woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:782/1096)

Chłodnik bułgarski tarator 201

połowy cytryny i jogurt typu bałkańskiego, który można zastąpić jogurtem typu greckiego, lub jakimkolwiek naturalnym gęstym jogurtem. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany chłodnik odstawiłem do lodówki na 15 minut. Osobiście preferuję gęściejszy chłodnik, ale gdyby ktoś chciał uzyskać bardziej płynną konsystencję polecam dodać odrobinę wody mineralnej. Orzechy włoskie delikatnie pokroiłem

Wyprawy kulinarne
Konfitura z owoców pigwy. 152

rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną

Przepisy i porady kulinarne
Rolada ze schabu i sos cebulowy 199

łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1897

łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny  polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko

Ze smakiem i z pasją
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 174

Inspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji

Kulinarna rozmowa
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2408

cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Malowane smakiem
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 748

Post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Sernik cytrynowy z rabarbarem 252

masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego(...)około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć). 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać masło, żółtka i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą i odstawić

Mała Cukierenka
TARATOR BY FIOLKA 145

Na upał najlepszy jest chłodnik. Ten, według bułgarskiego przepisu Fiolki, jest przepyszny i orzeźwiający. Doskonały sam lub do młodych ziemniaczków z koperkiem. Składniki: dwa średnie ogórki

Cytryna&Co.
PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE BEZ JAJEK, BEZ GLUTENU, PYSZNE 198

Muszę przyznać, że to danie to w pewnym sensie podróbka, bo bardzo podobne jadłam w restauracji. Postanowiłam odtworzyć je w domu i mimo, że trochę się

Cytryna&Co.
Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 184

jajko natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek bu ł ka tarta Sos do  kotlecików 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cytryna koperek kapary s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (12 pezzi) 500 g di patate 400 g di tonno sott'olio 200 g di ricotta 2 spicchi d'aglio 1 uovo prezzemolo(...)cucchiai di maionese 4 cucchiai di yogurt bianco 1 limone aneto capperi sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską.  Do ziemniaków dodajemy jajko, ricottę, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez

La grande e la piccola cuoca
Karp z grilla 174

zapalony wędkarz i od czasu do czasu udaje mu się złowić coś sensownego, co nadaje się do wrzucenia na patelnię, a nie tylko do wypuszczenia spowrotem do wody :P I tym oto sposobem mam ostatnio w zamrażarce zapas karpi:P Poniżej tylko dwie sztuki z prawie 10:P Tutaj zostawiam jemu pole do popisu, gdyż moje "wędkowanie" ogranicza się zazwyczaj(...)sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko jej brzegi

My simple kitchen
Sok cytrusowy z chlorellą 204

makroelementów. Stanowi zatem cenny składnik diety wegetariańskiej. Sprawdzi się również jeśli chcecie zrobić sobie detoks organizmu, ponieważ doskonale oczyszcza z toksyn (wtedy jednak chlorellę najlepiej przyjmować tylko z wodą, najlepiej ok 1 h przed posiłkiem). Należy pamiętać, żeby wybierać takie algi z certyfikatem BIO. Warto zainwestować w niezanieczyszczony produkt, zwłaszcza, że taki proszek jest bardzo wydajny. Jeżeli chcecie włączyć chlorellę(...)smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli. Składniki na 2 porcje: 3 pomarańcze  1 grejpfrut 2 mandarynki 1/2 cytryny 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli Przygotowanie: Cytrusy umyj i przekrój na połówki. Wyciśnij z nich sok. Dodaj 0,5 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej chlorelli i dobrze wymieszaj. Przelej do szklanek. W razie

Ze smakiem i z pasją
Grillowana ośmiornica 128

przyprawy, wlać 2 litry wody oraz wino, doprowadzić do wrzenia. Ośmiornicę umyć pod bieżącą wodą. Wkładać ją stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund, po czym wyjmować – należy zacząć od macek i za każdym razem zanurzać ją coraz bardziej. Gdy ośmiornica będzie już całkiem zanurzona, przykryć ją talerzykiem, aby utrzymać ją pod powierzchnią wody. Gotować na średnim ogniu(...)ośmiornicę wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia. Następnie wyciąć oczy oraz czarny dziób znajdujący się na środku spodniej części, a głowę oraz macki pokroić na mniejsze kawałki. Grillową patelnię lekko natłuścić oliwą, dobrze ją rozgrzać, ułożyć kawałki ośmiornicy, grillować z każdej strony po kilka minut. Grillowana ośmiornica dobrze smakuje skropiona dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, świeżej bazylii

niecodziennikpary
Turbot duszony w winie 142

dwie mniejsze tuszki turbota, masło, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, Rybę umyć, osuszyć. Oprószyć solą i skórką z cytryny, odstawić na pół godziny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami z wody

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania