wody -80g ziaren canihua + 250 ml wody -2 łyżki słonecznika (można pominąć lub zamienić na inne ziarno) -6 łyżek kaszki kukurydzianej -2 łyżki ziaren lnu -3 łyżki lnu mielonego -ok 6 łyżek wody -przyprawy (np. oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól(...)pieprz) Krakersy cieciorkowe z amarantusem i canihua -40g ziaren amarantusa + 120 ml wody -40g ziaren canihua + 120 ml wody -80g mąki z ciecierzycy -3 łyżki lnu mielonego -przyprawy (np. słodka papryka lub wędzona, oregano, bazylia, sól, pieprz) -ok ½ szkl. wody (do uzyskania dość gęstej masy z łatwością wylania jej na blachę) Ziarna amarantusa i canihua ugotować
Candy Pandasświeżego korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego, ewentualnie 2 łyżki soku z cytryny 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka kurkumy łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonej kozieradki 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól (płaska łyżeczka max) Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez
greenscarfpróbowaliście sera korycińskiego, to polecam Wam Ser Koryciński Swojski Bielec Składniki: 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego plaster (grubszy) sera korycińskiego – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka prażonej cebulki + do posypania po wierzchu (opcjonalnie) do podania: plastry pomidora i posiekany szczypiorek Przygotowanie(...)miseczce łączymy widelcem jajka z jogurtem, dodajemy pokrojony w kostkę plaster sera korycińskiego i łyżkę prażonej cebulki, mieszamy. Masę wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Całość po wierzchu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem (ser powinien ładnie się topić). Na koniec dosmażamy już bez przykrycia. Podajemy z dowolnymi dodatkami – u mnie plastry pomidora, szczypiorek
Słodkie okruszkiZDROWY I PYSZNY KOKTAJL Z AVOCADO I MANGO . Polecam każdemu. SKŁADNIKI: 🍹1/3 avocado 🍹1 /3 mango 🍹1 Garść szpinaku 🍹1 cm plaster imbiru 🍹1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego 🍹1 50 ml wody mineralnej schłodzonej PRZYGOTOWANIE: Mango obieram. Kroję na mniejsze kawałki. Avocado obieram(...)kroję na mniejsze kawałki. Do kubka blendera wlewam wodę mineralną nie gazowaną. Dodaję mango i avocado oraz szpinak. Na koniec dodaję plaster imbiru i 1 łyżkę siemienia lnianego mielonego. Całość dokładnie blenduję na jednolity koktajl. Piję od razu
Gotowanie Patkikostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki
W Mojej Kuchni Lubiędodaje delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi grzankami stanowi idealne letnie śniadanie. Składniki: bób 500g czosnek duży ząbek sok z cytryny ¼ szt masło 1 łyżka sól pieprz czarny mielony płatki ostrej papryki Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru(...)przez około 6 minut. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z bobem, sokiem z cytryny praz roztopionym masłem. Całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Pieczywo podpiec w tosterze lub piekarniku, nałożyć pastę z bobu i posypać płatkami ostrej papryki
Pyry na Gazdodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniamłodych ziemniaków 1 papryka 2-4 cebule (w zależności od tego jak są duże) 2 cm korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mielonych nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżeczka mielonej kozieradki Przygotowanie: Ziemniaki wyszoruj, i wrzuć do gotującej się wody na 10-15 minut, po czym odcedź i odłóż na bok. Oczywiście najlepiej gotować je w międzyczasie. W dużym
greenscarfSkładniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować
Codzienna kuchnia niecodziennapełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym(...)gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami
Wanilia i Kardamondekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zostawiając ½ szklanki wody z gotowania. W między czasie w misce blendera umieszczamy bób, bazylię, nasiona
Kolizje Smakówkarczku, ok 1 kg boczku sól ok 2 kg(może być kamienna lub morska) łyżka suszonego majeranku, łyżka suszonego czosnku łyżeczka papryki słodkiej mielonej łyżeczka papryki wędzonej mielonej Przygotowanie: Mięsko wymyłam,osuszyłam. karczek przyprawiłam czosnkiem suszonym i majerankiem,boczek paprykami, w żaroodpornym naczyniu wysypałam ok 1 cm soli na dno,na to ułożyłam mięsko i przysypałam solą ,żeby
Swojskie jedzonkocałej rodziny. Za sprawą zmiany dodatków, każdego dnia będzie inaczej. Jak widać, u mnie były w towarzystwie młodych ziemniaków i leczo. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3-4 ząbki czosnku garść świeżego oregano i tymianku 1 jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego sól i pieprz mąka pszenna olej roślinny 1 cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Kupuję już zmielone mięso(...)prawda? W wielu miejscach można wybrać sobie kawałek mięsiwa i poprosić o zmielenie. Jako, że indyk jest delikatny, to do wyrobu kotletów nie dodaję już bułki, jak w przypadku mielonych z wieprzowiny. A zatem wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy odpowiadającej wielkości kotlety. Jeśli zbyt się nam kleją do rąk, to polecam moczyć ręce w zimnej wodzie przed każdym kolejnym
Karczma Honoriettyjarmużu 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 50 g liści kalarepy 5 ząbków czosnku 40 g liści bazylii 400 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie z dodatkiem orkiszu) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Krewetki odmrozić, przełożyć na sitko i opłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać krewetki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut(...)instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do potrawy. Dodać krewetki, skropić całość odrobiną oliwy i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym
Passions hobbies lifeCeniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 200 g twarogu półtłustego 1 woreczek kaszy gryczanej garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek) świeżo mielony pieprz, sól 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej tarce; solimy i odstawiamy na 15 minut(...)cukinii zielonej. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Składniki
wege i kropka