łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka(...)formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik nie popęka, nie opadnie, będzie kremowy i w ogóle idealny. Piecz w temp. 170 C przez 50-60 minut. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już
greenscarfcytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą
królestwo garówalbo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką(...)efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi
PaleoSMAKcytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę
potrawyregionalnewodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić na noc ). Po wystygnięciu ( UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny
Smaki Ewywodą, górę butelki odcinamy nożyczkami, lub ostrożnie nożem do tapet, a następnie nacinamy w ten sposób, żeby umożliwić sobie wyjęcie galarety. Należy to robić ostrożnie, najlepiej z pomocą jakiejś bystrej osoby. Galaretę przekładamy na półmisek wyłożony sałatą. Z plastrów szynki wycinamy kółko wielkości ryjka i dwa trójkąty na uszy, mocujemy goździkami, z goździków robimy tez oczy. Podajemy z cytryną
Rozpustne gotowaniecytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości po około 5-6 mm każdy 2. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucić
KreatywnePinywodzie. Sos jest gotowy. My dajemy duuuuuzo pieprzu :) Lubimy taki sos na ostro. Buraczki na dodatek to łatwizna :) Trzy buraki średniej wielkości gotujemy do miękkości lub kupujemy obgotowane. Ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy do nich blanszowaną cebulę wraz z oliwą, na której ją podsmażaliśmy. Na koniec dodajemy 1/4 łyżeczki pasty wasabi, pieprz, sól i skrapiamy dobrze sokiem z cytryny
vegetaniecytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody
Monia miesza i gotujejakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni.Składniki:marynata: ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka3 łyżki(...)prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól, pieprzSposób wykonania:Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc. Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy z osobna tak jak naleśniki i zwinąć. Smażyć na suchej patelni
pieprzny smaczekcytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min.W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka, do drugiej wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane, do trzeciej wsypujemy sezam. Po wyjęciu krewetek z lodówki, obtaczamy najpierw w płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy
Malinowe PocałunkiCheddara i go użyłam, natomiast podejrzewam, że użyłam znacznie więcej niż 50g) 100g oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 3 jaja 50g mąki 50g płatków owsianych 100g masła 70g cytryny 30g natki pietruszki papryczka chilli (w mojej "spiżarence" znajdowały się jedynie nitki chilli firmy Skworcu, a więc z powodzeniem je wykorzystałam) sól i pieprz Od razu mówię, że nie trzymałam(...)gotować na oko.Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki.Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania z oddzielnym pojemniczku) i podlewamy oliwą z oliwek.Doprawiamy solą i pieprzem kawałki kurczaka. Na talerz wbijamy 3 jaja, dodajemy posiekaną natkę i płatki owsiane. Ścieramy na tarce
Brzuszki Łakomczuszkiśmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom(...)umieść wkładkę ze śmietaną i szczelnie nakryj pokrywką, pozostaw na 20 minut. Przed podaniem lekko ubij śmietanę przy pomocy blendera z trzepaczką. Chipsy z topinamburu: Topinambur obierz, włóż do wody z dodatkiem łyżki soku z cytrynu co zapobiegnie ciemnieniu bulw. Trzy bulwy osusz ręcznikiem papierowym, przy pomocy przystawki blendera pokrój w cienkie plastry, rozłóż na blachę wyłożoną papierem
SzczyptaSmaQsztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i startą skórkę z cytryny - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt(...)wystygnięcia. W osobnej misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno ( nie za długo, aby jej nie “przebić” - wtedy może się zważyć ). W małym rondelku zalewamy żelatynę odrobiną zimnej wody, odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu ( nie zagotowujemy, bo straci swoje właściwości! ). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do zmiksowanych truskawek - chwilę miksujemy, aby dobrze połączyć składniki. Następnie
W kuchni KatiePół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Poncz do tortu Pół szklanki czarnej herbaty 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka cukru Kieliszek rumu Przygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia(...)jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku. Krem śmietankowy Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone
Korniszonki