łyżka mąki 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować(...)gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut. W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem
KuchniaWeDwoje.plwody Do miski dodałam wszystkie składniki i energicznie zagniotłam na jednolitą masę. Przygotowałam blaszkę na 12 muffinek, wyłożyłam papilotkami, a ciasto podzieliłam na 12 kulek. Kuli rozwałkowałam i wyłożyłam nimi spód muffinek. Masa serowa: - 500 g twarogu na sernik - 250 g mascarpone - 1 budyń waniliowy - 150 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 jajko - 2 łyżki soku z cytryny
Receptura smakucytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
W kuchni Katiezimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami. Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny
Food Squarepołowy cytryny kilka łyżek oliwy ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Natkę umyć, odkroić w połowie żeby została tylko górna część - łodyżki wyrzucić. Cukinię pokroić w półplasterki albo ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oliwy, dodać marchewki. Smażyć mieszając przez ok 10 minut, następnie dodać kilka łyżek wody, przykryć
Cooking for Emilycytryny, posypać cynamonem. Przełożyć na foremkę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min. (w zależności od tego, jaki gatunek i jak miękkie są gruszki przed pieczeniem - należy sprawdzić i dostosować czas pieczenia, aby nie były ani za twarde, ani za miękkie; mają być lekko al dente). Pralina 1/2 szklanki cukru 30 ml wody
Słodkie inspiracjecytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody
Radość kipiąca uśmiechem.cytryny, oprószyć solą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i piec około 35 – 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę bardziej wypieczona czy mniej. Cebulę posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Włożyć do garnuszka, dodać pieprz. Wlać 100 ml wody. Gotować
królestwo garówjednej cytryny. Na grubych oczkach tarki ścieramy czerwoną cebulę i dodajemy ją do utartych przypraw, wszystko zalewamy oliwą i mieszamy z mięsem, które już wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy z lodówki na ok 2 godziny przed pieczeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową, wtedy też jeszcze mięso solimy. Nadziewamy na namoczone wcześniej w wodzie patyczki
Markowy smakcytryny, wlać likier i wymieszać. Białka lekko roztrzepać trzepaczką. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C z włączonym termoobiegiem. Do sypkich produktów stopniowo dodawać białka, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Masa będzie klejąca, gęsta. Taka ma być! Trochę cukru wysypać na płaski talerz - posłuży do obsypywania rąk przy formowaniu ciasteczek. Ręce zwilżyć wodą. Odcisnąć dłonie
maniapieczeniawlać wodę i dodać daktyle, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. odstawić do lekkiego przestudzenia, dodać sodę i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, esencję waniliową i mąkę. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Do masy wlać przestudzoną masę z daktyli i dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć rzadka. Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z połowy cytryny. Rozłożyć
Kuchnia Pokoleńcytryny, jajka i wyrabiać hakiem robota, w treakcie wlać stopion, letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę robota nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, u mnie wyrosło dobrze ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą piec
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji. Przez smak śliwki wyraźnie przebija(...)się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory . Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy zaczyna łamać w kościach
w mojej kuchnimaku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Nadzienie. Mak wsypujemy do miski, dodajemy miód, ekstrakt z wanilii, skórkę
Rozpustne gotowaniecytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt. 3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY (15 min) Po co najmniej 3h marynowania (im dłużej, tym lepiej – może być nawet po całej nocy) wyciągamy kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać
Nerds Kitchenwody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim. Poczekać aż zaczną się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekany czosnek. Można dolać sok z cytryny jeśli
Jemy Pijemyczystej wody i dobrego pokarmu (byłam w hodowli pstrąga, widziałam, polecam:)). Lubię ryby nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale (a może przede wszystkim) też dlatego, że są pyszne i banalne w przygotowaniu. W bardzo krótkim czasie możemy wyczarować smaczne i niebanalne danie. Składniki (dla dwóch osób): 2 pstrągi tęczowe (filet) 4 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki cytryny pokrojone
pyszne zdrowościZamiast cytryny polecam wypróbowanie herbaty z pomarańczą. Jak dla mnie smakuje idealnie na ciepło i zimno. Najlepiej od razu zrobić większą ilość, by nie bawić się co chwilę w wyciskanie pomarańcz :) Składniki na 1 szklankę: 1 torebka herbaty np. earl grey lub innej czarnej ½ pomarańczy ½ kory cynamonu 2 – 3 goździki 1 – 2 łyżeczki cukru Herbatę zaparzamy w ¾ szklanki wody, razem
Smakowy Rajcytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy
Szefowa kuchniwody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli uwalnia niesamowity aromat. Zdziwicie się, że wieprzowina może tak smakować! Krojona na zimno dnia następnego:) Łopatka wieprzowa z glazurą jabłkową przepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:) 1,5kg łopatki wieprzowej kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku 1-1,5kg soli glazura: 3-4 jabłka 2 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny
Zapiski Młodej Żonygrube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam na garnku z gotującą się wodą i ubijam
Magiczna kuchnia Dariisokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenieKisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami
Mix smakuniecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanejoliwa,sol,pieprzparmezan lub grana padanoSkladniki na sos jogurtowy:200-250 g jogurtu greckiego1 czubata lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka plynnego mioduskorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie:Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke,tak by nie uszkodzic skorki.Posolic,oproszyc pieprzem i posmarowac oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec(...)czosnek Mieso mielone wymieszac z podduszona cebula i czosnkiem.Mocno doprawic sola i pieprzem.Dodac kasze jaglana,jajko i drobno pokrojonego,obranego ze skory pomidora (tylko twarda czesc,bez pestek i wody) jak rowniez upieczony i pokrojony w kostke miazsz z baklazanaPrzygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut.Jogurt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wodę. Do ziemniaków z marchewką wlać mleko i dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.3. I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny
Gotuj Z Muzykąbyć klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy wymiar! Filet z łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, sprawdzamy(...)gotujemy ziemniaki pod przykryciem na dużym ogniu przez 10-12 minut – nie ugotują się do końca, ale powinien się dać w nie wbić nóż. Odcedzamy, odparowujemy pozostałą na ziemniakach wodę, nie przykrywamy garnka ponownie. W średniej wielkości patelni z grubym dnem mocno rozgrzewamy warstwę oleju rzepakowego która będzie sięgać do połowy wysokości ziemniaków. Na gorący tłuszcz wrzucamy gorące, podgotowane ziemniaki
Karo in the Kitchenkiedyś raz zrobiłem przygotowując przepis na sałatkę z kalafiora do grilla . Jeśli ktoś ma ochotę może tam zajrzeć. Niemniej kalafior to wspaniałe warzywo, można je zjeść po ugotowaniu w wodzie, po gotowaniu na parze, a nawet smażeniu. Teraz wam jednak pokaże jak przygotować go po prostu piekąc w piekarniku. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością urozmaici domowe(...)gotowane na parze . Zasmakują wam. Zobacz mój film z przygotowania pieczonego kalafiora Składniki – Pieczony kalafior w parmezanie średni kalafior 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki cytryny 3 łyżki tartego parmezanu łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do przepisu. Przepis – Pieczony kalafior w parmezanie Rozgrzewamy
Kuchennyviral.plcytryny 3 łyżki Ziaren słonecznika 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego resztę składników marynaty i marynuj w nich kurczaka minimum 30 min. Rozpal grilla lub włącz piekarnik i ustaw na 220°C. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu pamiętając by najpierw ją przepłukać w zimnej wodzie. Paprykę
Oslov.znów mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy. Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. Ma nam powstać sztywna masa. Pianę dodajemy do masy(...)serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy. Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem. Masę wlewamy do tortownicy. Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucytryny, trochę soku rodzynki PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : dowolne owoce WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy
Pani na desercytryny, pomarańcze, marchew, twarde surowe buraki, a także białą kapustę. Wszelkiego rodzaju koktajle, soki, smoothie teraz nie będą miały przed nami tajemnic, bo możemy kombinować do woli. MOJE SEKRETNE PRZEPISY DLA ZDROWIA I URODY KOKTAJL Z POKRZYW Podnosi poziom żelaza we krwi ( zwalcza anemię ), przeciwdziała wypadaniu włosów, poprawia stan skóry, łagodzi stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała zatrzymaniu wody
Ostra na Słodkocytryny garść startego parmezanu 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów) 500 g makaronu parmezan starty do posypania Instructions Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować. Jak używacie pulpy to wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować dobrze. Po ugotowaniu makaronu zostawić kilka łyżek wody
Cooking for Emilyłyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka(...)formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik nie popęka, nie opadnie, będzie kremowy i w ogóle idealny. Piecz w temp. 170 C przez 50-60 minut. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już
greenscarfcytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą
królestwo garówalbo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką(...)efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi
PaleoSMAKcytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę
potrawyregionalnewodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić na noc ). Po wystygnięciu ( UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny
Smaki Ewywodą, górę butelki odcinamy nożyczkami, lub ostrożnie nożem do tapet, a następnie nacinamy w ten sposób, żeby umożliwić sobie wyjęcie galarety. Należy to robić ostrożnie, najlepiej z pomocą jakiejś bystrej osoby. Galaretę przekładamy na półmisek wyłożony sałatą. Z plastrów szynki wycinamy kółko wielkości ryjka i dwa trójkąty na uszy, mocujemy goździkami, z goździków robimy tez oczy. Podajemy z cytryną
Rozpustne gotowaniecytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości po około 5-6 mm każdy 2. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucić
KreatywnePinywodzie. Sos jest gotowy. My dajemy duuuuuzo pieprzu :) Lubimy taki sos na ostro. Buraczki na dodatek to łatwizna :) Trzy buraki średniej wielkości gotujemy do miękkości lub kupujemy obgotowane. Ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy do nich blanszowaną cebulę wraz z oliwą, na której ją podsmażaliśmy. Na koniec dodajemy 1/4 łyżeczki pasty wasabi, pieprz, sól i skrapiamy dobrze sokiem z cytryny
vegetaniecytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody
Monia miesza i gotuje