woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:794/1096)

Krewetki w tempurze 93

Krewetki w tempurze Składniki: 20 krewetek  sól mąką ciasto: 2 łyżki białka 0,5 szklanki mąki 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli ok 2/3 szklanki piwa lub wody gazowanej ok 1 szklanki kaszki kukurydzianej  olej do smażenia Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając ogon (żeby wygodniej było je trzymać podczas jedzenia, można jednak ogony całkowicie usunąć). Naciąć wzdłuż(...)ciasto będzie za gęste dolać odrobinę wody, powinno mieć konsystencję jogurtu. W głębokim rondlu rozgrzać olej (ok 3cm wysokości). Krewetki zanurzać w cieście, obtaczać w kaszce kukurydzianej, wrzucać na rozgrzany olej i smażyć po ok minucie z każdej strony. Usmażone krewetki wyjąć z rondla, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem i cytryną. Smacznego

Obiad gotowy
Tarta z kapustą i grzybami 183

kiszonych cytrynach Przygotowanie : 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez

nietylkopasta.pl
Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur 105

postoją tracą swoją jędrność i puszczają wodę. Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą bulgur Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 podłużne ogórki 1/2 szklanki suchego bulguru 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym wg Aleex 109

dodać sól, pieprz i sok z cytryny – do smaku. 7. Pogotować całość 3-4 minuty, aby smaki się połączyły, a sos by lekko zgęstniał (nadal będzie dość rzadki i tak ma być). Przygotowanie sosu powinno zająć nam ok. 15 minut. Tyle czasu gotował się mój makaron. 8. Makaron odcedzić, nie przelewać go zimną wodą! Z powrotem przełożyć do garnka. Wlać

W mojej kuchni
Śmietankowy cytrynowiec 163

cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzimy spód. Wyciśnięty wcześniej sok łączymy z 3 łyżkami letniej wody i nasączamy nasz spód. Masa śmietanowa

Różne smaki w kuchni
Ciasto przekładaniec bez pieczenia 580

wystudzoną kaszę mannę i sok z cytryny. Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/2 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników. Herbatniki posmarować cienką warstwą marmolady (lekko podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała), na której rozsmarować drugą część kremu i przykryć warstwą herbatników. Składniki polewy rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do czasu, aż całkowicie wszystko

Kuchcik gotuje
Królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym 184

posolić, popieprzyć i skropić cytryną z każdej strony, następnie obtoczyć w mące. Por i marchewkę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć królika, przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić por z czosnkiem, zeszklić. Do garnka z mięsem dodać  podsmażony por z czosnkiem, ziele angielskie, liść laurowy oraz rozmaryn. Zalać bulionem (wodą), dusić na małym ogniu przez

magiczna kuchnia Kasi
Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia 190

agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i oddzielamy gęstą warstwę mleczka od wody kokosowej (może się ona przydać

Be Fit Be Strong
Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko 242

łyżki soku z limonki lub cytryny 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Mięso podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mrożonkę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki

e-PrzepisyKulinarne
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE 148

Marynata do łososia: sok z cytryny 2-3 łyżki sól ziołowa - do oprószenia z każdej strony  pieprz ziołowy - do oprószenia z każdej strony Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według opakowania na al dente z dodatkiem soli. 2. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek.  3. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka makaronowa tricolore. 149

skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku III masa: jajko 4 łyżki żółtego sera łyżeczka suszonego czosnku sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Do trzech misek wkładamy składniki na każdą z warstw, dokładnie mieszamy Szpinak po rozmrożeniu lekko odciskamy z nadmiaru wody. Do każdej dodajemy 1/3 makaronu

Dieta moja pasja
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 192

otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry. Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego * Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców   1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria) Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowe ciasto z cukinii. Bez mleka i jaj. 152

szklanki płynnego miodu sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut. W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką. Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką

