woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:795/1096)

Sernik z mascarpone i musem morelowym 144

łyżka kakao * 4 łyżki oleju Masa serowa: * 400 g serka mascarpone  * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan - fix * 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny Mus: *700 ml zblendowanych moreli * 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa Upiekłam biszkopt.   Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami(...)sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem. Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.   Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.   Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.   Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki.   Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam

Pieprzyć z Fantazją
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 190

przechowywania żywności, tylko dla nas GRATIS! w komplecie z odpowiednim odkurzaczo-zasysaczem ! Gdybym tak wtedy wyskoczyła do niego (choć nie ukrywam, że chętnie także na niego) z miotłą pełną cytryn ! Cóż by to była za konfrontacja!  Już widzę zdumione miny mojej Babci czy Prabaci, gdyby przyszło im uczestniczyć w takiej prezentacji. W ich czasach gadżety były zjawiskiem kosmicznym, niewystępującym(...)vintage czy też old-school . Wiem, wiem, pewne gadżety są nieuchronne, pomocne czy po prostu naprawdę fajne. Wiem też, że nie przechowujemy już jajek w glinianych naczyniach wypełnionych wapienną wodą , bo mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później

KUCHARNIA
Muffinki malinowe 141

okazji że domownicy pojechali nad wodę zrobiłem na szybko muffinki z malinami. Czas przygotowania kilka minut + pieczenie około 30 min i mamy słodkiego smakołyka dla dużych i małych. Składniki: - 300g mąki - 100g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 250 ml mleka - 50 ml oleju kokosowego - 200g malin - kilka kropel soku z cytryny W dużej misce mieszamy przesianą mąkę

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Lassie z mango i imbirem - Mango Milkshake with ginger 180

Lassi na słodko z dodatkiem wody różanej lub Lassi owocowe z dodatkiem zmiksowanego mango na przykład i dosładza miodem lub syropem. SKŁADNIKI: 2 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę) 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego 100 ml śmietanki lub mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru otarta skórka ze dokładnie umytej limonki lub 1/2 cytryny ok. 10 kostek lodu Wykonanie: Wszystkie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sernik z makiem na kruchym spodzie 184

cukier waniliowy sok z połowy cytryny 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 150 g masła op.budyniu śmietankowego Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.Kolejno dodawać jajka cały czas miksując.Wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać.Masę serową wylać na mak i wyrównać.Ciasto wstawić na środkową półkę piekarnika.Na samym dole umieścić blachę z wodą.Ciasto piec godzinę

Anielskie wypieki
Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem 179

puszka mleka kokosowego sok z cytryny lub limonki imbir około 3 cm (starty) ząbek czosnku (starty) 1 łyżeczka papryki chili 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki czarnuszki 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu sól olej do smażenia Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 3 minuty

Karola gotuje
Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową 409

mąkę ziemniaczaną i skórę z cytryny, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. 3. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową ( patrz FILM ) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy

Mała Cukierenka
Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów 164

miazga sezamowa oraz sok z cytryny i olej rzepakowy. Do dzieła ;) Nie mniej jednak najszczerzej polecam kupić tą pastę w oryginale, jest rewelacyjna. Składniki: 5 jajek, najlepiej od własnych kurek (moje od teściowej ;)) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego świeżo wyhodowana rzeżucha pieprz ziołowy 100 gram pasty warzywnej z ciecierzycy 'Z gruntu dobre' Sokołów woda do gotowania jajek oraz łyżka soli

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z komosy ryżowej i papryki z żurawiną 141

surowej ugotowane w 1 1/3 wody) 1/2 papryki słodkiej zielonej 1/2 papryki słodkiej żółtej lub czerwonej 1/2 małej cebuli białej lub czerwonej garść żurawiny suszonej 2 łyżki płatków migdałowych szczypiorek lub cebulka dymka Sos: 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie

Lamarida.pl
Ciasto na maślance 148

dodać maślankę i sok z cytryny. Dokładnie połączyć. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając.  Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy. Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną na wierzch

My sweet a life
PIZZA!! 125

Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia bądź oregano) szynka, pomidory świeże, pomidory suszone, kukurydza, mozzarella SOS CZOSNKOWY - 1 duży ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz kilka kropel cytryny  Pomieszałam składniki na ciasto, przełożyłam

BezglutenowaIzabela
Sezamowo-makowe gofry z jajkiem w koszulce 153

Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki. Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Gofrownicę natłuszczamy i posypujemy sezamem (na każdą partię gofrów około 0/5 łyżeczki sezamu). W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy

Mienta blog
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 149

tylko żółtą część) startą z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i sól. Dodać jabłka i dobrze wymieszać (najlepiej dłońmi). Jabłka układać na ciasną zakładkę zachowując centymetrowy odstęp od brzegu. Po ułożeniu części, dźwignąć je, tak aby stały, zaś na środku ułożyć jabłka bardziej chaotycznie i niektóre na leżąco. Do garnuszka wlać odrobinę wody, dodać marmoladę i podgrzewać chwilę. Pędzelkiem

Passions hobbies life
Łosoś w galarecie 360

folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości i przecedzamy

Kuchnia w czekoladzie
Pieczona ryba z cebulą pomidorową 117

naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st. Cebula pomidorowa Składniki: 2-3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby, cała cebula była

Smaki Natalii
3 powody, dla których warto jeść szparagi | Właściwości szparagów 164

szparag składa się z 94% wody, co oznacza, że może codziennie gościć w naszym jadłospisie! Szparagi zawierają także dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit. 2. Szparagi to skarbnica witamin Zawierają witaminy z grup A, B1, B2, E, C, a także żelazo, magnez, potas. Co ciekawe, główki szparagów zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Szparagi są lekkostrawne i nie obciążają

Kuchnia Bazylii
Bananowiec bez pieczenia 150

koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do momentu

talerz przyjemności
Pieczona golonka z indyka 132

rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st

NiePieprz.pl
Kolorowa sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 142

quinoa), zalewamy podwóją objętością wody.  Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Przykrywamy. Dalej  gotujemy pod przykryciem i na łagodnym ogniu przez kolejne 10 – 15 minut. Solimy do smaku. Gdy trochę ostygnie dodajemy pomidorki, ogórki kiszone, pietruszkę, oliwki. A czemu by nie i rzodkiewkę? Doprawiamy do smaku dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny, a także sól

MODA NA BIO
Sernik z białą czekoladą i serduszkiem 134

wkładamy ser, cukier, skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy po 1 minucie dolewamy powoli ciepłą (ale nie gorącą!) czekoladę.  Wymieszaną masę przelewamy na spód z ciastek. Formę z sernikiem przykrywamy folia aluminiową, aby wierzch si ę za ba rdzo nie zarumienił, wstawiamy ją do większej formy wypełnionej do połowy wodą i tak przygotowaną

Bon appetit mon amie
Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami 256

octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu łyżeczka kminku 2 łyżki majeranku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli

Czerwień i błękit
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 139

ilość soli na litr wody zapewni nam "wtłaczanie" jeszcze większej ilości płynu do środka kurczaka dzięki czemu będzie on super soczysty po upieczeniu. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce po czym wyciągamy go i dokładnie osuszamy.  II etap - pierwsze pieczenie Do wnętrza  kurczaka wkładamy porządny pęczek tymianku, parę ząbków czosnku oraz całą cytrynę, którą pierwej nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką

Right Behind The Kitchen
domowy dżem truskawkowy (3 składniki!) 200

garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się na kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być

chili & sugar
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 278

nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki

Świat Smaku
Ragout z jelenia po niemiecku 161

płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso i cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie

królestwo garów
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 112

Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut. Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić. Polewa malinowa: Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny

CookYourself
Pianka z buraczków 169

zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera.  Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika. Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania