cytryna 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki pasty tahini 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej sól do smaku woda do uzyskania pożądanej konsystencji mielony kumin(...)smaku (jeśli nie lubicie możecie spróbować innych przypraw) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy soczewicę, suszone pomidory, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę, obrane ząbki czosnku, szczyptę soli, mielony kumin (na początek z 2 szczypty) i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli pasta jest za gęsta dodajemy trochę wody, próbujemy też smak (opcjonalnie doprawiamy). Smacznego Szpinakowo-bananowe smoothie
Słodkie okruszkiprzesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz(...)wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano
Pyry na Gazsoczewicy 2 litry wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminku indyjskiego 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki ghee 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki soli 2 pomidory (drobno pokrojone) Wykonanie; Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsącz(...)przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu mieszając. W małym rondelku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona kminku i gorczycy. Dodać starty imbir, liście curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny
Anioły w kuchnichyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula(...)czosnek sólo i pieprz 250 gram pieczarek oliwa z oliwek do smażenia Przygotuj ciasto na pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę
Mango Papajawarzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, groszek zielony. Wszystko razem nie może nie smakować. Przekonajcie się sami! Składniki: kilka porcji/kawałków polędwicy z dorsza szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu świeżo zmielony pieprz kilka plasterków wyszorowanej(...)sparzonej wrzątkiem cytryny masło sól olej do smażenia Przygotowanie: Porcje polędwicy myje w zimnej wodzie, dobrze acz delikatnie odciskam, układam na papierowym ręczniku, by dobrze przeschła. Przyprawiam pieprzem, kardamonem, mielonym zielem, bardzo delikatnie, by nie zdominowały smaku ryby. A kardamon i ziele są bardzo charakterystyczne w smaku, dominują aromatem, więc uwaga. W naczyniu żaroodpornym układam kawałki ryby, obok układam
Zasmakuj Kuchniziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żołądki zalewam wodą. Zagotowuję. Wodę odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Cebulę razem z żołądkami podsmażam(...)minuty na oliwie. 2. Do podsmażonych żołądków wlewam około 1 litra wody. Dodatkowo w szklance wody mieszam mąkę. Wlewam do żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę słodką mieloną. Całość gotuję około 45 minut. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Warzywa dodaję do żołądków. Całość
Tradycyjna kuchnia Kasicukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: 200 g truskawek 2 budynie waniliowe z cukrem 700 ml mleka Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek
Smak mojego domupomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula(...)łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulka ma się zeszklić. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dokładamy też surowy ryż oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy mięso, formujemy z niego małe kulki, wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju
Przysmaki KarolkiDzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu. Składniki 200 g ryżu arborio 2 łyżki oleju 50 ml Marini Bianco 6 zielonych szparagów bulion warzywny ok. 800 ml starty parmezan czarny mielony pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki. Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy(...)czas mieszamy). Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy, mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką. Dusimy do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewamy bulionu. Do smaku doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Podajemy ze startym parmezanem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenkurczaka 1 mała cukinia papryka konserwowa olej do smażenia mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Każdy kawałek rozbić cienko, oprószyć solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Umytą cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry, paprykę w paseczki. Na kurczaka położyć po kilka plastrów cukinii, na nie paseczki papryki. Zwinąć ściśle tworząc roladę, można zwinąć
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI (2 porcje): 1/2 brokuła 3 marchewki pokrojone w słupki 2 łyżki czarnuszki ser sałatkowy z ziołami (typu feta) 1 ząbek czosnku świeżo mielona sól i pieprz olej(...)słonecznikowy z dodatkiem masła ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Różyczki brokuła oraz słupki marchewki podsmażamy na oleju z dodatkiem 1 łyżki masła. Dodajemy czosnek, czarnuszkę i doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu aż warzywa się nieco zarumienią. Na koniec łączymy z ulubionym makaronem oraz kostkami sera sałatkowego z ziołami. Smacznego
wege i kropkalekka i zaspokoi gusty smakowe najbardziej wymagających. SKŁADNIKI: 1 duże udko wędzone z kurczaka seler w zalewie octowej 320 g 5 jajek ananas z zalewy lub świeży pieprz grubo mielony płatki migdałów granat 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka(...)soku z ananasa WYKONANIE: udko, ananasa i jajko kroimy w kostkę, seler odsączamy, dodajemy do pokrojonych wcześniej produktów, majonez mieszamy z sokiem, łączymy ze wszystkimi produktami, doprawiamy grubo mielonym pieprzem, płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, sałatkę udekorować pestkami granatu, posypać obficie prażonymi migdałami
Kuchnia BeatyCukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki pietruszki lub szczypiorku płaska łyżka majeranku pieprz ziołowy i sól liść laurowy
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, czosnek 1 główka, kucharek 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało
W Mojej Kuchni LubięDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa a pestki dyni i orzechy można zamienić na dowolny mix ulubionych ziaren. Robiłyśmy już wersje ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi, otrębami gryczanymi itd. i za każdym razem wychodziły ciekawe chrupacze :) Zainspirowałyśmy się(...)również z achęcamy do eksperymentowania! :) Składniki (blaszka A4 21x30cm): - ½ szkl. ziaren lnu - ½ szkl. pestek dyni -1 szkl. posiekanych orzechów (u nas ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce) -1/3 szkl. lnu mielonego - ¾ szkl. ciepłej wody *- można dodać odrobinę soli do podkreślenia smaku Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i znów dokładnie połączyć całość. Zostawić mieszankę na ok 30 minut
Candy Pandas