Kuchnia bezglutenowa
Kołaczki rybne 189

miski z mąką dodać wodę, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte masło. Zagnieść ciasto aż będzie elastyczne (około 10 min). Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 h. Farsz: 250 g filetu z dorsza masło por (tylko biała część) 5 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Filet z dorsza doprawić solą

Moja Galeria Smaku
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 282

wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się nie mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku

https:KKuchniaMniam
Sałatka ze szparagami 162

łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru pudru Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i podzielić na pół. Wrzucić na osolony i ocukrzony wrzątek i ugotować na pół twardo (najpierw wrzucić środkowe części, a po minucie główki). Odcedzić, przelać zimną wodą. ?Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pomidorki

Czerwień i błękit
Sałata MIMOZA z kurczakiem wg Aleex 149

soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju. 2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki. 3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe

W mojej kuchni
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 182

może to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli wyschnąć sernikowi podczas pieczenia. Sernik piec około dwie godziny. Powinien równomiernie wyrosnąć i nie pękać zbyt mocno. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć. Po około 10-15 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 171

imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Smażone krewetki 200

pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich smak poznaje się dopiero wtedy, gdy zamiast różowej, oprawionej już, mrożonej krewetki, kupimy taką , być może, mniej wizualnie zachęcającą - szarą, burą i wymagającą oczyszczenia. SMAŻONE KREWETKI Składniki: - dowolna ilość krewetek - masło klarowane - cytryna - pieprz - sól Przygotowanie: Krewetki myjemy. Zdejmujemy

Życie zamknięte w smaku
I znowu po duńsku... 150

trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 216

pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy.  Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę

ChilliJemy
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 164

Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym

Moja Delicja
Pianka z marchewki 127

blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera.  Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę. Wstaw do piekarnika. Piec:  około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga:  Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego

KreatywnePiny
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 202

pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków chilli 2 łyżki cukru pudru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obierz i potnij na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Możesz je również pokroić na plasterki. Zagotuj wodę w garnku. Marchewkę umieść na sitku

Chilli Czosnek i Oliwa
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 92

przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę

noteskulinarnyfiga
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 319

miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła  i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam. Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał.Przygotowuję

Magiczna kuchnia Darii
Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami 124

których swoją drogą mam słabość! Dziś przygotowałam dla Was deser - Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami. Lekka wariacja przepisu podstawowego prezentowanego już na blogu. Jeżeli lubicie smak cytryny i nie macie nic przeciwko jagodom, to ten deser jest dla Was! Częstujcie się!"Składniki:360 ml śmietanki kremówki120 ml mleka + 1 łyżka3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią3  łyżeczki(...)przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos jagodowy.Do rondelka wrzucamy umyte i osuszone jagody. Posypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 10-15 minut.Studzimy.Gotową Panna Cottę wykładamy na talerz i polewamy jagodami.Smacznego!*Aby masa wyszła łatwo z foremek, warto

Słodkie Przyjemności
Karp w galarecie klarowanej. 210

głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 143

łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 238

Imieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix

głodny alergik
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 200

chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość.  Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości jeśli są mniejsze. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.  Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać

Pasja Smaku
Cytrynowe ciasto z mascarpone 183

pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne  Mus mango:   1 owoc mango ( średniej wielkości ) 1,5 łyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku. Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu(...)rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak by płyn przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić. Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się

kolorowotorcikowo
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 229

naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie pół krążki. W żeliwnym(...)przypalić cebuli. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu z cukrem i od razu dodać też cynamon, kurkumę i kardamon. Zamieszać wszystko przez minutkę a po chwili dodać 4-5 łyżek wody. Zmniejszyć ogień do minimum, zamieszać i przykryć pokrywką. Karmelizować chwilę cebulę od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda nieco odparuje a cebula stanie się miękka i nabierze złoto-brązowego koloru

Sztuka gotowania w/g Samiry
Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik 1082

większej blaszki z wodą. Serniki, których przepis nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej, lepiej jest piec w piekarniku z parą. Wstawiamy wtedy na dno piekarnika jakieś naczynie z gorącą wodą (ja w tym celu wykorzystuję np. metalową puszkę po brzoskwiniach).  Po upieczeniu nie należy od razu wyjmować sernik z piekarnika. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i zostawiamy sernik jeszcze(...)masa serowa: 750g twarogu śmietankowego 150ml śmietanki 30% 3 duże jajka 1 szklanka cukru minus 2 łyżki 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego sok i skórka z limonki lub cytryny garść czekoladowych kropelek polewa śmietanowa: 150ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru wiórki czekoladowe do posypania Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Formę

Obiad gotowy
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 163

ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku(...)grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze

Moniki Smakołyki
Tort owocowy z topperem – jak to jest zrobione ? 107

różne preparowane ziarna. Składniki: 75 g cukru 75 g obranych migdałów lub płatków śniadaniowych 20 ml wody 100 g białej czekolady 2 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Większą blaszkę wyściel papierem do pieczenia. W garnuszku z grubym dnem (lub na patelni) umieść cukier i wodę. Gotuj bez mieszania do momentu, aż syrop przyjmie jasnozłoty kolor. Teraz dodaj do niego migdały/ płatki(...)zrobić. Potrzebujesz: 250 g malin 100 ml wody lub dowolnego soku 3 łyżeczki żelatyny odrobinę wody do zalania żelatyny Wykonanie: W małej miseczce lub kieliszku odmierz potrzebną ilość żelatyny, a następnie zalej ją wodą tylko do przykrycia. Odstaw na ok 10min, aby żelatyna napęczniała. W małym rondelku rozpraż maliny z odrobiną wody. Gdy maliny puszczę sok, rozgnieć je widelcem. Przestań

SmartBake.pl
Marmolada z płatków róży i truskawek. 153

płatków róży (takiej, która intensywnie pachnie np. cukrowa) 1 kg cukru (około 600 g do róży + reszta do dżemu) 4 kg obranych, oczyszczonych truskawek ewentualnie trochę soku z cytryny      Garść płatków przekładamy do makutry, dokładamy łyżkę cukru i rozcieramy drewnianą pałką, dodajemy kolejna garść płatków, cukier i dalej rozcieramy, aż skończą nam się płatki(...)miski, dodałam cukier i rozcierałam płatki palcami. Jest to szalenie mozolna i ciężka praca, więc w przyszłym sezonie zaopatrzę się już w makutrę. Do roztartych płatków wlewamy 1/3 szklanki wody i odkładamy. Truskawki wkładamy do sporego gara i rozgniatamy tłuczkiem, widelcem lub tak jak ja dłońmi, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut (bez przykrycia), aż owoce puszczą sok, odcedzamy

Rozpustne gotowanie
Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym 241

przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm) , aby po odwróceniu ciasta było w nim wgłębienie. Oczywiście możecie przygotować je w normalnej formie i nałożyć(...)pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione masło (masło musi być chłodne!). 2 Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Bazylii
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 152

ośmiornica (mniej pracy z obróbką wstępną mięsa) - nasza ważyła 4kg ziele angielskie liść laurowy 5 czerwonych cebul 2 pęczki włoszczyzny (bez selera) tarta skórka z 5 limonek i 4 cytryn 5-10 ząbków czosnku dobrej jakości oliwa z oliwek 2 łyżeczki soli himalajskiej Do dzieła: Ośmiornicę rozbieramy na części. Macki odkrawamy od głowy i dzielimy na dwie części, mniej więcej(...)dużego garnka, 2 do mniejszego) oraz ok. 10-15 listków laurowych i tyle samo ziela angielskiego. Nie musicie liczyć co do sztuki, po prostu nie żałujcie przypraw :) Wszystko zalewamy wodą, tak aby przykryć zawartość garnków i gotujemy na średnim ogniu, aż ośmiornica zmięknie. Cienkie macki będą gotowe szybciej, grubsze i głowa muszą pogotować się nieco dłużej, dlatego używamy dwóch garnków

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania