mielone - 47549 przepisów (strona:793/3170)

Zupa gulaszowa z kurczakiem 342

papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lub oliwy 2 średnie cebule 2 liście laurowe(...)papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy lub obieramy i kroimy np. w ćwiartki (jeśli pieczarki są duże – w grube plasterki

Poezja smaku
Krem z batatów z mleczkiem kokosowym 101

dowolnymi dodatkami, u mnie prażone ziarna. składniki: 500 g obranych batatów 1 cebula 1 mała marchewka 750 ml bulionu 200 ml mleczka kokosowego mielony imbir gałka muszkatołowa mielony biały pieprz 1 łyżka masła Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bataty pokroić w średnią kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Następnie

Monia miesza i gotuje
Piwne pałki (podudzia) kurczaka i "Zakręty losu" 160

domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka płaska łyżeczka mielonej kozieradki pieprz mielony płaska łyżeczka ostrej papryki czosnek suszony sól 150 ml piwa olej Rano pałki wrzucić na głęboką blachę lub do naczynia żaroodpornego, polać olejem (ok. 3 łyżek) i obtoczyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie 208

łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasola w sosie pomidorowym 164

suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze

Codziennik Kuchenny
Baklava 139

Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem cukrowym lub miodowym. Składniki: 0,5 kg ciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny

Pysznie & Pięknie
Gulasz z batatami i pieczarkami 225

dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty.  2 bataty 1 pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki mielonej 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii(...)łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam  na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję

wesoła kuchnia
Waniliowa panna cotta z chia i mandarynkami 171

pistacjami. Czyż nie przyciąga wzroku? Składniki: 3 czubate łyżeczki nasion chia 200 ml wody 100 ml mleka 300 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii  lub 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki żelatyny 1 mała puszka mandarynek 1/2 paczki galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (galaretka z cukrem) 125 ml (pół szklanki) gorącej wody(...)odstawiamy na 1 godzinę do napęcznienia. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy cukier oraz wanilię i całość doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając (Zamiast wanilii mielonej można użyć laskę wanilii. Przecinamy ją wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka nożem). Po zagotowaniu, mleko ze śmietanką, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo, aż żelatyna się rozpuści

Smak mojego domu
Filet mignon podany ze szpinakiem 164

dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz  sól najlepiej morska grubo mielona  200 g baby szpinaku  3 ząbki czosnku  30 g masła  oliwa z chilli Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie(...)drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą.  Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz

Niezły Młynek
Zupa czosnkowo porowa 147

główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego 2-3  łyżki masła klarowanego Jarzynka lub sól do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano Sposób przygotowania: Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy(...)masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Proste smażone przegrzebki 287

łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='przegrzebki (3-5 na osobę(...)łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół

Poezja smaku
Burgery z pieczonym kurczakiem, grillowanym ananasem i czekoladowym sosem barbecue 108

Czas przygotowania: 65 min Czekoladowy sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy  2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso

Słodki Kompromis
Mango smoothie 130

dojrzałe mango 1 cm kawałeczek świeżego imbiru* garść mięty kilka kostek lodu 1-2 łyżek miodu szczypta mielonego kardamonu sok z 1/2 cytryny *imbiru nie zamieniamy na mielony, ten jest ślinie rozgrzewający Przygotowanie: 1. Mango odkrawamy od pestki, wyłuskujemy z pestki i dodajemy do blendera, miksujemy razem z obranym kawałkiem świeżego imbiru, listkami mięty i kostkami lodu, miksujemy

Słodki Kompromis
Galette z brzoskwiniami 144

szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy

Słodki Kompromis
Dyniowo-cynamonowe bułeczki 152

łyżeczka soli 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dodatkowo  1 żółtko 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: 1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez

Słodki Kompromis