chleb - 26176 przepisów (strona:792/1746)

Żytni placuszek 150

placek tylko w wersji na słodko przypominam o głosowaniu TUTAJ (kliknij "lubię to"), koniec 29 listopada! ;) Składniki (jedna porcja): na słodko 1 jajko 1 łyżka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 łyżeczki proszku do p. 0,5 łyżeczki stewii 0,25 szklanki mleka opcjonalnie aromat waniliowy jako dodatek na wierzch: serek homogenizowany ze stewią i mandarynka ;)  na słono(...)jajko 1 łyżka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 łyżeczki proszku do p. 0,25 szklanki mleka przyprawa do pizzy i czerwona papryka jako dodatek twarożek wymieszany z jogurtem, szczypiorek i pomidor Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy wylewamy ciasto na duży okrągły talerz i wstawiamy do mikrofalówki na 6-7 minut (zależy od mocy i rodzaju mikrofali

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe paszteciki z pieczarkami 141

dusiłam pieczarki z dodatkiem wody, a nie na margarynie, to już będzie zależeć od was jakie nadzienie przygotujecie ;) Składniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki razowej pszennej do wypieku chleba + 2 łyżki do zaczynu z drożdży 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb wieloziarnisty 145

sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy i umieszczamy chleb do góry dnem bezpośrednio na ruszcie pieczemy przez kolejne 30-40 minut odstawiamy do wystygnięcia przed krojeniem na kilka godzin (w przeciwnym razie chleb będzie się rozpadał podczas krojenia). Należy kroić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta jajeczna + chlebki lniane Habżyki 171

recenzji chlebków które ostatnio zdobyłam. Wpadłam na nie przypadkiem i otrzymałam do przetestowania ;) Już sama nazwa Habżyki przyciąga i zastanawia ;) jednym słowem SAMO ZDROWIE, ale za chwilę coś więcej. Chleb lniany, niepieczony żywy   100% naturalne składniki, niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane(...)jednym jajkiem, musztardą na jednolitą masę/majonez drugie jajko rozduszamy widelcem, dodajemy ser, mieszamy dodajemy przygotowany "majonez", koperek/szczypiorek, przyprawiamy wg. smaku tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na pysznej kromce chleba Habżyki pomidor i bazylia ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 167

Kapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy czyli Niedzielne Mielenie odc.30 168

Lubię mięso ale nie zawsze mam na nie chęć. Tak było w ubiegłym tygodniu.  I dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne kotleciki rodem z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smoothie z mrozonych bananow i truskawek 158

Wczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce.  Miałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 153

ziemniaki 1 puszka pomidorów 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć(...)sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej

O kuchni z uczuciem
Prosta zupa krem brokułowa 231

wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki na 3 porcje: 500g brokułów 50g jogurtu naturalnego 10g otrąb Sól morska Pieprz czarny Spirulina (opcjonalnie) +  Grzanki z pełnoziarnistego/bezglutenowego chleba Świeże zioła, rzeżucha Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki. G otujemy na parze/w worku do mikrofali/w wodzie do momentu aż będzie miękki.  O dstawiamy na chwilę aby wystygnął i blenderujemy(...)naturalnego. Stawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut. Podajemy  z pełnoziarnistymi grzankami, chlebem razowym, ugotowanym jajkiem lub rzeżuchą

Czarnawisienka
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 171

wiem, że i tak pojawiły by się na stronie - prędzej czy później. ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE /znany i lubiany; zmodyfikowany;/ 2 jajka 1/4 szklanki mleka roślinnego 4-6 kromek żytniego chleba (w zależności od wielkości) 1-2 łyżeczki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli do podania: melon, gruszka, wiśnie w syropie domowej roboty,  mango, miód, konfitura, inne owoce "miękkie" Jajka(...)roztrzepuję z mlekiem, ksylitolem, cynamonem i solą. Moczę w nich kromki chleba, wrzucając od razu na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Obsmażam na złoto z obu stron. Osączam na papierowym ręczniczku. Podaję na ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RECENZJA - Jak odchudzić swojego mężczyznę :) 141

męskim odchudzaniu, kolejno o ulubionym przysmaku większości mężczyzn, czyli mięsie, następnie znajdziemy mnóstwo informacji typowo kulinarnych, jak np "nie taka sól straszna"/"czym zdrowo słodzić"/"zielone koktajle"/"pasty do chleba"/green power, czyli wielka moc w młodym jęczmieniu". Ostatnie dwa rozdziały dotyczą już prawidłowej diety. Początkowo omówione są zasady opisywanej diety, produkty, które należy wykluczyć a także włączyć do jadłospisu(...)zdobywają one coraz większą rzeszę zwolenników. W książce "Jak odchudzić swojego mężczyznę" poznamy kilka pomysłów na przygotowanie takiego zielonego "eliksiru" :D Mnóstwo przepisów na domowe wędliny, własnoręcznie wypiekane domowe chleby czy naturalne, pyszne pasty do pieczywa. Większość opatrzona apetycznymi zdjęciami :) Dieta dla Panów składa się z czterech posiłków, ponieważ jak tłumaczy autorka "zwykle Panowie nie mają na to czasu". Cała

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki czyli Zupowy Wtorek odc.64 181

Uwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie.  W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 176

Są ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 243

przygotowaniu i doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj wg upodobań(...)zdjęciu jest z łososia. Instrukcje Chleb tostowy opiekamy i pozwalamy mu nieco przestygnąć. Ser kroimy w dość cienkie (2-3 mm) plasterki. Część rukoli pozostawiamy do dekoracji, a następnie układamy składniki na kromkach w kolejności: rukola, łosoś, ser. Na środek kanapek kładziemy dla dekoracji po kilka listków rukoli oraz kawior lub pokrojone na cienkie paski suszone pomidory. Uwagi Alternatywnie zamiast

Kulinarna Pokusa
Domowy smalec z podgardla 186

Smalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne dopełnienie do kromki chleba, polecamy gorąco.... Składniki: 1 kg podgardla 3 duże cebule 3/4 szklanki wody Wykonanie: Podgardle myjemy osuszamy następnie kroimy w malutką kosteczkę. Wrzucamy na dużą patelnię, podsmażamy przez 5 min., dokładamy pokrojoną(...)godz mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia smalcu dolewamy pozostałą wodę. Smalec musi nabrać jednolitej konsystencji, przelewamy do kamionkowego garnka, odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z każdym rodzajem chleba. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka małosolnego. Smalec w wykonaniu Hani Smacznego

kgwjanczewo