woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:799/1096)

Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie 130

lubicie ostro) Odrobina soku z cytryny Marchewka Czerwona papryka Kilka pieczarek (około 6-7 sztuk) Pół kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Sezam Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti) Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody Marchewkę oczyścić i pokroić

HealthyCreations
2 smaczne propozycje z serii 'nie marnuj żywności' 198

minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej Lubella * 1 mniejsza cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny * 1/2 szklanki wrzącej wody * szczypta soli, pieprzu oraz cukru

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami – dodatek do obiadu 179

pokrywką. Na dno wlewamy wodę, przykrywamy i zagotowujemy. Umieszczamy w garnku wkład do gotowania na parze i wrzucamy na niego fasolkę. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolkę na parze, na niskim ogniu, przez 15-18 minut – po ugotowaniu powinna zostać jędrna.   Odcedzamy fasolkę i dajemy jej chwilkę odparować – wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory

Karo in the Kitchen
BRZOSKWINIOWY RAJ 179

budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części. Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe  Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.  Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody herbatniki  Przełożenie ciasta

Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 153

cukry, jajko, żółtka, skórkę z cytryny i sok. Wlewamy rozczyn i uruchamiamy mikser na małych obrotach. Dodajemy masło i dalej zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gęste ale nie do uformowania w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyłożoną pergaminem dużą blachę wykładamy łyżką ciasto. Równamy je dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie. Na wierzch układamy umyte, wypestkowane

Kuchnia Paulettes
SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ 184

budyniowy, startą skórkę z cytryny oraz sok z niej.Miksować do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód,wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok 1 godz i 15 minut.  Gdy sernik ostygnie rozłożyć na nim owoce i zalać galaretką tężejącą. Na dwie galaretki daję 3 szklanki wody.  Niestety zaspałam trochę

Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynowa babka gotowana 277

dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do wody gotującej się na bardzo małym

https:KKuchniaMniam
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 346

kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 2 cebule – 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina – 1/3 szklanki passaty pomidorowej – 1/3 szklanki rodzynek – 1 łyżka brązowego cukru – 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około

nietylkopasta.pl
Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) 387

normalny barszcz – doprawiony sokiem z cytryny i pieprzem. Składniki na 3 porcje zupy: 1 średni burak ok 50 g mięsa z piersi kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę

Dieta bez mleka
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 168

ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś

Różne smaki w kuchni
Makaron z warzyw w stylu azjatyckim 157

Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, sos sojowy i chili, przykryć i dusić 7 - 10 minut pod przykryciem, aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała. Makaron wyłożyć łyżką cedzakową na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem, a na wierzchu położyć jajka w koszulkach, oprószyć solą i pieprzem. Jajka w koszulkach: W niezbyt dużym garnku zagotować litr wody, zmniejszyć moc palnika do minimum

Kuchcik gotuje
Leszcz na parze w sosie musztardowym z dodatkiem wasabi 205

soku z cytryny, sosie sojowym, czosnku świeżym majeranku. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie gotujemy rybę na parze. Moja gotowała się  20 minut. Sos musztardowy: Składniki: 2 łyżki musztardy chrzanowej  2 płaskie łyżki mąki 1 łyżka masła do smażenia 2 łyżki śmietany  sól, pieprz do smaku 300 ml wody wasabi, ilość zależy od naszych

Życie zaczyna się w kuchni
Tort Red Velvet urodzinowy 294

ocet i otartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli

codojedzenia
Sałatka z makaronem, dynią, kurczakiem, kozim serem, rodzynkami i sosem bazyliowym 129

dyni, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli i pieprzu Rodzynki zalewam wrzątkiem z dodatkiem ekstraktu z wanilii oraz rozmarynu i odstawiam na minimum 30 minut. Pierś kurczaka kroję w kostkę i mieszam ze składnikami marynaty. Odstawiam na minimum 30 minut. Dynię kroję w kostkę i gotuję na parze lub w wodzie przez 10 minut, odcedzam

Mango Papaja
Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami 161

końcu wlewamy wyciśnięty z cytryny sok oraz startą skórkę cytrynową.  Gotową masę przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 191

doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekaną kolendrą, sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy - powstanie nam dip do gotowego dania :) 5. Zamarynowanie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Kładziemy na blaszce do pieczenia posmarowanej delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu

