witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 duże jabłko, u mnie odmiany
Moja pasja smakuinnych dań. Możesz rozpuścić go z wodą i otrzymasz mleko kokosowe! Jedynie jakie mam zastrzeżenie to takie, że bardziej preferowałabym aby produkt ten znajdował się w słoiczku, bo jakoś foliowe opakowanie mi tu nie pasuje i jest mało praktyczne :( SOK Z BURAKÓW Składniki: sok z buraków (częściowo lakto sfermentowane), sok z cytryny Sok z buraków jest naturalnym źródłem
Zdrowie na języku :Pkilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki, obsyp skórką pomarańczową. Jeśli macie czas i ochotę możecie sami skarmelizować skórkę z pomarańczy. Jak to zrobić? Wyszorowaną skórkę pomarańczową pokrój w drobną kosteczkę i włóż do małego garnuszka z cukrem białym (lub brązowym) wymieszanym z wodą (proporcje: łyżka cukru
Zasmakuj Kuchniosuszamy. Doprawiamy solą oraz skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym
Basia w kuchniciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj z gąszczem, obłóż wkoło możdżek. Możesz dać smażony, obłożywszy pietruszką. *** Wlej w rondel trzy połkwaterki mleka, zagotuj, wrzuć trochę skorki z cytryny zielonej, szczubeć koryandru, kawałek cynamonu, więcej
Grunt to przepis!pieprz kajenski, drobno posiekany koperek, sok z cytryny sol i pieprz do smaku. Wszystko dokladnie wymieszac na jednolita mase. Przygotowanie ravioli: Stolnice delikatnie popruszyc maka, ciasto podzielic na mniejsze czesci i rozwalkowac na bardzo cienki placek. Kolkiem do wycinania faworkow wyciac pasy ciasta, na jednym ulozyc farsz, brzegi delikatnie posmarowac niewielka iloscia wody, przykryc drugim pasem ciasta, lekko przyciskajac
Codzienne Gotowaniejajka - 2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki cukru - szczypta soli masa twarogowa: - twaróg półtłusty - 1 żółtko - 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta) dodatki: - mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia
Kuchnia co dniacytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
My simple kitchenjajko mąka pszenna szczypta soli Przygotowanie: Wodę zmieszać z mlekiem, jajkiem , szczypt ą soli i mąk ą ( trzeba jej tyle , aż ciasto nabierze konsystencji śmietany - będzie gęste, ale tak aby się dobrze rozlewało ) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Każdy jeszcze gorący posypać cukrem i pokropić sokiem z cytryny , zwinąć i .... Smacznego
Gaździnka warzyskórkę od cytryny oraz sok z tej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz rukolę, szczyptę peperoncino.Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na patelnię, dodaj pozostałe dwie łyżki oliwy. Podczas gdy makaron zacznie się gotować, Ty na małym delikatnym ogniu podgrzewaj naszą papkę, którą opcjonalnie delikatnie dosól.Przed odcedzeniem makaronu odlej odrobinę wody, do podlania w razie potrzeby sosu. Papardelle
Pasje JolkiNa letnie upalne dni nie ma nic lepszego niz lody.Niezastapiony smak maja wlasnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ilez lepsze niz te kupne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!połówki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękka. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy brukselka i makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto
Moja smaczna kuchniaszklanka mąki pszennej ok. 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać oba rodzaje mąk i sól, wymieszać. Dodać olej rzepakowy i wlać wodę, następnie zagniatać ciasto aż będzie elastyczne, uformować w kulę. Przykryć ściereczką albo zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut. Odrywać niewielkie kawałki ciasta, ulepić z nich(...)opakowania mieszanki warzyw po chińsku 1/3 pomidorów z puszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane
Kuchnia Ellierównie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka(...)pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty na tarce WYKONANIE Kolendrę, kminek i oregano rozcieramy w moździerzu. Mięso osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę
cool and mintyogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać aby nie rozgotować ! Odcedzone ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski, szerokości zapałek. Wrzucić na zimną
królestwo garów