woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:803/1096)

Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 215

nasi goście, a tuż przed podaniem wystarczy skropić orzeźwiającym, klasycznym winegretem. Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi dla ożywienia smaku. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na cząstki wielkości ugotowanych ziaren kaszy i wymieszać z ostudzona kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Orzechy laskowe pokroić(...)kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię, podprażyć na złoty kolor.  Robimy najprostszy sos winegret (przepis) 1 porcja czegoś kwaśnego (ocet z białego wina, ja użyłem soku z cytryny) i 3 porcje dobrej oliwy extra virgin (zanim połączymy te dwa składniki, możemy uprzednio "kwas" posolić i doprawić cukrem - energicznie mieszając rozpuścimy te dodatkowe rzeczy). Sos można przygotować w misce

Right Behind The Kitchen
Rozgrzewający Syrop 195

Plastrów Świeżego Imbiru 4 Łyżki cukru , Najlepiej Brązowego  Sposób Przygotowania: Limonki oblewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, nie za cienkie i dzielimy na pół. Limonki nie obieramy ze skóry Cytrynę również myjemy i wyciskamy z niej sok Świeży imbir kroimy w plastry ok 8 sztuk W słoiku najlepiej, który posiada zakrętkę kładziemy na dno limonkę i imbiry polewamy sokiem następnie(...)Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Taka forma "dobroci" w słoiku może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.  Syrop idealny do herbaty, mięty albo wody mineralnej

Gotowanie Patki
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 205

erniczek.... :) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć(...)formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w  175 stopniach.  Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin, najlepiej na całą noc. Z imny sernik posypać cukrem puderem,  przybrać

SzczyptaSmaQ
Humus z suszonymi pomidorami i ziarenkami Słoneczne pola 158

Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane.                           Zapraszam :) Składniki : Około 1,5 szklanki ciecierzycy(...)smaku 2 łyżeczki pasty tahini  ( pasta sezamowa ) 1 łyżka ZIARENEK SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA  Wykonanie : Ciecierzycę namoczyć na noc , następnie ugotować do miękkości.  Odcedzić zostawiając trochę wody w której się gotowała. Ugotowana ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać pomidory z pestkami dyni i odrobiną oleju z pomidorów, czosnek oraz pastę tahini .Wszystkie składniki dobrze zmiksować , przyprawić do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 377

można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta(...)wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować. Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem

Moja Delicja
Porzeczkowa fantazja z serem 220

24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.       Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru.      Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki(...)ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.     Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady.      Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 189

produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki - ok. 150g Masa jogurtowa: jogurt naturalny - ok. 600g żelatyna - 8-9 łyżeczek cukier puder(...)maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Masa jogurtowo-owocowa: Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy

Pogotujmy.pl
RYŻ JAŚMINOWY Z ORZESZKAMI PINII 163

Dostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a

Cytryna&Co.
Makaron z pesto z buraka z kozim serem 139

powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie go zamykamy i pieczemy(...)barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Od razu

Kardamonovy
Babka pomarańczowa 178

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem. Z obu pomarańczy i połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do puszystej masy dodać stopione masło, wyciśnięty sok z pomarańczy i skórkę startą z pomarańczy i cytryny. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać(...)minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, aby wypadła i ostudzić na kratce.  Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wsypać do garnuszka, dolać odrobinę wody i podgrzać ucierając) i udekorować małymi kawałkami pomarańczy lub/i kwiatami. Uwagi: Ja babki nie polewam lukrem, tylko wykorzystuję mały pędzel. Najpierw smakuję lukier na górze, a później robię zacieki na bokach

Passions hobbies life
Kurczak w miodowo-musztardowym sosie 216

kurczaka. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Wkładamy nasze podsmażone mięso i całość podlewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dodajemy zioła prowansalskie i sok z cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy musztardę (lekko mieszamy). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Co jakiś czas polewam(...)sosem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, chwilę dusimy). S macznego

Słodkie okruszki
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 252

suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno(...)panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170º C. PUREE ZIEMNIACZANO – POMIDOROWE Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy 4 plasterki suszonych pomidorów oraz masło. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. SURÓWKA Z OGÓRKA MAŁOSOLNEGO Ogórka tniemy na plastry przy pomocy obieraczki. Serwujemy ze śmietanką

Kierunekuchnia
Sernikobrownie 237

zmiksować w blenderze. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połowy. Do rozmieszanego sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki: jajka, cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny i budyń. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Gotową masę serową(...)Możemy teraz przygotować masę na brownie. Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Mieszamy

Ciastkozercy
Owsianka wg kuchni pięciu przemian 189

ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych). O: Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj podprażone płatki (jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu). Z: Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych(...)łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła (jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu). M: Włóż plasterek imbiru. W: Dodaj szczyptę soli morskiej. D: Kilka kropel cytryny. O: I szczyptę kurkumy. Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła (Z) źródło: klik

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania