woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:809/1096)

[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 195

przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi i czerwoną paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel(...)umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj na nie zamarynowane składniki, ja robiłam to w kolejności: cebula, ser halloumi, cukinia i papryka i tak do wyczerpania składników. Delikatnie posyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle na zielono 174

bazylia, garść rukoli,  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić(...)łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu. Makaron podajemy z listkami

Moniki Smakołyki
Proste marynaty do ryb i owoców morza 220

Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza. Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 1/8 szklanki śwież startego chrzanu sól koszerna i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu(...)grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki. Wykorzystać do marynowania łososia, nie dłużej niż 2 godziny! Uniwersalna marynata do krewetek. Składniki: 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 zmiażdżony ząbek czosnku

naRuszcie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 240

wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro  miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie:Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku

Malinowe Pocałunki
Szybka sałatka z awokado 365

Mimo, że to dopiero końcówka maja - upały są straszne. Ratuję się zimną wodą i lemoniadą oraz obowiązkowo mrożoną kawą. Tylko że jeść też coś trzeba. I tutaj stawiam na szybkie sałatki. Jakie było moje zdziwienie gdy targałam pęczek szczypiorku a zapomniałam, że nasz w ogródku już taki piękny! To skleroza.Posiłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty(...)niestety ogródek nie posiada. Składniki :* mix sałat * czerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje

Magiczne Życie Marty
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 172

zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość(...)Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej typ 750 • 1/2 łyżeczka soli Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto przez około dziesięć minut. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce

Leśny Zakątek
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 277

zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość(...)Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej typ 750 • 1/2 łyżeczka soli Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto przez około dziesięć minut. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce

Leśny Zakątek
NALEŚNIKI GRYCZANE Z NADZIENIEM Z PORÓW I PIECZAREK (BEZGLUTENOWE) 153

Od dwóch dni jestem sama w domu, wczoraj wykarmiła mnie jakoś Doboshi, dziś musiałam sobie radzić sama. A ponieważ na obiad zjadłam mrożony ryż z warzywami

Cytryna&Co.
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 383

utrzyj jeszcze wszystko na gładko.  Następnie dodaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu. Zmniejsz lekko obroty miksera i dodaj ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz jogurt. Zmiksuj całość krótko, lecz dokładnie. Jeśli masa się w tym momencie lekko zważy, to nic nie szkodzi, bo po dodaniu mąki wszystko wróci do normy. Teraz dosyp suche(...)około 25-30 minut (ja piekłam około 28 minut) do tzw. suchego patyczka.  Upieczone placki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: W garnku zagotuj trochę wody. Białka wlej do misy miksera i dodaj szczyptę soli. Na garnku  postaw misę z białkami i ubijaj je chwilę trzepaczką lub widelcem. Wsyp cukier i ubijaj  białka

Słodko-Słony Świat Ilony
Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti 192

zamierzacie ją zabrać do pracy to następnego dnia na pewno podpłynie wodą. Właśnie z tego względu zdecydowaliśmy się na orientalny sos a nie pesto, jak planowaliśmy na początku, gdyż woda z cukini delikatnie go rozszerza. Pesto zrobiłby się natomiast nieprzyjemnie wodniste. Składniki: Pulpety 400 g mielonego indyka 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki przyprawy włoskiej (możesz ją zrobić(...)pietruszki i/lub bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Spaghetti 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego

Niedzielny kucharz
Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym 245

łososia 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Składniki na sos chrzanowy łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu sól pieprz Dodatkowo filety z łososia ok. 120 g masła 200g mrożonych warzyw (różne rodzaje) Sos chrzanowy – przepis Składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy(...)warzywami i sosem chrzanowym – przepis Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Łososia myjemy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. W osolonej wodzie gotujemy warzywa. Powinny być al dente. Na patelnię dodajemy masło i jak się roztopi kładziemy łososia skórą do góry. Smażymy przez ok. 2 minuty. Odwracamy i smażymy przez kolejne 5 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z pieczonych buraków 152

czosnku                   -1 kwaśne jabłko  -750 ml warzywnego bulionu -łyżka oleju -łyżeczka masła  -łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny -sól, pieprz do smaku -łyżeczka cukru ( można pominąć ) -jogurt naturalny -dowolna zielenina Dzień wcześniej upiec w piekarniku buraki. Każdy burak dokładnie umyć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę(...)ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 cebule, dwa liście laurowe i ziela angielskie, 2 ząbki czosnku ) zalać 1 l wody i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeżeli robimy to dzień wcześniej, to odstawmy bulion do wystygnięcia bez wyciągania warzyw. Będzie miał bardziej wyrazisty smak. Na drugi dzień obieramy buraczki, jabłko

Kulinarne przemyslenia
Tort malinowy 207

maliny Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo by nie powstało masło). Dodajemy po łyżce serka i dalej miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy(...)cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe. Ciasto powinno trafić na godzinę do lodówki i już możemy wstawiać wodę na kawę. Prawda, że wygląda pysznie? ;)  Słonecznej niedzieli Emska

Emskie Smaki
Klopsiki wołowe z pieczonymi ziemniakami 173

wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o drobnych oczkach ogórki, dodajemy resztę suchych przypraw przypraw. Wyrabiamy mięso na gładką puszystą masę dolewając stopniowo wodę. Woda jest ważna, bo spulchnia mięso wołowe. Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne. Mięso odstawiamy na godzinkę aby smaki się zintegrowały. W tym czasie przygotowujemy ziemniaczki. Pieczone ziemniaki w ziołach(...)wystarczy kupić gotową przyprawę do pieczonych ziemniaków. Też są dobre . A oto mój przepis na ziołową marynatę: -1 kg małych ziemniaków -4 łyżki oliwy z oliwek -łyżka soku z cytryny -łyżeczka ziół prowansalskich -łyżeczka rozmarynu -łyżeczka papryki słodkiej -łyżeczka musztardy delikatesowej -sól -pieprz Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Obrane

Kulinarne przemyslenia
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 253

schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki(...)jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania