woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:791/1096)

Sałatka z krewetkami II 720

cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy

Ugotować
Mintaj w migdałach 180

Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu

KreatywnePiny
Kremówki z owocami i nutą mięty 221

najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy

Luźna Kuchnia
PIWNE NALEŚNIKI 141

odrobinę wody gazowanej. Dziś zastąpiłam ją piwem o smaku owocowym, co dodało charakteru moim naleśnikom :) Cudowny zapach roznoszący się po kuchni, dodatkowo wzmógł apetyt. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1 szkl. piwa (o ulubionym owocowym smaku) 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli 1 jajko 1 szklanka mąki (około) serek twarogowy waniliowy 1 łyżka miodu  1 łyżeczka soku z cytryny

Kuchnia w opałach
Sernik na zimno z brzoskwiniami 210

sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić

Mix smaku
Wykwintna przystawka. 246

gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane

Kulinarny karnet Christophera
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy 332

także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić – chętnie ją przetestuję. Zrobienie pigwówkinie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach rozcieńczyć wodą. W zasadzie

Gotuj z Misiem
Tilapia w marynacie z sosu chili 193

cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut.  Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką

Buniabaje w kuchni
Tort szpinakowy z owocami 213

wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy(...)delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód) blaszkę i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Warstwa truskawkowa: We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wsypujemy truskawki. Mieszamy cały czas, aż lekko zmiękną i bez problemu będziemy mogli potraktować je blenderem. Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy

Kuchnia w czekoladzie
Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów 155

się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Składniki: 4 udka 2 pęczki rzodkiewek 4 duże ziemniaki 1 łyżka oregano 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz do smaku Panierka 50 g migdałów (duża garść) Jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka(...)ostrej papryki, pòł łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki wymieszaj i przesyp do miski. Rozbij jajko do miseczki, dodaj dwie łyżki wody i zamieszaj widelcem lub rózgą, żeby żółtko połączyło się z białkiem. Udka osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie posyp mieszanką przypraw, a następnie zanuż w jajku a potem obtocz w orzechowej

Niedzielny kucharz
Łosoś w sosie musztardowym z porem 112

łososia 3 łyżki soku z cytryny 200 g ziemniaków 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 400 g pora 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć(...)tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut. W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na półmisek przelać

KuchniaWeDwoje.pl
Wątróbka smażona z wątróbką i jabłkiem 170

łyżek oleju roślinnego 1 łyżka suszonego majeranku sól, świeżo zmielony czarny pieprz     Wątróbkę oczyść z błon i ewentualnych resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz na sicie. Przełóż do miski z mlekiem. Dodaj przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Odstaw na noc do lodówki(...)południu zajmij się smażeniem.   Cebulę pokrój w pióra a jabłka w cząstki. Jeżeli jabłka kroisz zawczasu możesz je skropić sokiem z cytryny.   Na połowie oleju roślinnego podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zrumieni, przesuń ją na stronę patelni. Wsyp cząstki jabłek, podsmaż

kuron.com.pl
EKSPRESOWE SERNICZKI Z BORÓWKAMI 160

Totalnie delikatne i dietetyczne serniczki, które zrobiłam w ekspresowym tempie. Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego (w sumie 300g) opakowanie serka Bieluch pół laski wanilii 2

Cytryna&Co.
Łosoś w sosie musztardowym z porem 241

łyżka mąki 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować(...)gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut. W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania