woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:809/1096)

Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 174

młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli garść posiekanego koperku 1 łyżka masła   Mizeria z ogórków: 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała szczypta cukru szczypta soli   Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. 2 pojedyncze piersi z kurczaka W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli(...)świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut. 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać

Moja Delicja
Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków 213

młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli garść posiekanego koperku 1 łyżka masła   Mizeria z ogórków: 4 ogórki gruntowe garść posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała szczypta cukru szczypta soli   Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. 2 pojedyncze piersi z kurczaka W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli(...)świeżo mielonego czarnego pieprzu Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba) , zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut. 400 g młodych ziemniaczków 3/4 łyżeczki soli Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać

Moja Delicja
Niedzielny obiad w stylu fine dining 147

roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140*C przez godzinę. W tym czasie pietruszkę zalać mlekiem z wodą i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka i gotować jeszcze przez minutę. Następnie zblendować na gładką masę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą(...)starte na tarce marchewki pół startej bulwy selera pół pęczka natki pietruszki Ryba na parze: kg polędwicy z dorsza (grubsza część filetów) lub filetów z dorsza sól i pieprz cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka 2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego) łyżka zielonej herbaty jaśminowej Sałatka: 2 małe sałaty rzymskie pół opakowania selera naciowego Dressing do sałatki: łyżka czarnuszki

Ugotowane pozamiatane
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 192

potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.   Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby(...)pieprzem. Grillujemy grzyby na mocno rozgrzanej patelni grillowej, bez tłuszczu. Grzyby powinny zrobić się lekko przeźroczyste, miękkie i przypieczone, lekko stracą też na objętości, tracąc odparowująca z nich wodę. Grillujemy je, co jakiś czas obracając, przez około 12 minut na średnim ogniu. Na dwie-trzy minuty na patelnię wkładamy lekko spryskane oliwą liście czosnku – tylko do zmięknięcia i uwiędnięcia

Karo in the Kitchen
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ 119

Dzisiaj na naszym stole zagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:) Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia

Cytryna&Co.
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 187

widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 192

ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam(...)dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Umyte i odcedzone z wody truskawki pozbawiamy szypułek. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe dzielimy na kawałki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę mleka – roztrzepujemy. W wyrośnietych bułeczkach spodem szklanki „umoczonej” w mące wyciskamy dołek. Bułeczki

mojewypiekiinietylko
szczupak faszerowany drobną rybką 233

leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej

Miód i pieprz
POLĘDWICA WIEPRZOWA Z CZERWONYM PIEPRZEM 170

W kuchni stawiam na prostotę i szybkość wykonania ;) Jeśli Wy też ten przepis na pewno Wam się spodoba :) Składniki: polędwiczka wieprzowa ok 400g 2 łyżki klarowanego

Cytryna&Co.
Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy 161

porcji proste POTRZEBUJESZ piekarnik mikser nóż Składniki Koszt HUMMUS BURACZANY Z CZARNUSZKĄ burak – 1 mała szt. ciecierzyca – 2 garście (100g) sok z cytryny – 1 łyżka pasta tahini – 1 łyżeczka czarnuszka – 1 łyżka czosnek – 2 ząbki natka pietruszki – garść olej sezamowy – 2 łyżki sól HUMMUS MARCHEWKOWY Z CHILI I KUMINEM marchewka(...)ciecierzyca – 1 szklanka (ok. 2 garście) pasta tahini – 1 łyżka chili w proszku – 1 łyżeczka kumin – 2 szczypty olej sezamowy – 2 łyżki zimna woda – 2-3 łyżki sól Razem 10 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE WARZYW (60 min) BURAKI: Buraki umyć, pokroić w duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić. MARCHEW: Marchewki

Nerds Kitchen
Dżem z czereśni z cynamonem ,tradycyjny 165

jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby wsad zajmował ,więcej niż połowę garnka . Zasypujemy 2,5 kg cukru , mieszamy , odstawiamy na dwie godziny ,żeby czereśnie puściły sok , wtedy dżem, nie będzie się przypalać ,no i nie trzeba dolewać wody Po tym czasie, stawiamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 203

sokiem z cytryny i obsypujemy około 1 łyżeczką przyprawy curry. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję na cienkie plastry, a następnie na paseczki). Posypujemy solą, pieprzem oraz niewielką ilością curry. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Po upływie około

