ciasto - 162020 przepisów (strona:809/10802)

Piernik staropolski 17

Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam.  Robię go od kilku lat, zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Jest przepyszny, a co ważne ciasto robi się wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy  już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem, to już dzień(...)przed samymi świętami. Jeszcze mały bonus, z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto po leżakowaniu, dzielimy na cztery części. Z trzech części, robimy piernik z czwartej części robimy pierniczki. Także mamy, dwie pieczenie na jednym ogniu :) Ja właśnie tak robię. Pierniczki z tego ciasta są miękkie i pyszne. Składniki: 500 g. miodu 250 g. masła, lub margaryny

Agusiowe smakołyki
Kruche z gruszkami i kaszą manną 18

Uwielbiam to ciasto, jest bardzo proste, a jednocześnie niesamowicie efektowne i uniwersalne na tyle, że można dodać do niego dowolne owoce - robiłam je już z rabarbarem, truskawkami czy śliwkami za każdym razem smakowało doskonale. Dodam jeszcze, że ładnie się kroi, nie rozpada i nie kruszy dzięki czemu będzie się pięknie prezentować na stole. Już dłużej nie zachwalam, tylko zapraszam(...)przepis:  Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4  szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła (może być margaryna ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok 1 kg gruszek Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i  dodajemy po jednym żółtku. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy

Cynamonowe szczęście
Kokosowy porzeczkowiec bez pieczenia 82

Kokosowy porzeczkowiec bez pieczenia, czyli idealne ciasto dla zabieganych łasuchów i wielbicieli słodkości. To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, któremu ciężko się oprzeć! Słodycz ciasta przełamana jest dżemem z czarnej porzeczki oraz dżemem truskawkowym. Dzięki temu jest delikatne i pyszne! Jeśli lubicie szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia , kokosowy porzeczkowiec na herbatnikach będzie idealnym wyborem! KOKOSOWY PORZECZKOWIEC(...)porzeczkowy, a na nim kolejną porcję masy śmietankowej. Następnie ułożyć warstwę herbatników, a na nich warstwę dżemu truskawkowego. Na dżem wyłożyć pozostałą masę, a jej wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Artykuł Kokosowy porzeczkowiec bez pieczenia pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Leniwe jesieniary z masłem kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami 109

dań, które można zrobić całkowicie od niechcenia, a i tak za każdym razem będzie smakować przepysznie. Zaczynamy od przygotowania masy na leniwe, czyli wymieszania widelcem twarogu, jajek i mąki. Ciasto będzie bardzo lepiące, ale dokładnie takie ma być. Za dużo mąki i zamiast delikatnych obłoczków, mielibyśmy gumowate twardziochy. Następnie przekładamy porcję ciasta na stolnicę obficie posypaną mąką, formujemy wałeczek(...)kardamonowym i karmelizowanymi śliwkami – wskazówki O czym warto pamiętać przygotowując to danie? Do ich przygotowania najlepszy będzie twaróg półtłusty, tradycyjny. Ser z wiaderka, nawet najlepszy, może sprawić, że ciasto będzie ekstremalnie lepiące i konieczne będzie dosypanie dużej ilości mąki. Jajka w przepisie mają rozmiar “L” Jeśli nie masz brązowego cukru, zwykły też da radę. Brązowy dodaje przyjemną

Na-talerzu.pl
Drożdżowe ślimaki z truskawkami 18

truskawki nie mogło zabraknąć moich drożdżowych ślimaczków właśnie z tymi owocami. Przepis podstawowy na pewno jest Wam już znany, jedynie co ,,pokombinowałam” to dodałam zmielone liofilizowane truskawki do ciasta – było pięknie różowe przy wyrabianiu, a w jedzeniu bułeczki były truskawkowe na wskroś. W środku domowej roboty dżem – czy mogłoby być lepiej? Sklepowy też się nada, ale zwróccie(...)proszek. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy puder z truskawek, cukier, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto. Jak tylko składniki lekko się połączą, polecam wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać. Na początku ciasto będzie mocno się lepić, ale to normalne