W kuchni Katie
GULASZ RYBNY 138

małży  sól, pieprz ziołowy do smaku 2 jajka 4 łyżki mąki  1/4 szklanka wody olej do smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony(...)puszki pomidorów krojonych 1 spora cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki                                                          PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 159

dużo zależy od ilości wody, jaką zawierają. Jeśli dżem wyjdzie za rzadki, dodajcie więcej nasion. Polecam spróbować wariantu z nasionami wanilii czy z innymi owocami (morele, maliny, jagody itp). Dżem przechowujemy w lodówce. Drukuj Dżem truskawkowy z chia, bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g słodkich truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki nasion chia

Mieszam w Garnku
Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli 264

nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki soli * pieprz * sezam do obtaczania WYKONANIE: Białą fasole rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Słodkie ziemniaki ucieramy na tarce a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Wszystkie składniki (poza sezamem) łączymy

Mohiella
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 161

cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko 1 kromka chleba Kurczaka opłukać i osuszyć, a następnie oprószyć z wierzchu solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać posiekaną trawę cytrynową. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.Wszystko dodać

O kuchni z uczuciem
Grillowany bakłażan z wędzoną mozzarellą i pomidor z bazylią 165

luuubię. Dlatego wybrałam wodę Sanpellegrino od Smaków Południa - doskonale orzeźwiającą i gaszącą pragnienie. W sam raz na "bezprocentowe" grillowanie. (2 porcje) 1 bakłażan (większy) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Dodatkowo: 150g wędzonej mozzarelli Sałatka: 1 pomidor (duży) 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii  sok z cytryny oliwa do skropienia sól, pieprz (zamieniam

Di gotuje
Cytrynowe bułeczki z żurawiną 131

Lubisz wrzucić się na głęboką wodę? Wymagać od siebie dużo? Marzyć o tym niemożliwym? Ale również udowodnić sobie, że potrafisz i możesz sięgnąć po wszystko czego pragniesz. To uczucie zmusza do działania... uzależnia... Trzeba tylko stworzyć plan... i nie zawracać z obranej drogi. Powodzenia!;) Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka skórka starta z jednej cytryny 200g suszonych owoców żurawiny

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta migdałowa z jabłkami 179

łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli  masło do natłuszczenia formy  2 łyżki mąki do posypania formy   Nadzienie 800 g jabłek  40 g brązowego cukru 10 g masła Przyprawa do szarlotki Delecta garść płatków migdałów łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Formę posmaruj masłem

SzczyptaSmaQ
Kurczak na dziko 132

sokiem z cytryny i nacieramy zmielonym jałowcem (od zewnątrz i od wewnątrz). Następnie dokładnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dobę.  Po upływie 24 godzin kurczaka odwijamy z folii i nacieramy obficie solą. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i lubczyk. Lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem

Marder&Marder Manufacture
Homar pieczony w maśle z przyprawami 124

dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony. Dokładnie delikatnie wymieszałem.   Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem

R'n'G Kitchen
Pieczony pstrąg w całości w ziołach 217

upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na talerzu z ziemniakami z wody z pietruszką oraz kiścią świeżych

Kuchnia PROzdrowotna
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 143

Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 200

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym 388

Lasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony

Słodka Strona
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 329

ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś

Słodkości i nie tylko
Tarta z kremem cytrynowym i figami 178

cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 1 jajko 3 łyżki wody Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać masło, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.   Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około(...)pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie (250 g) ricotty 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 fig płatki migdałowe Z cytryny zetrzeć skórkę

Słodkie inspiracje
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 246

gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska   Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska   Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli(...)termoobieg). Łososia przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Piec około 12 minut. Ugotować kaszę jaglaną: W czajniku zagotować wodę. Kaszę wsypać do rondelka i prażyć w suchym rondlu, do momentu, aż zacznie pachnieć. Zalać wrzątkiem, uważając aby się nie poparzyć (bo kasza od razu zacznie bulgotać), następnie delikatnie wylać cały wrzątek

Moja Delicja
Słodko-słony mus i chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem - oryginalna przekąska na przyjącenie 176

truskawek 1/2 średniego banana 5-6 listków świeżej roszponki Na chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem: 2 tortille (u mnie grillowane) około 8-10 truskawek cytryna kilka listków świeżej roszponki 1/3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych około 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Słodko-słony mus: Ser wyjmujemy(...)truskawkowo-serowym nadzieniem: Przygotowujemy 2 tortille. Każdą tniemy na 4 równe części, z którym formujemy rożki (zwijamy). Aby skleić brzegi rożków smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek lub wodą (zależy od rodzaju tortill). Tak przygotowane rożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy rożki przez 5-8 minut, aż staną się chrupkie (zaglądamy

