wyjątkowego, głębokiego smaku. Składniki: 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody 1 szklanka mąki żytniej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziaren kolorowego pieprzu 2 duże ząbki czosnku skórka z chleba żytniego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z wodą i dodać przyprawy (czosnek zmiażdżyć). Na koniec dodać pokrojoną skórkę od chleba i wszystko raz jeszcze zamieszać. Zakwas przykryć,ale nie zamykać nakrętką
Wielki apetytdrobiowego 3 cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem(...)gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytspowoduje, że podbije również wasze kubki smakowe. Zapraszam po przepis bazowy. Składniki: 500 g ugotowanego kalafiora (al dente będzie najlepszy) 4 jaja sól pieprz 1/2 szklanki mleka 2 kromki chleba olej rzepakowy 100 g pora 1 łyżka masła 100 g twardego sera majonez delikatny Winiary szczypiorek kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Chleb namaczamy w mleku, dodajemy rozkłócone jajka, podzielonego
Wielki apetytzmiksuj na jedwabistą masę. - szynka parmeńska Szynkę ułóż na ręczniku papierowym. Wstaw na 12-15 sek do mikrofali na max moc (ja mam 1400). Gorącą zroluj. Gotowe! - 2 kromki chleba graham - czosnek w proszku Chleb kroimy na kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, prażymy na złoty kolor grzanki. Zdejmujemy z ognia patelnię. Czekamy 4 minuty aż patelnia chwilę przestygnie
SMYKWKUCHNIDziś chleb z dodatkami jakie były pod ręką. Na śniadanie czy kolację w sam raz. Taki chleb nie potrzebuje do duetu wędliny, wystarczy masło i zdrowe warzywa, których w sklepach jest coraz więcej. Jednym słowem zdrowo i smacznie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJakby nie patrzeć, to jednak głodówka i chyba nikt nie biega maratonów w czasie urządzania sobie takowych. Minusy psychiczne też były, a właściwie jeden wielki - dotkliwie odczuwalny BRAK. Brak chleba - od początku totalne i stale rosnące pożądanie chleba, albo kukurydzianego wafla, albo pieczywa chrupkiego, albo czegokolwiek innego "suchego", ziarnistego, chrupiącego, ale nie tak, jak chrupie marchewka, tylko np. chrupki kukurydziane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmaczne i pachnące, całkiem inne niż tradycyjne pulpety z mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI: (na ok 20 szt małych pulpecików) Mięso 50 dag mięsa mielonego z indyka miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów(...)pieczarek 50 g serka topionego o smaku Gouda 1/2 szkl śmietanki 30% 2 łyżki mąki 1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać
Kto ugości moich gości?Dzieje powracają po małej przerwie. Nie zamierzonej niestety. Większość z Was majówkowała na łonie natury, grillowała i cieszyła się ładna pogodą. My również mieliśmy plany na
Dzieje kuchennej Wiewióryrano w sobotę gdy nie muszę iść na uczelnię i w niedziele rządzę ja. Przeglądając ostatnio ulubione blogi spodobał mi się pomysł podania jajka w chlebie, ten przepis został przeniesiony do menu śniadań weekendowych. Dla 2 osób Potrzebujemy: 4 kromki chleba tostowego 4 jajka masło do smażenia szczypiorek S&P przyprawa do jajek - jeżeli mamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mamy zbyt wystarczająco dużo czasu chwytami się rzeczy, które robi się błyskawicznie. Tym razem przygotowałam smaczne i sycące kanapki. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. :) Składniki: 2 kromki chleba graham serek naturalny 1/2 dojrzałego awokado dowolne kiełki pieprz Sposób przygotowania: Chleb smarujemy serkiem naturalnym, następnie nakładamy kiełki i pokrojone w plastry awokado. Wszystko posypujemy pieprzem. Smacznego
Truskawkowa FiestaTo był szalony batatowy dzień! Małżon zakupił mi słodkie ziemniaki po okazyjnej cenie 7 zł za kilogram, niewielkie w sam raz do upieczenia. W końcu mogłam
Dzieje kuchennej Wiewióryrosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół na jakimś kawałku mięsa bezpośrednio w zupie – ja tak robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie myjemy liście rzodkiewki pod strumieniem zimnej(...)mięso ugotowane). Jeżeli nagotowywaliśmy rosół na pałce kurzej, to wyjąć ją. A całość zmiksować. Na koniec możemy zaciągnąć śmietaną (jak, kto lubi). Doprawić do smaku. Przygotować grzanki chlebowe. Pokroić chleb w kosteczkę i lekko podrumienić go na patelni z dodatkiem reszty masła. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. is a post from: MODA
MODA NA BIOprzyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną(...)paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita
SMYKWKUCHNIskładniki: 1 główka sałaty rzymskiej 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 125 g pomidorków koktajlowych 2 kromki chleba tłuszcz do smażenia sól, pieprz wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu, na rumiano a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jaja gotujemy na twardo
Domowy Smak JedzeniaWiększość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie
IzaGotuje