen