Mamy dziś wyjątkowy dzień. Obchodzimy go drugi rok z rzędu... Food Revolution Day Jamiego Olivera :) akcja świetna i mobilizująca! Nas, mnie, zmobilizowała do przygotowania świeżego
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę(...)ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera. Wszystko razem miksujemy. Zmiksowany szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany. Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią. Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka ze szczyptą kiełków, zalewamy kremem ze szpinaku, posypujemy grzankami
upichconasoczewicy. Składniki: - puszka konserwowej soczewicy - puszka konserwowej cieciorki - puszka pomidorów całych lub w kawałkach - szczypta kolendry - szczypta kuminu - szczypta pieprzu - kostka rosołowa - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - grzanki z chleba W garnku podsmażamy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dodajemy pomidory wraz z miąższem . Gotujemy 10 minut. Dodajemy puszkę soczewicy oraz cieciorki. Dodajemy kostkę rosołową ówcześnie rozpuszczoną w szklance wrzątku(...)Dodajemy przyprawy. Wszytko miksujemy blenderem. Podajemy z grzankami z chleba
upichconaSkładniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy(...)ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut. Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem. Pycha
upichconazalewamy tym mieszankę mąka+sól+cukier i mieszamy. Powstałe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie ciasto umieszczamy w naczyniu w którym będziemy piekli. Aby chleb nie przywierał do ścian naczynia należy je dokładnie wysmarować tłuszczem (masło/margaryna etc.) i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok. 1godziny w piekarniku rozgrzanym
upichconaRano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód W naczyniu mieszamy mięso, pokrojone kawałki wymoczonego(...)mleku chleba, jajka, peperoncini, trzy łyżeczki pesto i doprawiamy solą oraz pieprzem (pamiętajmy, że pesto jest słone a papryczki ostre). Z równomiernie rozmieszanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w sporej ilości oliwy, aż się dokładnie zrumienią. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Polewamy do smaku pesto. Smacznego
Bon Ton ItaliaNie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...
Dzieje kuchennej WiewióryNie będę zapeszać... już raz pisałam, że wracam ale choróbsko powróciło rozkładając mnie na łopatki, stawy odmówiły posłuszeństwa co i rusz boli gardło albo męczy zatkany
Dzieje kuchennej Wiewióryzwariowałam ale zapewniam Was, że paluszki solone świetnie nadają się do ciasta na pieczywo. Do składników wrzucamy rozdrobnione paluszki i wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się dodatków do domowego chleba, często taki dziwny składnik miło Was zaskoczy. A nie ma nic lepszego od chleba domowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnistół! Elegancko w szklankach lub kieliszkach! Z pewnością można zaskoczyć rodzinę :) Dzisiaj wersja podstawowa, choć prawdopodobnie przed świętami będzie wersja zmieniona ;) Przepis ze strony Kukbuka . Składniki: jajko, kromka chleba, ząbek czosnku, roszponka, kiełki (u mnie rzodkiewka i brokuł), pieprz, sól, oliwa Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę. Pieczywo smarujemy czosnkiem i przesmażamy na rozgrzanej patelni(...)dwóch stron do zrumienienia, następnie kroimy w większą kostkę. W szklance / kieliszku wykładamy warstwy - jajko, chleb, roszponka i kiełki, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
Plate of Joywiększa szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili, 2-3 kromki chleba, starty parmezan Na rozgrzanym tłuszczu w garnku przesmażyć szalotkę, dodać przyprawy, a kiedy już się zeszkli dodać czosnek, a po chwili pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior(...)zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu na blaszkę, aby otrzymać małe chipsy parmezanowe, którymi też posypiemy zupę
Plate of JoySkładniki: 3 kromki chleba- u mnie z tego przepisu 3-4 liście botwiny 6 szparagów białych lub zielonych, w zależności od upodobań- gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 3 plastry sera typu włoskiego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony(...)oliwy z oliwek i smażymy jaja sadzone (2-3 minuty, niech żółtko będzie płynne) pod przykryciem. Doprawiamy również solą i pieprzem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy wzdłuż. Na kromce chleba układamy: plaster sera, jajo sadzone, smażonego liścia botwiny, ugotowane szparagi oraz chipsa z szynki parmeńskiej
Mango Papajapoeksperymentowałam i okazało się,że lubię zupy. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 250ml śmietany 30% 100 g boczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do bulionu dodajemy smietankę i cebulkę z boczkiem.Przegotowujemy.Dodajemy pokrojona(...)plasterki papryczkę z wraz z pestkami). Na patelni,na której smażylismy cebulkę podsmażamy chleb pokrojony w kosteczkę.Powinien być złoy i chrupiący. Gorącą zupę podajmey z kawałkami sera pleśniowego i chrupiącymi grzankami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmężem z założenia,że jeśli oboje jemy czosnek to nadaje się na romantyczną kolację). Doskonale sprawdzi się również na imprezie karnawałowej,czy urodzinowej.Jest szybka i bardzo smaczna. Składniki: chleb pszenny ser pleśniowy naturalny papirus czosnkowo-ziołowy Winiar 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania: Czosnek obrać i wycisnąć do jogurtu zmieszanego z majonezem.Sos odstawić(...)minimum na 3 godziny w chłodne miejsce. Z chleba za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Układamy je na płatku papirusa.Tak samo postępujemy z serem z tym,ze układamy go już na wyciętym pieczywie.Nakrywamy drugim kawałkiem chleba.Całość zakrywamy papirusem. Zapiekamy na grillu lub patelni bez użycia tłuszczu ok 3 minut. Gorące podajemy wraz z sosem czosnkowym. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetyt