arbuza kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji Wykonanie nutelli i tostów Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw(...)ukryć listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p ) Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się pełnym owoców i czekolady śniadaniem : D Składniki na domową nutellę 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako
Eat me! Fit me!ziemniaków, ok. 200 g batata (słodki ziemniak), 1 mała biała cebula, ok. 250 g portobello ( 3 szt.), 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól, 2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie
Moniki Smakołykismaku np. solą, cukrem, pieprzem, octem, czy kminkiem mielonym ( jak to robi moja mama ) Składniki - 6 średnich buraków - 2 mniejsze jabłka - sól, cukier, ocet winny lub jabłkowy, kminek mielony ( opcjonalnie w/g własnego smaku ) Wykonanie Buraczki szoruję, odcinam ewentualne końcówki i gotuję w mundurkach do miękkości. Studzę. Obieram ze skórki. Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki. Buraczki
Kuchnia z widokiem na ogródświeżych drożdży 100ml mleka 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 40g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 filety z łososia pacyficznego(...)skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Pory obieramy, pozbawiamy wystających części i zewnętrznej warstwy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej
Poezja smakuSkładniki: sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek(...)łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciecierzyca pół szklanki, cebula 1/4 szt, czosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, olej do smażenia, salsa pico de gallo: pomidor 1,5 szt, cebula 1/4 szt, chili pół
kulinarne odsłony patizabrałam się do roboty. Wybrałam jeden przepis, troszkę go zmieniłam pod mój smak i o to mam, domowy sos teriyaki, szybki i prosty w wykonaniu. Składniki 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 mała sucha bułka Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki(...)skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku wymieszać wszystkie składniki sosu, zostawić na małym ogniu na kuchence. Do mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni. Następnie
Delusional Trinekurczaka podwójna 1 porcja, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koper - suszony, ryż 150 gram, sok pomidorowy 1 litr, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki piersi kurczaka zalać wodą i zagotować, usunąć łyżką "szumy", wsypać ziele angielskie, liście laurowe, koper suszony baldachimki, takie(...)potraw dodaję, wsypać ryż i gotować do miękkości mięsa i ryżu usunąć baldachimki kopru, dodać kucharka, czosnek niedźwiedzi, wlać sok pomidorowy, zagotować krótko dodać śmietanę 18%, pieprz mielony do smaku - zupa dzięki koprowi jest aromatyczna i pyszna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiąższ z połówki pomarańczy ok. 400 ml wody Przyprawy: 1 cm imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego) 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju - do momentu, aż się zarumienią. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę
Bananowe Polekosteczki wędliny, ja dziś wybrałam klasyczną wersję tego smakołyku. Można - podobnie jak ja - do jajek dodać jedynie sól i świeżo zmielony pieprz, a także równie dobrze mieloną paprykę słodką/ostrą i zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie, lubczyk, itp. Do takich ziołowych grzanek świetnie pasuje tarty ser, który się smakowicie roztapia i plaster pomidora(...)drugi bok wtedy posypać serem, dodać plaster pomidora czy inne dodatki. Smacznego:) Składniki: 3 kajzerki - wychodzi około 11-12 kromek 3 jajka sól, świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: słodka mielona papryka olej do smażenia - około 4 łyżek - możecie smażyć na oleju rzepakowym lub klarowanym maśle, w przypadku drugiej opcji, grzanki wychodzą maślane Sposób przygotowania: bułki kroimy w lekko skośne kromki
Zasmakuj Kuchniłyżki oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli
karmelowyszklanka cukru 3 wafelki czekoladowe „Lusette” 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 150 g gorzkiej czekolady 50 g czekolady mlecznej 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kawa mielona do posypania 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Przygotowanie: Dwie małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych(...)środku, wylewać na przemian równy pasek masy (po 3-4 łyżki), białej i ciemnej. Ponownie wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kawą mieloną i udekorować posiekanym wafelkiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smakczarny mielony 1 g/kg -pieprz kolorowy w kulkach rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg -kminek mielony 1 g/kg -osłonka białkowa 85 mm -woda 400 mil dodana w trakcie mieszania z przyprawami -woda 200 mil dodana po 24 godz. przed napełnianiem jelit WYKONANIE Robimy klasyfikacje mięsa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek (ja użyłam suszonego) - 200 ml śmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony - łyżka masła Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut(...)podniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na podpieczony spód wykładamy pora, następnie układamy plastry łososia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Masę jajeczną wylewamy na tartę i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Cook&Love