woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:786/1096)

Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 138

smakiem jabłek! 3 jabłka odrobina skórki z cytryny Kruszonka: 50g płatków owsianych 50g mąki pszennej (może być jaglana lub inny typ) 50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)   Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić

Di gotuje
Tort śmietankowy. 116

szklanki zaparzonej zielonej herbaty, sok z połowy cytryny, 8 łyżek wódki. Masa śmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy. Galaretka agrestowa.  Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masa śmietankowa z białą

Kuchnia Pani Wiosny
Poniedziałek, weekend w domu rozleniwia… 206

słodka więc dodałam troszkę soku z cytryny a aromat śmietankowy. przeciąć biszkopt na pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry i ok 2-3 łyżek gorzkiego

sierotka maRysia w kuchni
Torcik z jeżynami i borówką 256

śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego

Wanilia i Kardamon
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 151

ręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko gałką, solą i pieprzem. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie patelnię zdejmij z ognia. Łosoś: 600 g tuszy z łososia ciasto francuskie z przepisu powyżej (lub 1-2 arkusze gotowego ciasta) 1 żółtko świeżo wyciśnięty sok z cytryny kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie

Food Square
Konfitura z truskawek 119

laska wanilii cała - sok z połowy małej cytryny   Wszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*). Gorącą konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia. Smacznego! * dzięki temu, że nie przykryjemy konfitury, woda ładnie odparuje i konfitura nabierze konsystencji

CookYourself
Sałatka z krewetkami 257

pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki  i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa

Ugotować
Gruszki w polewie czekoladowej 130

łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści

Smakowite Dania
Majonez wegański, Subway 166

blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję, ewentualnie dolej więcej). Jak zrobić gęste mleko ryżowe? Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich

Qlinarnie i Qlinarnie
Kawa ! Czyli co musisz wiedzieć by nie zginąć w gąszczu restauracyjnych ofert .... 116

espresso, które jest sporządzone z większą ilością wody. Objętość takiej kawy to ok. 100 - 150 ml ESPRESSO MACCHIATO Espresso macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem mlecznej piany, ubitej z tłustego, krowiego mleka. ESPRESSO CON PANNA Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany. . ESPRESSO ROMANO Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje

smacznieinatemat
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 203

słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo

Magiczna kuchnia Darii
Ryba po grecku 180

dorsza – ok. 1 kg- sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody  Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy

mojewypiekiinietylko
Kandyzowana skórka pomarańczy 186

pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto

Mango Papaja
Ryba po grecku 117

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg z curry Bombaj. 152

mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania