razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również(...)ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gotować, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.[ ja troszkę dolałam wody, która i tak wyparowała, a marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta
Moje domowe kucharzeniegóry folią aluminiową. Białka najlepiej żeby były w temp. pokojowej. Miska w której ubijamy powinna być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli(...)Składniki: 6 białek (bardzo dokładnie oddzielone od żółtek ) 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe Nagrzać piekarnik do 180 st. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto
moj przepis nagóry folią aluminiową. Białka najlepiej żeby były w temp. pokojowej. Miska w której ubijamy powinna być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli(...)Składniki: 6 białek (bardzo dokładnie oddzielone od żółtek ) 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe Nagrzać piekarnik do 180 st. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto
moj przepis nałyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika(...)grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia
Niedzielny kucharzłyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika(...)grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia
Niedzielny kucharzząbki czosnku por 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki suszonego tymianku 0,25 łyżeczki szałwii 110g orzechów włoskich 50ml śmietany masło olej sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić na mniejsze(...)łyżkę masła z łyżką oleju i przesmażyć na nim warzywa - cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zamieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem, dodać pieczarki i ponownie chwilę smażyć. Warzywa zalać wodą (około litra), dodać zioła - liść laurowy, czarny pieprz, tymianek i szałwię, łyżeczkę soli i zagotować. Dodać namoczone suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Gdy zupa się zagotuje
Codzienne Gotowaniewyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś banalnie proste. Słowem rewelacja. Do przygotowania dania użyłem: 1 ośmiornicy (około 1 kg), 1 bagietki, 60 gram masła, 2 cytryn, 1 mango, 250 gram rukoli, 500 gram pomidorów koktajlowych, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku, soli morskiej, czarnego świeżo(...)się uda, to dalej idzie z górki. Ośmiornica spokojnie może być mrożona, gdyż świeże ośmiornice i tak mrozi się, aby mięso miało pożądaną konsystencję. Ośmiornicy nie należy rozmrażać w wodzie, ani tym bardziej przy użyciu kuchenki mikrofalowej - najlepiej kupić ją dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, gdzie powinna ona spokojnie rozmarznąć. W dużym garnku zagotowałem dużą ilość
Wyprawy kulinarnepodzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka, oraz śmietankę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką(...)łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać
Ciastka - domowe słodkościmakaronu świderki Duża garść listków bazylii Sól Pesto Garść świeżej bazylii 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku Garść orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj i osusz pomidorki, następnie wysyp na tackę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, odstaw. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 3 Zbór pesto. Wsyp składniki do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Krok 4 Wsyp makaron do głębokiej misy. Dodaj do niego odsączoną z wody mozzarellę, pomidorki, a następnie pesto. Wymieszaj całość. Dodaj umyte liście bazylii. Gotowe. Smacznego! Artykuł Wtorek: Makaronowa sałatka caprese pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzduża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku(...)czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu
Smaczna StronaWykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z cytryn. Włożyć arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy
mojej kuchnikryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka(...)gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około
chefintheforestWykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z cytryn. Włożyć arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany syrop postawić ponownie na gazówkę i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy
w mojej kuchnisyrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki: Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż(...)indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw. Przygotuj zabajone : Żółtka wbij do miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies i wstawić do piekarnika(...)godziny w 130 º C. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30%lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i odstawić do napęcznienia. Do garnka wrzucić cukier z wodą i gotować
Anielskie wypieki