Smaczna Strona
Torta Barozzi Historia i Pochodzenie 28

Torta Barozzi Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia jest pełna wspaniałych deserów, które zachwycają smakoszy na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto Torta Barozzi, które, choć może mniej znane niż tiramisu czy panna cotta , ma swoją unikalną historię i niepowtarzalny smak. Dziś zabiorę Was w podróż po historii, pochodzeniu i różnorodnych wersjach tego wyjątkowego deseru. Historia i Pochodzenie Torta Barozzi(...)Torta Barozzi wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romania, a dokładniej z małego miasteczka Vignola. Historia tego ciasta sięga końca XIX wieku, kiedy to w 1886 roku cukiernik Eugenio Gollini stworzył przepis, który miał stać się jednym z najbardziej charakterystycznych deserów tego regionu. Eugenio Gollini, nazwał ciasto na cześć Jacopa Barozzi, znanego również jako Vignola, słynnego architekta renesansowego urodzonego

RafalCook
Przepis na biszkopt na 4 jajkach 35

zmniejsz ilość mąki o 30 g. Jakie są najważniejsze zasady podczas przygotowywania biszkoptu? Najważniejsze zasady to: używanie składników w temperaturze pokojowej, staranne ubijanie białek, delikatne mieszanie składników oraz pieczenie ciasta w odpowiedniej temperaturze bez otwierania piekarnika w trakcie pieczenia. Dodatkowo, stopniowe chłodzenie ciasta w uchylonym piekarniku pomaga uniknąć jego opadania. Jak uniknąć opadania biszkoptu po upieczeniu? Ważne jest(...)otwierać piekarnika podczas pieczenia oraz aby po upieczeniu stopniowo studzić ciasto, uchylając drzwiczki piekarnika. Również delikatne obchodzenie się z ciastem podczas mieszania składników pomaga zapobiec opadaniu. Biszkopt na 4 jajkach – przepis! Biszkopt z 4 jaj Blog Via Gusto Idealny biszkopt to klucz do udanego tortu, a ten przepis na biszkopt na 4 jajkach jest stworzony z myślą

Via Gusto
Pyszne ciasto ze śliwkami 71

Pyszne, delikatne i pełne soczystych owoców ciasto ze śliwkami. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki 6 żółtek 1 kostka masła 250 g 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo śliwki 6 białek + 1/2 szklanki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na ciasto, które dzielimy na 2 części (jedna(...)ciasta, druga 1/3 ciasta). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą częścią wykładamy dno blaszki, nakłuwamy ciasto widelcem, by za wysoko nie urosło i podpiekamy ok. 10 min w piekarniku na 180 stopni. Na takie ciasto układamy wypestkowane, pokrojone śliwki, na które nakładamy ubitą pianę z 6 białek i 1/2 szklanki cukru. Na samej górze ścieramy na tarce drugą część

Wasze Przepisy
Muffuletta rolls – pyszne zawijaski pizzowe 22

będą stanowić wyjątkową przekąskę na różne okazje. Inspirowane są słynną kanapką muffuletta z Nowego Orleanu. Charakteryzują się bogatym nadzieniem z różnych wędlin, sera i oliwnej oliwy, zamkniętym w miękkim cieście drożdżowym. Świetnie sprawdzą się na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy jako coś na ząb podczas meczu. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na muffuletta rolls (około(...)sztuk): Ciasto*: 320 g mąki pszennej do pizzy lub typ 500 (2 szklanki) 8 g suchych drożdży 150 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 4 łyżki oleju *można również skorzystać z gotowego spodu do pizzy, świeżego, do wypieku w piekarniku Farsz: 100 g oliwek zielonych 50 g oliwek czarnych 50 g kaparów 20 g papryczek piri piri

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto murzynek z truskawkami 26

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto murzynek z truskawkami, które przygotujecie bez użycia miksera! Ciasto murzynek z truskawkami to deser, który łączy w sobie intensywny smak czekolady z orzeźwiającą nutą świeżych truskawek. To doskonała propozycja na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po uroczystości takie jak urodziny czy imieniny. Przepis na ciasto murzynek z truskawkami jest bardzo łatwy i szybki(...)się każdemu i każdemu będzie smakować. CIASTO MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Dodatkowo ok. 300 g truskawek cukier puder do posypania Przygotowanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i kakao. Do miski wlewamy maślankę, olej

