wodę aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Kawałki ryby obtaczamy w mące i zanurzamy w przygotowanym cieście. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i smażymy na złocisty kolor. Oczywiście możemy także to zrobić we frytkownicy. Dodatkowo możemy przygotować sos 3-4 łyżki śmietany mieszamy z dwoma łyżkami majonezu. Dodajemy 0,5 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny
noteskulinarnyfigamiksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree! Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 seler ok. 500 g ziemniaków łyżeczka chrzanu 2 spore(...)łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy do gładkości
Zasmakuj KuchniRyż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne. Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj ). Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko(...)dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 5 jabłek sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru/ksylitolu masło Wykonanie: zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny Przygotowanie: Krok 1 Przed rozpoczęciem smażenia przygotuj wszystkie składniki, tak żeby później po kolei wrzucać je na rozgrzaną patelnię lub wok i sprawnie gotować. Pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu krewetek (jeśli będziesz korzystać z mrożonych). Krok 2 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 4-5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą
Niedzielny kucharzzachwycać się tym przepysznym owocem cytrusowym, zwanym "potężnym grejpfrutem" czy "pomarańczą olbrzymią". Nie każdy jest zwolennikiem kwaskowatych owoców. Dla mnie te owoce są na równi traktowane, tak samo jak cytryna czy pomarańcza. Mam nadzieję, że zachęcę Was trochę, abyście skosztowali tego kwaskowatego cytrusa, chociażby ze względu na jego pro zdrowotne właściwości odżywcze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 3 porcje(...)pomarańcz -2 banany -20 g otrębów (u mnie gryczane) -60 g płatków (u mnie gryczane) -1 jogurt lub 100 g twarogu chudego -20 g wiórków kokosowych -woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (można dosłodzić wedle uznania). Ilość wody dopasowujemy w zależności od tego, czy wybraliście jogurt, czy twaróg. Do jogurtu starczy ok. pół
Zdrowie i pysznie na talerzuwody) 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczka imbiru ½ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mięty (może być mięta do zaparzania w torebkach) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego albo papryczka chilli (wrażliwi na ostre smaki mogą ilość zmniejszyć lub w ogóle pomiąć) Pół pęczka świeżej kolendry, albo pietruszki Sok z cytryny
Niedzielny kucharzwody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny
Pieguskowa Kuchnianiejadalne na surowo, ponieważ zawierają trujące pestki? Jeśli nie to podpowiem Wam, że owoce pigwowca po przetworzeniu są bardzo smaczne, w smaku przypominają połączenie gruszki i cytryny, a także zawierają dużo witaminy C. Aby wykorzystać nadmiar owoców postanowiłam przygotować pigwowca idealnego do herbaty, czyli syrop z cienkimi plasterkami pigwowca, który po ugotowaniu przelałam do małych słoików(...)Składniki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 (np. 1 kg obranych, pokrojonych owoców i 1 kg zwykłego cukru) Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, a owoce przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i każdy kawałek pokroić w cienkie plasterki. Do słoiczków nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra
Ugotowaćwody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny
Pieguskowa Kuchniaczerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną 2. W rondlu(...)łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli i czosnek, następnie kumin i kolendrę, smażymy całość ok 5 minut, następnie dodajemy soczewicę i zalewamy całość wodą, ok 1 cm nad poziom soczewicy, gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż soczewica wchłonie cały płyn, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem
Słodki Kompromisłyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy do natarcia patelni grillowej Wykonanie: Przygotować dressing: wymieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście sałaty (nie kroimy), rukolę, pokrojone w 1/2 pomidorki(...)pokrojone jajka (najlepiej w ćwiartki), oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka oraz kawałki anchois. Rozłożyć także fasolkę (gotujemy ją wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie – ma być al dente). Patelnię grillową bardzo delikatnie natłuścić oliwą (nie chcemy, żeby tuńczyk się do niej przykleił), mocno rozgrzać. Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie
Pociąg Do Kuchnicytryny. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na noc lub co najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin. Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody
królestwo garówwodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, gotujemy razem do miękkości w dalszym ciągu pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy wlewamy sok z cytryny
Karo in the Kitchenwyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Upiec bezę: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier.. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przełożyć do foremki, w której piekł się biszkopt (lub na papier docięty na taki sam wymiar), posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)minut, następnie zmniejszyć grzanie do 120*C i piec jeszcze minimum godzinę. Gotową bezę wystudzić w otwartym piekarniku. Na biszkopcie ułożyć maliny i jeżyny. Galaretki rozpuścić w litrze wody, kiedy zaczną tężeć zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia