cytryna kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki papryki wędzonej ½ łyżeczki kuminu ¼ łyżeczki kolendry mielonej ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ¼ łyżeczki płatków chili masło klarowane gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Kurczaka umyj, osusz, oczyść z pozostałych piór i odkrój nadmiar tłuszczu przy kuprze. Przyprawy: paprykę, kumin, kolendrę, gałkę, pieprz
Food Squareznajdę na swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal! Klopsiki w sosie Składniki: 4-6 porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka(...)łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają jedynie zachować kształt, a dogotują się w sosie. Szalotki i czosnek obierz
codojedzeniajakiś taki… lżejszy ;) 250-300 g makaronu conchiglioni 500 g wołowego mięsa mielonego 700 g passaty 200 g mieszanki sera: cheddar, mozzarella, parmezan czosnek, oregano, papryka mielona, garam masala Mięso podsmażyć krótko na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i garam masala; wymieszać. Makaron gotować krótko, al’dente. Na dno formy
Kucharzycakolekcji pieczonych ziemniaczków i ulubionej surówki :) Polecam. Składniki - 8 pałek z kurczaka - 2 jajka - pól szklanki mleka - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka - czosnek mielony - papryka mielona - bułka tarta Wykonanie W misce mieszam ( bełtam ) jajka z mlekiem i przyprawami, do mieszaniny zanurzam kawałki kurczaka i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół
Kuchnia z widokiem na ogródświeżej bazylii kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli lub szalotka 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub wybranego zimnotłoczonego oleju 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego sól, pieprz, mielona kozieradka (opcjonalnie) Kaszę jaglaną delikatnie podprażyć w garnuszku, następnie przełożyć na sitko o małych oczkach i krótko przelać wrzątkiem, po czym obficie pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Zagotować szklankę(...)rozmieszać ją łyżką tak, by stała się sypka. Dodać porwane liście sałaty, plasterki oliwek, cieniutkie plasterki cebuli, podprażone orzeszki, poszatkowaną bazylię. Polać oliwą i octem, doprawić solą, pieprzem i mieloną kozieradką, po czym delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pieczone pomidorki i ponownie bardzo delikatnie wymieszać. Smacznego
Even Better Foodkawałek ostrej papryczki (ilość według upodobań) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego tamari 1 łyżeczka octu ryżowego sól i przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, pieprz W garnuszku zagotować niepełną szklankę wody wraz z 1/3 łyżeczki soli. Ryż przepłukać na sicie, wrzucić do garnuszka, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym
Even Better Foodkawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego
Even Better Foodkokosowego – nie z puszki, migdałowego lub z nerkowców) 1-2 łyżki karobu 1 łyżka (lub do smaku) naturalnego syropu, np. klonowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po dużej szczypcie mielonego kardamonu, goździków, imbiru, kurkumy, szczypta pieprzu i wanilii Do garnuszka przelać mleko, dodać przyprawy, syrop i karob – dokładnie wymieszać trzepaczką(...)podgrzewać do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Pogotować kilkanaście sekund, po czym zdjąć z ognia, przelać do kubka – raczyć się jeszcze gorącym. Jeśli takie są preferencje, zamiast mielonych przypraw można użyć przypraw w całości: należy wówczas w garnuszku z mlekiem umieścić kawałek kory cynamonu, 3-4 goździki, mały plaster imbiru, kilka przepołowionych strąków kardamonu i szczyptę kurkumy
Even Better Food