woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:773/1096)

Rolada serowa na zimno 9668

fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie(...)zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto (fot.6)i całość ponownie wstawić do lodówki

Świat Ciasta
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 272

sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie w marynacie. Najwygodniejsze do marynowania są torebki ziplock – wlewacie do nich całą marynatę i wrzucacie kurczaka, usuwacie jak najwięcej powietrza(...)limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno czubata

Karo in the Kitchen
Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem 234

mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 3-4 łyżki wrzątku Masa makowa: 500 g białego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g masła 100 g cukru pudru(...)łyżek miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu kilka kropli ekstraktu migdałowego 5 białek Dodatkowo: płatki migdałów do posypania * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki

Food Square
Piernikowe domki na kubek 202

czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Któż nie uśmiechnie się na widok kubka gorącej czekolady(...)miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około

Świat Ciasta
Tort mandarynkowo-ananasowy 239

opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon) 1 puszka ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z mandarynek 2 łyżki soku z ananasa Obłożenie tortu: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g słodkich paluszków ptysiowych ewentualnie(...)papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli jajka wyciągamy prosto z lodówki ogrzewamy je przez kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycieramy do sucha i oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy razem. W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Kiedy białka będą

Trzeci talerz
Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie 168

lubicie ostro) Odrobina soku z cytryny Marchewka Czerwona papryka Kilka pieczarek (około 6-7 sztuk) Pół kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Sezam Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti) Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody Marchewkę oczyścić i pokroić

HealthyCreations
2 smaczne propozycje z serii 'nie marnuj żywności' 226

minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej Lubella * 1 mniejsza cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny * 1/2 szklanki wrzącej wody * szczypta soli, pieprzu oraz cukru

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami – dodatek do obiadu 222

pokrywką. Na dno wlewamy wodę, przykrywamy i zagotowujemy. Umieszczamy w garnku wkład do gotowania na parze i wrzucamy na niego fasolkę. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolkę na parze, na niskim ogniu, przez 15-18 minut – po ugotowaniu powinna zostać jędrna.   Odcedzamy fasolkę i dajemy jej chwilkę odparować – wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory

Karo in the Kitchen
BRZOSKWINIOWY RAJ 216

budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części. Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe  Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.  Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody herbatniki  Przełożenie ciasta

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 188

cukry, jajko, żółtka, skórkę z cytryny i sok. Wlewamy rozczyn i uruchamiamy mikser na małych obrotach. Dodajemy masło i dalej zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gęste ale nie do uformowania w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyłożoną pergaminem dużą blachę wykładamy łyżką ciasto. Równamy je dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie. Na wierzch układamy umyte, wypestkowane

Kuchnia Paulettes
SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ 210

budyniowy, startą skórkę z cytryny oraz sok z niej.Miksować do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód,wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok 1 godz i 15 minut.  Gdy sernik ostygnie rozłożyć na nim owoce i zalać galaretką tężejącą. Na dwie galaretki daję 3 szklanki wody.  Niestety zaspałam trochę

Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynowa babka gotowana 338

dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do wody gotującej się na bardzo małym

https:KKuchniaMniam
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 385

kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 2 cebule – 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina – 1/3 szklanki passaty pomidorowej – 1/3 szklanki rodzynek – 1 łyżka brązowego cukru – 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około

nietylkopasta.pl
Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) 474

normalny barszcz – doprawiony sokiem z cytryny i pieprzem. Składniki na 3 porcje zupy: 1 średni burak ok 50 g mięsa z piersi kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę

Dieta bez mleka
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 196

ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania