mielone - 47549 przepisów (strona:768/3170)

Pascha miód i czekolada 160

wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji   100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin

Ugotowane pozamiatane
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 154

spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz.   Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie(...)wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stwardniała.   W misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 226

cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam(...)tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka z serem Korycińkim 189

karkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony(...)końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy

Różowa kuchnia
MIZERIA CAŁKIEM INACZEJ 199

szalotka lub mała cebulka (można pominąć) - 1-2 ząbki czosnku - pęczek koperku - 200-250g kwaśnej śmietany, lub śmietany z jogurtem naturalnym lub samego jogurtu naturalnego - sól i świeżo mielony pieprz(...)Cebulę drobno kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Ścieramy na tarce, na cienkie plastry. Przekładamy do miski z cebulą, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy (ja podduszam jeszcze trochę dłońmi, by szybciej zmiękła) i odstawiamy na ok.10 minut. Śmietanę z jogurtem (lub samą śmietanę lub sam jogurt) mieszamy z obranym, przeciśniętym

Smaczne Zdrowe
Leczo z mielonym mięsem i cukinią 141

Leczo to potrawa, którą zna chyba każdy. Ja proponuję Wam troszkę zmodyfikowany przepis z mielona łopatką i podsmażaną cukinią(...)Myślę, że smak miło was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 duże cebule olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki

Smak mojego domu
Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą 305

mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :) 2 filety z kurczaka sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania) 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypiorek olej rzepakowy z oliwą

https:KKuchniaMniam
Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem 227

pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka(...)suszonego szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak pieprz 1 łyżeczka miodu 3-4 listki bazylii aluminiowa foremka Tradismak   1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. 2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik z ricotty z kardamonem i konfiturą gruszkowo-limonkową 105

limonkowej z pieprzem. I kolejny raz dodanego twarogu półtłustego nie mieliłam i nie żałuję. Zachęcam do wypróbowania przepisu.     Składniki: spód: 150g herbatników, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kardamonu, 5 łyżek słodkiej herbaty, 5 łyżek konfitury (ja użyłam gruszkowo-limonkowej z pieprzem) masa: 500g ricotty, 200g twarogu półtłustego (niemielonego), 3 jajka, 2/3 szkl cukru pudru, 2/3 opakowania budyniu(...)połączenia się składników. Gotową masą herbatnikową wylep dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę herbatnikową wyłóż konfiturę masa: Ricottę przełóż do miski, pokrusz twaróg. Twarogu nie mielę, aby całość nie była zbyt rzadka. Ricotta świetnie łączy się z grudkowatym twarogiem. Wbijaj po jajku i miksuj. Dodaj cukier, esencję, olejek i na końcu budyń. Zmiksuj do połączenia się składników

Raj dla Podniebienia
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 137

blogu.           Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek

Raj dla Podniebienia
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 132

soku z cytryny pasta migdałowa 100 g migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę(...)sernik przez 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140-150C i pieczemy przez 50 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Brzegi sernika smarujemy pastą pistacjową, posmarowaną część posypujemy mielonymi migdałami, aby przykleiły się do pasty. Kruszymy bezę i dekorujemy sernik. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez min.4-5h. Smacznego! Sernik jest przepyszny!   Artykuł Sernik migdałowo – pistacjowy

Raj dla Podniebienia
filet z kurczaka pieczony na warzywach 172

cebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy

Cook&Love
Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem 155

szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem. Składniki: ∙ szparagi ∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony pieprz ∙ sól i cukier do gotowania szparagów Sposób przygotowania: Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi: "Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu

Gocha gotuje!
SERNIK ZEBRA 516

słodkie - 2 budynie waniliowe bez cukru  lub 80g mąki ziemniaczanej - kilka kropli dobrego olejku waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao (używam bardzo ciemnego) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie(...)przy opadaniu i nożem delikatnie chować je w formę (gdyby wychodziły poza nią). Po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na min.12h. Przed podaniem oprószamy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe