mieliście kiedyś odciski od wałkowania? ;) wczoraj robiłam moją zdrową wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej dietetyczną wersją, przygotowała ciasto z 2 porcji więc w tym przypadku wyszły miliony pierników! ;) nawet nie wiem ile godzin nam to zabrało, siedziałyśmy do 22 wałkując, wykrawając i piekąc pierniki. ale wiecie co? uwielbiam(...)wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra/dół ( ja stosuję termoobieg, wówczas krócej piekę , najwyżej
kgwjanczewoNigdy wcześniej nie piekłam i nie jadłam, kruchego ciasto z rabarbarem, może dlatego że wydawał mi się, że takie ciasto nie zachwyca smakiem, a także farsz często po przekrojeniu “wypływa” z tego rodzaju cist, jedni powiedzą że to zaleta ciasta, a ja po prostu tego nie lubię. Nie mniej jednak odważyłam się upiekłam kruche z rabarbarem- nie skromnie powiem(...)jest bardzo smaczne:) SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Ciasto 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać
RAROSSAMięciutkie ciasto biszkoptowe, utopione w cieście kawałeczki rabarbaru i to wszystko przykryte pyszną kruszonką! Pyszne, puszyste, wilgotne, łatwe w przygotowaniu no po prostu idealne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pokochałem to ciasto tuż po upieczeniu, bo jego zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto biszkoptowe: 5 dużych jaj 150 g cukru 170 g mąki pszennej szczypta(...)kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Następnie rabarbar przekładamy do misy, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 30 min. W między czasie, robimy kruszonkę i ciasto. Rozpoczynamy od kruszonki. W dużej misie łączymy zimne masło, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy rękoma, aż powstanie nam kruszonka. Odstawiamy, aż przygotowujemy ciasto. Do misy wbijamy jaja w temperaturze
Kuchnia ŁukaszaZobaczyłam to ciasto w jednym z odcinków Gordona Ramsaya. Od razu przypadło mi do gustu! Uwielbiam imbir dlatego musiałam je wypróbować! Ciasto jest pyszne, szybkie i proste! Polecam :) Składniki: 175 g miękkiego masła, 175 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 175 g mąki pszennej (przesianej) W misce należy umieścić masło(...)całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę ma z niej spaść. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - w moim przypadku
Plate of JoyBardzo lubię wszelkiego rodzaju paszteciki - czy z kapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić? Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki(...)drożdży dodatkowo : 1 żółtko do smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie dodać masło - ja dodaje na dwa razy - po połowie. Wyrabiać do chwili, aż ciasto ładnie wchłonie całe masło
Plate of JoyMówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane(...)podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło
Plate of Joypoczątek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia. Ten smak przypomina mi dzieciństwo... Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść... Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 13 dag cukru pudru(...)śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą
Lawendowe Niebosans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 500 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 125 ml gęstej śmietany, 200 g cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, kilka kropel esencji waniliowej(...)Nadzienie: 2 kg jabłek – szara reneta, 100 g cukru, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu, cukier puder do posypania upieczonego ciasta Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki
królestwo garówDziś coś prostego, ale pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie(...)jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego
W kuchni wieczoremczasie konsumpcji przy stole zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka! A to już duży komplement. W zasadzie miałam kilka pomysłów na jego wnętrze. Upiekłam czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam(...)truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin(...)chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 250 ml bulionu 250 ml wytrawnego lub półwytrawnego wina sól oliwa Składniki na ciasto: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: 1. Przygotować farsz: Mięso oczyścić, pookrawać większe kawałki tłuszczu
Mama Gotujesłodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 10 dkg drożdży 15 dkg masła ½ l mleka 15 dkg cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki zmielonego kardamonu Nadzienie 8 dkg roztopionego masła 10 dkg cukru(...)cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić. Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją
Mama GotujePyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest(...)szklanki rodzynek 1/2 szklanki rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej 5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm) roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować
Stare GaryWyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam. Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:) Składniki na ciasto: 5 dużych jajek; 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali; 125 g masła, miękkiego; 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku); 150 g drobnego cukru kryształu(...)czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, następnie dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o boku 23 cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 170 st.C przez około 25-30 minut
In my kitchen