Kolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 zielone szparagi 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,4 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy
R'n'G Kitchensię coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli
Blendmanwersji są przepyszne i takie już jesienne :) Składniki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 duże jajko łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g orzechów pecan 100 g chipsów z czekolady
Słodkie inspiracjeprzykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające się, mgliste, krótkie, jesienne dni. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka cukru szklanka oleju 4 duże jajka 425 g dyniowego puree 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych na kawałki
Słodkie inspiracjemąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty(...)miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami. Wykonanie uszek: Na pokrojone kwadraty ciasta, nakładać przygotowany farsz, zlepiać uszka. Gotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli
Tradycyjna Kuchniafasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, cebula czerwona lub biała 1 szt, mąka pszenna
kulinarne odsłony patiDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić
Pełny talerzSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka świeże śledzie wyfiletować lub kupić filety śledziowe, filety dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)wsypać do cebuli, podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie
W Mojej Kuchni LubięWydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować. Gołąbki Składniki: 1 główka kapusty 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mięsa mielonego 1-2 kostki rosołowe słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności od wielkości słoiczka) Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie Do bulionu można dodać ziele angielskie i liść laurowy Przygotowanie: Kapustę(...)kostkę rosołową. W drugim garnku gotujemy ryż, ale o wiele krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ja gotowałam 5 minut. Gdy ryż będzie już gotowy, dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sprawdzamy, czy "płaty" kapusty już odchodzą od główki, jeżeli tak, to nakładamy na nich farsz i zawijamy. Nakładamy
My World by Dagmara Reksmakują chyba zawsze:) Dziś zapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej
Gotowanie Patkiwiniaku 250 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały i daktyle dzień wcześniej zalewamy winiakiem i odstawiamy
My Culinary Artinnych potraw. Czas przygotowania: 3 dni Porcje: 4 Składniki: 2 średnie kapusty pekińskie 1 szklanka grubej soli morskiej 2 szklanki wody 1 rzepa 1 szklanka sosu rybnego 1 szklanka mielonej ostrej papryki 10 cm kawałek imbiru 1 duży por 1 główka czosnku 1/4 cebuli 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Przygotowanie: Kapustę przekrój na ćwiartki(...)więcej wody. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Rzepę, pora i cebulę cienko pokrój. Zimny kleiki wymieszaj z sosem rybnym i mielona papryką, dodaj czosnek, pora, cebulę, imbir, sól, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście kapusty przełóż farszem, zamknij w szczelnym pojemniku, przechowuj jeden dzień w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce
SzczyptaSmaQPożywna zupa z dawką białka i węglowodanów dieta Redukcyjna Składniki 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 brokuł 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek poru 1 torebka(...)brązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez
W królestwie smaków BeatyDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić
Pełny talerzSKŁADNIKI: ( 6 porcji po 300g ) 1 porcja = 381 kcal 500 g mielonej wołowiny 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka oregano łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g boczku wędzonego 430 ml passaty pomidorowej 2 kostki gorzkiej czekolady papryka czerwona papryczka chili(...)ostrej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy. 3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek. 4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę. 5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę. 6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy
Atlas Smaków