Słodkie okruszki
Sernik Japoński 82

serka (u mnie philadelphia) 100 ml mleka 1 łyżka soku z cytryny 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, serek. Zdjąć z gazu, mieszać do momentu połączenia się składników. Pozostawić do wystygnięcia. Do masy dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier(...)tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Do dużej blaszki nalać wrzątku, tak by wysokość wody wynosiła około 1 cm. Na blaszce delikatnie umieścić sernik. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w temperaturze 135º

Przepiski.pl
Galaretka z kurczaka bez żelatyny 86

jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki.  Odstawić do zastygnięcia. Podawać z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. zastawa

królestwo garów
Małdrzyki krakowskie z sosem śliwkowym 134

cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ser przeciśnięty przez praskę miksujemy z jajkiem,żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się

Bon appetit mon amie
Juicy colorful spicy heaven 242

papyczek jalapeño 2 łyżki wody wyciśnięty sok z 1/2 limonki 1 pełna łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystko dodać do blendera, zmiksować na gładki płyn. Gotowe :D Składniki na polędwicę grillowaną: 1 mała lub 1/2 dużej polędwicy wieprzowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku szczypta soli 1/2 soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżki

Lajtkraft food intolerance
Wiosenne ciasto - leśny mech 204

skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli

Kulinarne Inspiracje
makaronowa sałatka z kurczakiem i pomarańczą 235

oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku sałatka: 1,5 szkl grubego makaronu podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 2 pomarańcze kilka listków rukoli Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować

6niebo
Sos z królika i trochę prywaty. 131

królika, zalać wodą i dusić wolno do miękkości. Gdy już zaczyna lekko odchodzić od kości wtedy można zabielić śmietaną i zagęścić mąką oraz ostatecznie doprawić, posypać koperkiem i gotowe. . Ilość śmietany i mąki jest zależna od ilości  tego sosu  i  konsystencji jaka nam odpowiada.  Mnie najlepiej smakuje z buraczkami, takimi normalnymi z cytryną i cukrem

Dieta moja pasja
Zagraj z fasolką 190

dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry

Różowa kuchnia
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM 303

łyżeczka soku z cytryny sól morska  pieprz 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie WYKONANIE   SOS : Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki oliwy. BROKUŁ dzielimy na różyczki i gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu krótko przelewamy

cool and minty
speedcook-placki ziemniaczane 152

łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka tymianku Wykonanie Najlepszy do sosów jest świeżo wyciśnięty czosnek. Do sosu możesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora 25 dag fasolki szparagowej Wykonanie Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej

w mojej kuchni
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 182

kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu i wypychamy szypułkę, przy okazji w wielu odmianach truskawek pozbywając się mało smacznego twardego „głąba”. Truskawki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do kielicha blendera, zalewamy rumem, dodajemy sok z cytryny, pocięte liście bazylii, zasypujemy cukrem

Karo in the Kitchen
Benuś 301

ocet (sok z cytryny). Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać, na przemian, łyżka po łyżce, ciemne i jasne ciasto. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Krem karpatka przygotować

Domowa cukiernia Ewy
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 170

Dodać też skórkę z cytryny i ciągle mieszając gotować kilka minut aż masa zacznie bulgotać. Foremkę do pieczenia wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tymbaliki z karpia 198

skropione sokiem z cytryny.  Składniki*: wywar 4 kawałki karpia  (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte

Ugotować
Sernik cytrynowy bez pieczenia 159

rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka

Kuchnia Pokoleń
Legumi 168

osiągnięcia stanu wrzenia, woda ma drżeć, wrzeć ,a nie bulgotać.Podczas gotowania legumi ,nie dodajemy nic z przypraw, żadnych rzeczy kwaśnych czy ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze

Z Kuchni Do Kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 154

solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia.   Z podanych składników wyszedł mi niecały litr sosu - na 4 małe słoiczki.   Porada: przed dodaniem do malaksera warto odlać z pomidorów nadmiar wody, ajwar będzie miał

Kulinarne Inspiracje
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 201

pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 186

szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym 267

osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać

Pełny talerz
Wuzetka z bitą śmietaną 254

białka ubić z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy.Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Poncz do nasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny(...)dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 331

Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania