mielone - 47549 przepisów (strona:798/3170)

Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 181

cierpliwości. Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić.  Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć

zadanie-gotowanie
kalafiorowo-brokułowa zupa na mleku z makaronem... 167

Składniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 średni, brokuł 1 większy, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, makaron muszelki 1 kubek, mleko 3,2% 1/2 litra, koperek 1/2 pęczka zagotować wodę(...)wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, różyczki kalafiora, brokuła, zagotować, gotować z 20 minut wsypać makaron muszelki, kucharka, kostki rosołowe i gotowac z do miękkości makaronu wlać mleko, wsypać pieprz mielony i krótko zagotować, wsypać posiekany koperek - zupa jest pyszna, sycąca, można też użyć mrożonek..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 156

syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć

Pełny talerz
Koktajl poprawiający przemianę materii 624

porze roku. Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień, jeśli nie mamy tych produktów, to można je pominąć, gdyż podstawowa wersja jest bardzo smaczna. Koktajl poprawiający przemianę materii szczególnie polecam, jako przygotowanie organizmu przed świątecznym łasuchowaniem(...)łyżeczka miodu naturalnego lub innego środka słodzącego 200 ml wody mineralnej (jeśli jest za cierpkie, u mnie bez) dodatkowo: 100 ml wody mineralnej 2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia Z dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia   Przygotowanie: Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałeczki. Z grejpfruta i cytryny wycisnąć

Kuchcik gotuje
Green Coffee, czyli kawa zbożowa z herbatą Matcha (HerbatInka ;) ) 130

kawy zbożowej Inka z magnezem 1 czubata łyżeczka zielonej herbaty Matcha 3/4 szkl. mleka 200 ml śmietanki 30% 3 czubate łyżeczki ksylitolu Do dekoracji: proszek herbaty Matcha słodka papryka mielona opcjonalnie listek mięty Sposób przygotowania: Do filiżanki wsypujemy kawę, do osobnej herbatę Matcha. Obie zalewamy do około połowy filiżanki gorącą, ale nie wrzącą wodą (powinna mieć(...)pełnej filiżanki), dokładnie mieszamy i ostrożnie, najlepiej łyżką, wlewamy po równo do szklanek. Pozostałą ubitą śmietankę wykładamy na wierzch, dekorujemy zielonym proszkiem z herbaty i czerwoną, słodką papryką mieloną

Kolorowy Przepisownik
ZAPIEKANKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ ORAZ KURCZAKIEM 149

Mielony  Olej do smażenia  Sos:  50g Masła 100g Mąki  200 ml Mleka 15 dag Sera żółtego tartego  Przyprawy: 1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony  1 Łyżka EVITA Sól Cebulowa  1 Łyżka EVITA Estragon 1 Łyżka EVITA Czosnek Niedźwiedzi  Dodatkowo: 1 Łyżka EVITA Estragon  PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję

Gotowanie Patki
Domowy marcepan i nominacja 144

Oprócz Turków, o tytuł autorów na tę słodycz walczą także Włosi i Węgrzy. Dziś z jego wykorzystaniem spotykam się najczęściej w kuchni skandynawskiej ale także bliskowschodniej. To przepyszna mieszanka mielonych migdałów z cukrem pudrem i kilkoma kroplami migdałowego! Niezwykle słodka i bardzo plastyczna. To właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością(...)Kuchni, to serdecznie zachęcam do głosowania na stronie, o tutaj:  http://jemywlodzi.pl/component/jvotesystem/uncategorized/najlepszy-blog-2016 To właśnie od Waszych głosów wszystko zależy :) Słodkich i pięknych Mikołajek! Domowy marcepan Potrzebujesz: 100g mielonych migdałów 90g cukru pudru kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczkę wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto. 2. Marcepan powinien być gładki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym 270

pieprz przyprawa do drobiu słodka mielona papryka ziele angielskie liść laurowy siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Umyte piersi pokroić w grubą kostkę, obsypać przyprawą do drobiu i słodką mieloną papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć krótko na nim piersi z każdej strony. 2. W osobnym rondelku obsmażyć cebulę, zalać wodą (1,5 lub 2 szklanki). Do gotującej

Kuchnia domowa Ani
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta 147

szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód pół szklanki jajka 2 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka kardamon mielony 1/2 łyżeczki   Masa serowa: jaja 5 szt ser 1 wiaderko ksylitol 1/2 szklanki budyń waniliowy  2 x40 g żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol mąka 2 łyżki

Różowa kuchnia
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 171

karafki, przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wstrząsamy butelką. Podajemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do likieru, posypany dodatkowo szczyptą mielonego cynamonu lub nawet mielonym pierniczkiem. Likier w zależności od daty ważności śmietanki można przechowywać średnio przez 2 tygodnie, tylko i wyłącznie w lodówce.   Nie warto robić od razu dużej porcji – lepiej trzymać czysty

Karo in the Kitchen
Sałatka warzywno-makaronowa w lekkim koperkowym sosie 193

czterech warzyw – mrożona mieszanka (kalafior, marchew żółta, marchew junior, groszek cukrowy) 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku sól cebulowa do smaku Skworcu pieprz czarny mielony do smaku Skworcu Przygotowanie: Fit mix warzyw gotujemy do miękkości (około 5 minut). W drugim garnku gotujemy makaron razowy penne (ja wolę bardziej miękki(...)lekko rozpadający się). Gdy warzywa i makaron ostygną, mieszamy je razem. Przygotowujemy szybki sos. Mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i czarnym mielonym pieprzem. Sałatkę podajmy od razu wymieszaną z sosem koperkowym lub sos podajemy w sosjerce wraz z sałatką. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto makowo-orzechowe 169

orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy(...)wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy

Kuchnia u Bietki
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 138

theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA(...)łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA 1 łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  15 dag sera żółtego tartego  1 łyżeczka Estragonu EVITA

Gotowanie Patki
Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 150

grubo mielonym cukrem. Ja posypałam cukrem z płatków róż, które zrobiłam latem. Są cudne. Można też na koniec obsypać cukrem pudrem, wtedy jednak nie obsypujcie już cukrem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 25-30 minut. Buchty podawać z ciepłym lub zimnym sosem waniliowym. Super, smaczne pączusie

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wołowy z warzywami 206

cukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon  pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com