ciasto - 163812 przepisów (strona:794/10921)

Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 130297

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z przewspaniałym ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o marlence. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach.  Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest(...)jajka masa  -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ze śliwkami i budyniem 316

Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej  Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki. Schłodzone ciasto

kolorowotorcikowo
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 160

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski(...)łyżki czubate rozpuszczonego masła   15 dag zimnego masła Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich 10 dag płynnego miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo : 1 jajko Orzechowy krokant Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko

Wanilia i Kardamon
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką 401

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo – kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :) ciasto czekoladowo-kawowe: 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mocnego espresso 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)szklanki śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1/4 szklanki cukru pudru 50g czekolady mlecznej 25g masła Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania

https:KKuchniaMniam
Tarta bakewell 207

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach

Posadzone i zjedzone
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 179

jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna(...)Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru 1 op. cukru waniliowego 250ml śmietanki

Posadzone i zjedzone
Ciasto z rabarbarem i budyniem 142

Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24  cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 191

kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie ok. pół kilograma)  łyżka cukru(...)macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy  wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Oszukany sernik ze śliwkami 269

Doskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany(...)budyń śmietankowy 2/3 szkl kaszki manny 500 g śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z jagodami 210

Ciasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli

codojedzenia
Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem 196

Rabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą(...)nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki. Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę

FitKot
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 193

zestawieniem wydawało się pomieszać jagody i brzoskwinie. I taki miks okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami. Żeby owoce nie popsuły nam ciasta, dodałam do nich mąkę ziemniaczaną i chwilę podsmażyłam na patelni. Wyszła taka masa przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało(...)soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 2-3 łyżki b. zimnej wody

Mieszam w Garnku
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 253

Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :)   To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty(...)Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania

Cooking Monster
Daktylowe ciasto z toffi, sticky date pudding in England 176

Bardzo popularne i pyszne ciasto w Anglii. Pierwszy raz jak je jadłam nie mogłam się nadziwić jaki super smak. Gwarancja murowana na sukces, każdy kto jadł był zachwycony. Ostatnio miałam gości z Polski, byli również zachwyceni tym ciastem. Przepis na thermomix na dole. Sos toffi – Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier, masło. Podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy(...)Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać cały czas mieszając 2 minuty. Zdjąć z ognia i przelać masę do dzbanka. Masę toffi później jak już podaję ciasto podgrzewam w mikrofali. Daktyle – usunąć pestki z daktyli, pokroić je drobno i zalać wodą, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Odstawić na bok. Ciasto – Masło

Kuchnia Pokoleń
Murzynek - proste ciasto czekoladowe 267

Potrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek(...)ciasto, które chyba każdy zna i lubi.    Dla kogo: dla fanów zwykłych ciast dla kochających czekoladowe klimaty dla szukających szybkich przepisów Składniki: 4 łyżki kakao 250g masła 4 łyżki mleka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie:  Rozpuścić masło w rondelku. Dodać cukier i wymieszać - najlepiej by cukier się rozpuścił

Mania Wypiekania