mielone - 47549 przepisów (strona:785/3170)

Parówki faszerowane cukinią i pomidorami 83

parówek, mała cukinia, 2-3 pomidory, cebula, 10 dag żółtego startego sera, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki keczupu, 2-3 łyżki masła, tymianek, bazylia, sól, pieprz, mielona papryka. Przygotowanie: Warzywa umyć, oczyści. Cukinie pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć(...)obrać ze skórki, miąższ posiekać, odrzucając pestki. Obraną cebulę, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać razem z keczupem, ziołami oraz żółtym serem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół nie przecinając ich do końca. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie do pieczenia. Parówki rozchylić i do środka włożyć farsz

Państwo Wojtczuk gotują
Gołąbki 167

kapusty wkładamy do garnka na kolejne 10 min. Wszystkie liście muszą być zmięknięte. Z kapusty wybieramy najładniejsze liście. Odcinamy zgrubiałą część nerwu liści. Mięso kupujemy mielone, albo mielimy sami co ja bardziej polecam, bo wtedy wiadomo co mamy, ewentualnie idziemy do sklepu który zmieli nam wybrany przez nas kawałek mięsa. W misce łączymy mięso, podsmażoną pokrojoną delikatnie cebule

Państwo Wojtczuk gotują
Spaghetti z klopsikami wg kota Garfielda 137

przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2  łyżeczki suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko lekko ubite, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej(...)bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików: W tym samym czasie w dużej misce delikatnie wymieszaj mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajko, czosnek, sól i pieprz. Z masy uformuj około 18 okrągłych klopsików, biorąc 2 łyżki mięsa na jeden klopsik. Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej

Państwo Wojtczuk gotują
Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty 137

ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :) Składniki (16 muffinów): 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480) 140 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego 60 g oleju (polecam Olej Polski Rzepakowy ) 2 jajka 1 łyżeczka olejku pomarańczowego Nadzienie z ricotty: opakowanie serka(...)wyjmujemy z lodówki jogurt, ricottę i jajka. Ricottę mieszamy z cukrem (30g). To będzie nadzienie. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, wanilię mieloną, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Do drugiej wlewamy składniki płynne: jogurt, olej, jajka i olejek pomarańczowy. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy

Smak mojego domu
Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny(...)smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy zjeść u kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi

Wylizany Rondel
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 166

łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju(...)minut. Dodajemy cukier kokosowy, ocet i sos sojowy – mieszamy, dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( aż prawie cała woda wyparuje ). MIĘSO: Oczyszczone mięso smarujemy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie smażymy na grillowej patelni aż uzyskamy pożądany efekt ( ja lubię bardziej wysmażone ). Gdy przekładamy na drugą

Ostra na Słodko
Naleśniki z jarmużem i bryndzą oraz "Fartowny pech" 186

porcje): 6 naleśników (proponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej do smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić(...)kawałki podobne do tych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, by wszystkie liście zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia.  Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na naleśniki wykładać farsz z jarmużu i buraków

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 233

pokojowej 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki stołowe drobno startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 165g jogurtu naturalnego, niesłodzonego, w temperaturze pokojowej Zapisz

Karo in the Kitchen
ORIENTALNA MISECZKA 151

kawałki kory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy(...)limonki, kawałki cynamonu oraz zmieloną trawę cytrynową. Chwilę smażymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, curry oraz pieprzem i solą. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka na patelni. Smażymy do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Cynamonowe ciasto z jabłkami 160

bardzo aromatyczne, dzięki cynamonowi. Jeśli się skusicie, to będziecie do niego wracać systematycznie :) Składniki: 2 jajka 160 g cukru 100 ml oleju 2 średnie jabłka 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 czubate łyżeczki cynamonu   (u mnie Skworcu ) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 500) 30 g płatków migdałów do posypania ciasta Wykonanie: Jajka wyciągamy(...)Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej i miksujemy tylko

Smak mojego domu
Potrawka z czerwonej soczewicy 114

czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin rzymski 1 łyżka, kolendra mielona 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz i s ó l do smaku, olej do smażenia

kulinarne odsłony pati
Pulpety w sosie koperkowym. 133

najlepsze! Smaczne i szybkie - takie pomysły też czasami są potrzebne! Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego pół czerstwej bułki grahamki 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona

Radość kipiąca uśmiechem.
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 250

łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco(...)łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania'; document.write(" "); Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy, odcinamy końcówki i także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Poezja smaku
Nadziane ziemniaczane kotlety 128

średniej wielkości ziemniaki  200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa)  1 mała cebulka  1/2 łyżeczki tymianku  1 jajko  1/2 łyżeczki oregano  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki mielonego chilli  1 łyżka mąki pszennej  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1/2 łyżeczki tymianku  1 łyżka oleju  pieprz   sól  sól  pieprz SOS:  2 łyżki ugotowanych ziemniaków  3 ząbki czosnku

Kuchnia od dwojga