Alle Dobre!
Chleb z siemieniem lnianym i mąką owsianą 35

aromatyczne zioła jak rozmaryn, tymianek i oregano. Natomiast na słodko warto dodać suszone owoce takie jak rodzynki, żurawina, morele i śliwki, a także orzechy włoskie lub migdały. Dodatkowo, do ciasta można dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, aby nadać mu delikatną słodycz. Dlaczego domowy chleb ma twardą skórkę? Domowy chleb ma twardą skórkę z kilku powodów. Po pierwsze, wysoka temperatura(...)pieczenia sprawia, że woda z ciasta szybko odparowuje, co prowadzi do wysuszenia zewnętrznej warstwy chleba. Aby uniknąć twardej skórki, można obniżyć temperaturę pieczenia i piec chleb nieco dłużej. Po drugie, brak dodatków przemysłowych, które często zmiękczają skórkę w komercyjnie produkowanym chlebie, powoduje, że domowy chleb naturalnie ma bardziej chrupiącą skórkę. Dodanie odrobiny tłuszczu, takiego jak masło, olej lub mleko

Via Gusto
Drożdżowe ślimaki z truskawkami 32

truskawki nie mogło zabraknąć moich drożdżowych ślimaczków właśnie z tymi owocami. Przepis podstawowy na pewno jest Wam już znany, jedynie co ,,pokombinowałam” to dodałam zmielone liofilizowane truskawki do ciasta – było pięknie różowe przy wyrabianiu, a w jedzeniu bułeczki były truskawkowe na wskroś. W środku domowej roboty dżem – czy mogłoby być lepiej? Sklepowy też się nada, ale zwróccie(...)proszek. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy puder z truskawek, cukier, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto. Jak tylko składniki lekko się połączą, polecam wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać. Na początku ciasto będzie mocno się lepić, ale to normalne

Smaczna Strona
Truskawkowe ciasto paznokieć bez pieczenia 38

Truskawkowy pazur ciasto z migdałami Dziś przepis na pyszne ciasto z truskawkami na herbatnikach bez pieczenia, ciasto paznokieć. Zaintrygowała mnie nazwa, delikatnie nazywane paznokieć, pazurek, a agresywnie pazur. Skąd taka nazwa? Pewnie za sprawą płatków migdałowych, którymi ciasto jest posypane. Ja, jak to ja, postanowiłam zrobić swoją wersję ciasta paznokieć, czyli bez pieczenia. Ciasto pazur z migdałami Ciasto doczekało się(...)wersji, na kruchym spodzie, z dżemem bez dżemu, z bezą lub bez. Jednak wersji bez pieczenia nie spotkałam, a dlaczego nie? A paznokieć truskawkowy to już w ogóle nowość! Ciasto pazurek, Dieta Moja Pasja będzie pionierem w tym wydaniu. 😊 Zapraszam na przepis🙂       Ciasto paznokieć przepis bez pieczenia herbatniki 350 – 400 g biszkopty długie 200 g śmietanka

Dieta moja pasja
Drożdżowe z rabarbarem 24

jedna noc mrozu z kwietnia sprawiła, że za chwilę będzie koniec sezonu. Rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych , której łodygi są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Sprawdza się w ciastach ucieranych, kruchych, w kremach, ale najczęściej kojarzony jest z ciastem drożdżowym. Przepisów na nie jest ogrom, jedne bez wyrabiania inne z długim wyrabianiem, oczywiście niecierpliwi raczej po nie nie sięgają(...)cukru pudru n.k. * 1 cukier waniliowy n.k. * 1 szklankę mąki Rabarbar od 0.5 do 1kg, zależy od wielkości blachy, jakiej użyjecie oraz upodobań, nie wszyscy lubią dużo owoców w cieście. Można też wziąć inne kwaskowe owoce, na przykład agrest czy jabłka. Pierwsze, co trzeba zrobić, to roztopić masło na ciasto i odstawić do wystudzenia. Potem można zabrać się za zaczyn

I tu będę miała takie te