mielone - 47549 przepisów (strona:788/3170)

Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 150

ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki, zalać wodą, wymieszać(...)gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty na gładką masę. Dodać spęczniałe siemię, mielony kardamon i ekstrakt – kontynuować miksowanie przez dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 175

czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów

Even Better Food
Jaglane trufle rumowe 133

gorzkiej czekolady dobrej jakości o dużej zawartości kakao (użyłam czekolady z 92% zawartością kakao, słodzonej cukrem kokosowym) po dużej szczypcie soli i mielonej wanilii 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego/chilli/czarnego pieprzu odrobina kakao do posypania gotowych trufli lub roztopiona czekolada do maczania Daktyle pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki i zalać rumem – odstawić do namoczenia

Even Better Food
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 168

czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka suszonej lub 2 łyżki świeżej, posiekanej

Even Better Food
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 255

już wielokrotnie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj pod ręką mamy wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia. I, co najważniejsze w tym tygodniu, powstają w piekarniku. Tarta z mięsem mielonym i cukinią jest daniem sycącym i bardzo smacznym. Nadzienie doprawione kminem oraz curry jest bardzo aromatyczne. Przyprawy te otrzymałam w prezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię(...)niech to się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna

zadanie-gotowanie
Muffinki z nutą imbirową 134

Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - pół tabliczki gorzkiej czekolady - pół łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich - 1/4 szklanki rodzynek - 100 ml oleju - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre składniki. Potem

Zainspirowana w kuchni
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 215

pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli) 200 g bakalii Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy na małym(...)Miksujemy i wykładamy na mak. Wstawiamy do lodówki. Składniki masa maślano-orzechowe: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (wg mnie wystarczy 50 g ) 150 g orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus do smaku (1-2 łyżki) Wykonanie: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Mieszamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej

Trzeci talerz
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 166

szpinaku mrożonego (1 opakowanie)     ½ słoika suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko Ponadto: 4 filety z morszczuka ½ cytryny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Składniki na naleśniki umieszczamy w misce miksera i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto dolewamy nieco wody, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Rozgrzewamy

Kolizje Smaków
Pieczeń rzymska z różnych mięs 153

Pyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń
Warzywa korzeniowe pieczone w maśle orzechowym 125

prostu pyszne! Nie dość, że smakują wyśmienicie to dodatkowo są niebywale sycące! Ziemniaki, bataty, marchewka i pietruszka wymieszane z łyżką oliwy, z masłem orzechowym, sezamem, kuminem, chili oraz mieloną kolendrą, tymiankiem i szczyptą soli. Tak proste a zarazem smaczne danie, które z całego serca Wam polecam(...)Składniki (na 1 porcję): 2 marchewki  2 pietruszki  1/2 batata (100 gram) 1 ziemniak 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła orzechowego przyprawy, po szczypcie: kuminu, mielonej kolendry, soli, tymianku, chili  1 łyżeczka czarnego sezamu  Warzywa kroję w słupki. Mieszam z olejem, masłem orzechowym, sezamem i przyprawami. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem

Mango Papaja
Smażone kotleciki w paprykowej marynacie 182

frytek A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów? Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (duża) 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu (u mnie Skworcu) 3/4 łyżeczki soli cebulowej (u mnie Skworcu) 2 pełne łyżki oleju lub oliwy z oliwek panier do mięs Skworcu * olej do smażenia *można użyć oczywiście dowolnej panierki(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę

Słodkie okruszki