ciasto - 162020 przepisów (strona:790/10802)

Proste Drożdżówki z Nadzieniem Kakaowo - Kokosowym 229

moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem z kokosem. To nadzienie podbiło serce również mojego syna i gdy tylko z piekarnika wyciągam takie drożdżówki od razu zaczynają znikać z deski. Kątem oka widzę tylko jak po jednej wynosi je mój syn. Świetne(...)choć nie sądzę aby to było dla Was istotne, bo w przypadku tych drożdżówek nie przewiduję aby zbyt długo leżały na Waszych stołach :) Jeśli chcecie zobaczyć jak ja przygotowuję ciasto drożdżowe, zapraszam do posta Jak zrobić ciasto drożdżowe  tam zobaczycie krok po kroku w jaki sposób wyrabiam ciasto, jeśli chodzi o proporcje w tym przypadku je "podrasowałam" i ciasto

Blondynka Gotuje
Bezglutenowy kruchy placek ze śliwkami 146

Bezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: ciasto: 250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 100 g mąki ryżowej 50 g mąki kokosowej 100 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)Owoce: 1,5 kg śliwek 100 g brązowego cukru 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie) cukier puder  Wszystkie składniki na ciasto poza wiórkami kokosowymi umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel ciasto na 2 części w proporcji 40/60/. Do mniejszej  dodaj wiórki kokosowe. Ciasto odstaw

Kuchnia bezglutenowa
TARTA TATIN 129

Tartę TATIN robię jesienią dość często.Jeśli mam siły i ochotę to robię ją z ciasta kruchego ,tak jak dziś , ale gdy lenistwo bierze górę,a mam ochotę na coś słodkiego i pysznego , robię ją z ciasta francuskiego.Dziś tartę zrobiłam z pachnącą wanilią i mój słodki sekret- z tymiankiem .Taką najbardziej lubię, bo świetnie do siebie pasują.Wiem(...)łatwiej ją zrobić z " Francuza" , ale chciałabym Was namówić do zrobienia jej z ciasta kruchego,jest o wiele smaczniejsza.Zapraszam.   Kruche ciasto na śmietanie : ************************************** 20 dag.mąki 2 łyżki śmietany 10 dag.schłodzonego masła pokrojonego w kostkę ********************************************************** W misce wymieszać ręcznie ze sobą składniki  ciasta lub w malakserze.Uformowaç z niego kulę i włożyć do foliowej torebki,splaszczy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 250

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania drożdży instant, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Następnie dolewamy ciepłą wodę i całość wyrabiamy ręką Jeśli ciasto byłoby zbyt klejące delikatnie obsypujemy rękę mąką. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ściereczką (ja posiadam specjalną miskę z zamknięciem). Ciasto powinno podwoić swoją objętość

Słodkie okruszki
Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 130194

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z przewspaniałym ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o marlence. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach.  Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest(...)jajka masa  -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB Z GARA PSZENNO - ŻYTNI Z LNEM 200

rozczyn ruszy. Do dużej miski przesiewamy do miski mąkę,sól.Dodać oliwę ( u mnie masło i roztrzepane jajko),rozczyn i ziarna ( u mnie zmielony len). Wymieszać drewnianą łyżką ciasto ( u mnie wyrobiłam ciasto przez 7 minut mikserem z hakami),dolewając dodatkowo 2-3 łyżki ciepłej wody jak ciast będzie jeszcze za gęste .Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy ciasto(...)lodówki na noc.Uwaga ciasto mocno wyrasta.:)Ja nie zostawiałam ciasta na noc , od razu upiekłam, nie miałam miejsca w lodówce :). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb i zostawić do wyrośnięcia  ( u mnie wyrzuciłam ciasto na stolicę, walnęłam pięšcią w ciasto , aby je odgazowac i chwilę wyrabiałam.Nakryłam ciasto ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ze śliwkami i budyniem 273

Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej  Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto podzielić na 2 części, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Jedną porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki. Schłodzone ciasto

kolorowotorcikowo
Kremówka 181

Uwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy) Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat ciasta francuskiego, ocieplić(...)nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia nakłuwać ciasto widelcem, by zlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto wystudzić. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów formy. Masa kremowa: 500 ml mleka

Domowa cukiernia Ewy
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 120

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski(...)łyżki czubate rozpuszczonego masła   15 dag zimnego masła Nadzienie: 17 dag orzechów włoskich 10 dag płynnego miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo : 1 jajko Orzechowy krokant Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko

Wanilia i Kardamon
Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką 331

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo – kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :) ciasto czekoladowo-kawowe: 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mocnego espresso 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)szklanki śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1/4 szklanki cukru pudru 50g czekolady mlecznej 25g masła Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania

https:KKuchniaMniam
Tarta bakewell 168

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach

Posadzone i zjedzone
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 138

jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna(...)Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru 1 op. cukru waniliowego 250ml śmietanki

Posadzone i zjedzone
Ciasto z rabarbarem i budyniem 88

Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24  cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone