Tradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem. Składniki: Ciasto: 250ml wody 125g masła extra 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek szczypta czerwonego spożywczego barwnika Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z truskawek: 700g mrożonych(...)truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo: czerwone cukrowe perełki do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt z makiem: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej
Domowy Smak JedzeniaRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę tylko z Hortex :) Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku Hortex 330g mąki pszennej(...)mrożonych malin Hortex 280g mrożonych jagód leśnych Hortex 1 galaretka krystaliczna Dekoracja: jagody i maliny Hortex do dekoracji 5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków (można pominąć) Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej
Szalona Kuchnia Ewelinyzajączek Was hojnie obdarzył. Niech to będzie czas spokoju i wytchnienia od codzienności :) To już ostatni przepis przed świętami. Padło na sernik. Taki jaki lubię - ciężki, na kruchym cieście, aromatyczny i pełen rodzynek (za co M się na mnie prawie obraził, bo ich nie lubi :P). Taki sernik, to ja mogę jeść. Sięgnęłam po przepis tutaj ( klik ). W tego typu(...)sernikach zaleca się, aby twaróg był z kostki, własnoręcznie zmielony. Ten z wiaderka ponoć się nie nadaje. Ja przygotowałam to ciasto właśnie z serkiem z wiaderka. Powód? Taki miałam akurat w lodówce i nie chciało mi się biec do sklepu a później bawić się w mielenie twarogu. Jednym słowem - oszczędność czasu. I wcale nie uważam, aby sernik był przez
My simple kitchenWitajcie. Dzisiaj stworzyłam dla Was post z najlepszymi ciastami, moim zdaniem na Wielkanoc (oczywiście mojego wykonania). Standardowo nie może zabraknąć serników, dojdą do tego jeszcze kruche, na koniec keks i makowiec. Choć makowce to bardziej na Boże Narodzenie, ale ja tak uwielbiam te ciasto, że znajduję się ono również na Wielkanocnej liście. Ogólnie w moich wpisać nie ma jeszcze(...)setek przepisów na ciasta, ale dzięki temu łatwiej jest wybrać te najbardziej pasujące do okoliczności, a Wy nie musicie bić się z myślami, które spośród 20 ciast wybrać. 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Od siebie mogę dodać, że moimi faworytami z tej listy są nr 3, 5, 7 i 9. Te przepisy w szczególności polecam wykonać. 👍 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 1 SERNIK
Zdrowie i pysznie na talerzuMazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Mazurek kawowy Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody(...)NADZIENIE 200-250g konfitury wiśniowej 120g masła 100g białej czekolady 60ml mocnego naparu kawowego wiśnie kandyzowane do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło do ciasta powinno być z lodówki - mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem - zagnieść ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
Smakołyki BerenikiPyszne i łatwe do przygotowania ciasto orzechowiec to deser, który świetnie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Ciasto orzechowe z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Orzechowiec jest(...)dobrym ciastem na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż dobrze zachowuje swój kształt w temperaturze pokojowej. Oczywiście tak, jak każde ciasto z kremem, należy przechowywać je w lodówce. Składniki: (na formę o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm) Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki miodu naturalnego 100 g masła lub margaryny 100 g cukru 2 płaskie
Kuchcik gotujeMalinowa chmurka - ciasto ostatnio bardzo popularne na blogach więc i ja się skusiłam i upiekłam. Ciasto bardzo smaczne,maliny przełamują słodycz śmietanki i ta migdałowa beza na wierzchu. Po prostu poezja. Kto jeszcze nie próbował tego zachęcam,upieczcie to ciasto na Święta. ciasto: 3 żółtka 30 g cukru 150 g mąki tortowej (ja dałam 100 g mąki(...)mielonych migdałów) 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego (dałam migdałowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta
Kolorowa kuchnia Elkiblogu było już magiczne ciasto , tym razem czas na magiczną babkę. To babka czekoladowa, która zawiera w sobie flan (bardzo delikatny budyń), pojawiający się w górnej warstwie ciasta w magiczny sposób – masa flanowa jest lżejsza i podczas pieczenia ucieka z góry do dołu, łącząc się przy tym ze słodkim karmelem. Ten flan będziecie chcieli wyjeść łyżką z całej babki(...)dzięki temu baba jest niezwykła. Trzeba tylko pamiętać, aby piec babkę w kąpieli wodnej – formę musimy wstawić do innej, do której wlewa się wrzątek. Nie używajmy do ciasta form, które się rozpina – mogą być nieszczelne, a przed upieczeniem ciasto ma płynną konsystencję. Składniki na dużą formę babkową z kominem. Magiczna babka z budyniem – ciasto
Poezja smakuPyszne ciasto, do wykonania dosłownie w kilka chwil. Czas przygotowania i pieczenia zajął mi łącznie 45 minut. Chyba wszyscy lubimy proste rozwiązania, a takie właśnie jest to ciasto. Przygotowałam je dosłownie w potrzebie chwili. Do rozkrojenia nadaje się praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Ciasto jest kruche, nie za słodkie i bardzo dobre. Polecam :) Składniki: * 200 g masła(...)szczypta soli * dżem- smak dowolny (u mnie dżem truskawkowy niskosłodzony firmy Stovit ) * cukier puder do posypania Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz dżemu i cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna większa i jedna mniejsza). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blacha wymiar 20 na 20 cm, ale można użyć większej, wtedy ciasto wyjdzie
Zrób to smacznieCiasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie(...)okazało się jednak zupełnie inaczej. Biszkopt kakaowy dobrze równoważy słodycz kremu i ciasto jest o delikatnej słodyczy i wyraźnym mlecznym smaku. Do przygotowania kremu, należy użyć pełnego mleka w proszku z 24 - 26% tłuszczu, nie może być granulowane. Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej z pół godziny przed podaniem, wtedy krem nie jest zbyt twardy, a smak staje się bardziej wyrazisty
Kuchcik gotujePrzyznam Wam się szczerze, że miałam moment zwątpienia zanim pierwszy raz upiekłam ciasto Leśny Mech. Szpinak lubię, ale raczej na słono (na blogu mogliście widzieć go w odsłonie muffinków ze szpinakiem ) i niby w różnych opiniach można wyczytać, że „szpinaku nie czuć”, ale zawsze lubię przekonać się na własnej skórze :) Spieszę więc z wnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia(...)ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciastkozercysię w ogóle nie chce wychodzić z domu...A siedząc w domu ciągle myślę o jedzeniu i o tym co nowego upiec:) Nie ma to jak domowe ciasto💜 Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy znają, ale u mnie w nieco innym wydaniu. Postanowiłam do kremu budyniowego dodać frużelinę malinową i powiem Wam, że bardzo posmakowała mi ta wersja. Zapraszam(...)spróbowania:) Składniki (blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, masło 125 dag, woda 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier kryształ 0,5 szklanki, maliny mrożone 250 g, cukier puder 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 3 łyżki, dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania
kulinarne odsłony patiSzybkie i łatwe ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem. Kilka prostych składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia(...)łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy
kulinarne odsłony patiSkładniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka suchych drożdży instant; 2 łyżki miodu; 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli. DODATKI NA PIZZĘ: 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka sosu do pizzy/pomidorowego sosu do spaghetti lub dobrej jakości ketchupu; 50 g salami pepperoni ( w cienkich plasterkach); 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć
Gospodyni Miejska