posmakiem metalowych grabi. Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne czy mieloną kurkumą. Żadna krótkotrwała dieta, nawet najzdrowsza i najbardziej zbilansowana, nie naprawi momentalnie wyrządzonych wcześniej przez złe odżywianie szkód, nie uzupełni niedoborów w organizmie i w żaden magiczny sposób
Karo in the Kitchenpracy lub szkoły :) Ilość porcji: na kilka kanapek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 suszone pomidory 2 duże jajka 2 łyżki serka śmietankowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Jajka wkładamy do wody i od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, studzimy i obieramy. Umieszczamy w misce od blendera, dokładamy pokrojone pomidory oraz serek
Kolizje Smakówpierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! Soczyste i delikatne. Składniki: ok 600g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta
Walijskie Pichceniepozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE
Kopystką po garachłyżka ostrej (zależy, jaką ostrość lubicie) Mielona kolendrą Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pozbawiamy przerostów tłuszczowych, kroimy na paski. Na dno dużego garnka wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, adżikę ,mieloną kolendrę-chwilę podsmażamy, wykładam na talerzyk. Jeżeli trzeba dolewam oleju i podsmażam wołowinę-ale tak,żeby paseczki się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym
Kopystką po garachbardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników. Składniki na sernik: 5 jajek 2 opakowania krakersów solonych po 150 g Cukry Nyskie 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty) 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru(...)waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki wiórka kokosowa 50 gram Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy
Różowa kuchniaprzypraw Dobry Smak Rozkoszna * pół łyżeczki mielonego chili * 1 łyżeczka cukru * 100 ml wody Wykonanie: Szynkę wieprzową pokroić na plasterki jak na kotlety, włożyć do miski, wymieszać z mielonym chili i mieszanką przypraw. W garnku zagotować wodę, wsypać żelatynę, sól peklującą i cukier, mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić z płyty grzewczej i wystudzić. Zimną wodę wlać
Zrób to smaczniepomidorowego lub 2-3 puszki pelatti sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa: Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku podsmażamy(...)warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego.. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką. Rybę smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek. Serwujemy w towarzystwie duszonych warzyw
Pyry na Gazmięsa zrolowanego wokół patyczków, kuleczek lub kotlecików. Ponieważ mamy tydzień kotletowy, to oczywiście wybrałem taką właśnie postać tego pysznego dania. Istotą kofte jest odpowiednio pikantne i aromatyczne przyprawienie mięsa mielonego i dodanie do niego dużej ilości zieleniny. Ponieważ potrawa pochodzi z tych rejonów świata, gdzie nie jada się wieprzowiny, to jej podstawą najczęściej jest mięso baranie (jagnięce). Bardzo dobrze(...)sprawdza się też drób (szczególnie indyk), a nie widzę żadnych przeciwwskazań by w naszych warunkach użyć jednak wieprzowiny - najlepiej mieszanej z wołowiną, dla ciekawszego smaku. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 duże kromki chleba 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka kuminu 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej
zadanie-gotowanieugotowane 6 sztuk, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk "M", pieczarki 6 sztuk, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, sos grzybowy - w opisie płatki owsiane błyskawiczne zalać dwiema szklankami letniej wody, ugotowane(...)ziemniaki, kalafior, jajka na twardo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, przełożyć do miski z namoczonymi płatkami na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami drobno pokrojonymi, dodać do masy, wsypać kucharka, pieprz mielony, koperek, wbić jajka, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko połączyć niska forma okrągła silikonowa 28 cm, masę przełożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku
W Mojej Kuchni Lubięserowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 150 g tartego sera mozzarella 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól ziołowa do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 125 g serka kremowego (użyłam o smaku bazylii
Kolorowy Przepisownikdaktyli 200 ml miodu 150 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny suszonej 50 g moreli suszonych 50 g śliwek suszonych 10 g mielonego lnu 50 g łuskanego słonecznika 50 g łuskanego sezamu 50 g pestek dyni WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć(...)mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć
Passions hobbies lifesztuk: 200 g ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki maki z ciecierzycy lub pszennej olej do głębokiego smażenia Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonego kminku szczypta cynamonu cejlońskiego pieprz,sól do smaku olej kokosowy do smażenia Najpierw myję kaczuszkę, filtruję wodę i przygotowuję wywar. Najlepiej gotować kaczkę dzień wcześniej. Kaczka gotuje się
Z Kuchni Do KuchniZnakomity obiad lub kolacja Składniki • 0,6 kg mielonego mięsa z szynki lub łopatki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej(...)łyżeczka mąki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę dobrze odcisnąć z wody. 2. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować
W królestwie smaków Beaty