Smaki Na Talerzu
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 154

wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Do każdej porcji dodać ćwiartkę cytryny. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
POLĘDWICZKA Z DORSZA Z PURE Z BATATÓW I SOSEM MANGO 174

Jakiś czas temu byłam w Giżycku i tam poznałam wspaniałego człowieka i doskonałego kucharza, Pana Janusza właściciela niezwykle uroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!! Składniki:  2 polędwiczki z dorsza(...)mango  2 duże bataty  200 g groszku cukrowego  papryczka chilli  łyżka masła  sól, pieprz sok z cytryny  szklanka sprite  olej do smażenia   Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki obrać, pokroić na grube kawałki, ugotować z małą łyżką soli, kiedy przestygną zmiksować z łyżką soli.  Groszek cukrowy ugotować i zmiksować na papkę, doprawić

pieprzny smaczek
Sok zielone witaminki 112

wypadku jest woda, której powinno się pić do 3 litrów dziennie, ale oprócz niej zamiast sztucznie barwionych napojów proponuję zrobienie domowych soków. Tym bardziej teraz kiedy wszystkie krajowe  owoce i warzywa są świeże i praktycznie na wyciągnięcie ręki. SOK ZIELONE WITAMINKI Składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogrodowe 2 jabłka 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1/2 cytryny  miód

Bon appetit mon amie
Dietetyczne lody kokosowe z mango 131

soku z cytryny 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie Przygotuj warstwę z chia - nasionka zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). Wszystkie składniki na warstwę z mango zblenduj. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej

Powiedz dietom nie
Spring rolls z awokado i krewetkami 161

sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego spring rollsa użyjemy 3 połówki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy

mojewypiekiinietylko
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek 108

cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy

Raj dla Podniebienia
WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA REDMOND ECOLOGY SERIES RJ-M920S-E 138

bieżącą wodą, producent dołożył do zestawu specjalną szczoteczkę, która ułatwia mycie sita.  Wyciskarka posiada funkcję rewers. Wystarczy przełącznik nacisnąć do dołu. No to sprawdźmy jak sobie radzi wyciskarka wolnoobrotowa z marchewką.  Resztki z marchewki były na prawdę mocno suche, co oznacza, że cały sok został wyciśnięty z warzywa. ;-) PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ: - 4 duże

SMYKWKUCHNI
Pomidorowy sos do pizzy 108

sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić(...)cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Doprawić ulubionymi ziołami. Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję. Krok po kroku: 1. Posiekać

KuchniaWeDwoje.pl
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 164

sokiem z cytryny w dużej misce. Do mielenia migdałów użyłam młynka do kawy. Skórkę kandyzowaną posiekać jak najdrobniej i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć. Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce w zimnej wodzie (wtedy ciasto się

Bullio
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 122

otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu,  cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki pokrojone w kostkę, podlewamy odrobiną wody i gotujemy

Dieta moja pasja
Ciasteczka owsiane z żurawiną 208

herbaty z cytryną. Ciasteczka owsiane - składniki: 2 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny Ciasteczka owsiane - przepis: Masło roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody. Na blaszce wyłożonej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 242

sokiem z cytryny, posypujemy solą i pierzem i przekładamy do lodówki. Cukinie ścieramy na dużych oczkach dodajemy ząbek czosnku doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby później można było na niej ułożyć naszego łososia.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła i dodajemy nasz szpinak, jak już woda z niego

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z cukinią. 157

podwójnej objętości wody. Aż z ziaren wyjdzie biały ogonek. Równolegle kroimy w kosteczkę cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe. Gdy nasza komosa wystygnie, mieszamy ją z warzywami. Cały sekret takiej sałatki tkwi w odpowiednim doprawieniu jej do smaku. Osobiście bardzo lubię ją z sosem winegret. Ale można po prostu dodać do niej oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz

MODA NA BIO
Sernik japoński - sufletowy, lekki 279

soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą. Serek kremowy, masło

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mizeria z rzodkiewkami 216

czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać. Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 124

gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny). Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut . Do podania proponuję sos chrzanowy na 2 osoby: - 1łyżeczka masła - 1 łyżeczka mąki pszennej - 100 ml mleka - 3-4 łyżki chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy ) - 1 łyżka soku z cytryny - 0,5 łyżeczki

kawawszklance
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 164

cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte z marynaty udka i smażymy z obu stron na złoty kolor pod przykryciem (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania