Mini kofty to pomysł na imprezową przekąskę - taką na jeden kęs, bo to one sprawdzają się najlepiej. Nie wymagają długich przygotowań i są bardzo smaczne. Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe(...)jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Szefowa kuchninutą cynamonu. Składniki warstwy ryżowej (4 porcje): 300 ml mleka 200 ml śmietanki 30% cukier brązowy do smaku (ja dałam 50 g) 100 g białego ryżu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii (polecam Skworcu ) 10 g budyniu waniliowego bez cukru (1/4 torebki) Składniki warstwy jabłek: 3 jabłka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka(...)masła 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Wykonanie: Przygotowanie ryżu: Garnek przelewamy wodą, nie wycieramy. Wlewamy 200 ml mleka i 200 ml śmietanki. Dodajemy cukier, wanilię i ryż. Jeśli nie macie mielonej wanilii, wyskrobcie nasiona z 1 laski wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy do czasu, aż ryż zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ryż jest miękki
Smak mojego domumasła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte(...)przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu
Passions hobbies lifeSkładniki: ∙ 1 opakowanie ciasta francuskiego ∙ pęczek botwinki ∙ 100 g sera koziego dojrzewającego ∙ 1 łyżka oliwy z oliwek ∙ 1 łyżka miodu (u mnie ze spadzi iglastej) ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Botwinkę myjemy, odcinamy korzonek, kroimy buraczki na plastry, łodygi i liście na kawałki. 3. Buraczki, łodygi i liście mieszamy mieszamy(...)pieczenia, pieczemy 10 minut. 4. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, zawijamy brzegi. 5. Upieczoną botwinkę wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem kozim, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe :) Przepis inspirowany poniższym: http://whiteplate.com/2014/04/blyskawiczna-tarta-z-botwinka-miodem-i-serem-feta/
Gocha gotuje!efekcie bardzo ciekawe, szybkie danie powstało :). Składniki: 1 szt. pok czoi, 1 garść zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego, świeżo mielony pieprz czarny do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów
Moniki Smakołykicebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru(...)trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu sojowego; 2 łyżki sosu sriracha. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Przygotować sos do burgerów. Wszystkie składniki sosu tj. mielony imbir, sos sojowy, cukier trzcinowy, miód i sos sriracha wlać/wsypać do rondelka i gotując na średnim ogniu, bardzo często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną ), doprowadzić do wrzenia. Następnie
Gospodyni Miejskagrubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, rozmarynem i świeżo mielonymi przyprawami. Smarujemy steki z obu stron i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Patelnię grillową/grill mocno rozgrzewamy i smażymy steki z obu stron po około
Moje Kuchenne RewelacjePorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami(...)grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJałyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku i z 1 minutę podsmażać aby czosnek
W Mojej Kuchni Lubięugotowanych buraczków czerwonych 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy. Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy(...)Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler
kulinarnyJaminut). Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem(...)góra-dół). Tarty włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie ściągnąć papier wraz z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut. Jaja zmiksować ze śmietanką, szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżką posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Na podpieczone tartaletki wyłożyć farsz z cukinią i fasolką. Wylać jaja
Moja Delicjawędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany (np. jogurtową 10%) przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z boczkiem. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i boczek i smażyć kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyć(...)dodać nieco przyprawy warzywnej, kminek i majeranek. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kapustę oprószać mąką, mieszając. Dodać kwaśną śmietanę i dobrze połączyć z kapustą. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dosolić. Podawać na ciepło
Czerwień i błękitSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać
W Mojej Kuchni LubięSpróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len ) 1 jajko M świeżo mielony czarny pieprz mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) ser koryciński – u mnie z czarnuszką Ser Koryciński Swojski Bielec(...)polecam!) około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na oleju podsmażamy warzywa do miękkości, doprawiając je pod koniec małą szczyptą soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży (jak na jajecznicę, jajko ma „oblepić
Słodkie okruszki