woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:818/1096)

Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 218

pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym(...)proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 272

właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką(...)przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Dżem brzoskwiniowy z kardamonem ,imbirem i lawendą.Confettura di pesche 144

pulpa z 1 cytryny sok i pulpa z 1 pomarańczy liście suszone z limonki 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu(...)owoce zasypać  cukrem i zalać  świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i cytryny.Kardamon ,lawende,liście suszone limonki  i imbir zalać 3/4 szklanki wrzącej  wody.Po naciągnięciu aromatu ,wodę dodac   do owoców.Wszystko przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować  na małym ogniu, przez 45-60 minut, dopóki dżem nie osiągnie odpowiedniej gęstości. Dżem jest

w mojej kuchni
Łosoś na parze 200

pół pokroić w  krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Następnie posypać pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i bardzo małą ilością soli. Wszystko podociskać, tak żeby zioła przykleiły się do łososia. Tak przygotowaną rybę gotować(...)parowaru, to czas jest nieco dłuższy. Uwagi: Sól nie jest zdrowa, więc robiąc łososia na parze nie musimy jej dawać wcale. Można również zamiast bezpośrednio na rybę, osolić nieco wodę, nad którą łososia gotujemy

Passions hobbies life
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 216

dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode ziemniaki i mają grubą skórę, można je obrać. Dokładnie osuszyć i przekroić na 4-6 części mniej więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć(...)piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak przyprawioną rybę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Falafel najsmaczniejszy 197

razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu(...)łyżeczka mielonej kolendry1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka miodu2 łyżki sezamusólPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać, posypać prażonym sezamem i gotowe!Ciepły jeszcze falafel podawać z surówką, hummusem i chlebkiem pita. Smacznego

Food Square
Słodko-kwaśna 200

delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak(...)częścią kremu, której nie wyjadłam prosto z miseczki...Cranberry curdSkładniki:(na 250 g)150 g świeżej żurawiny60 ml wody30 g masła110 g cukru2 jajkaŻurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort owocowy z ananasami 288

białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec 25 min w temp. 180 C. Krem: 1 litr mleka 2 cukry wanilinowe 2 łyżki mąki(...)margaryny 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów wiśnie z syropu lub kandyzowane Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju.1.Galaretkę rozpuścić w 1/2  szklanki wody.  2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę. 3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę

Apetyczna babeczka
Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym 287

łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1.  Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy(...)lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy,  groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy

Tajskie smaki
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW 168

W ten weekend miałam jakąś "pastową", zrobiłam zrobiłam dwie pasty i jedno pesto :) A ponieważ w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w całą masę, kasz, warzyw strączkowych

Cytryna&Co.
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 219

modernistyczną, nowoczesną oddaloną bardziej od jeziora w stronę równie malowniczych gór. Pierwszy dzień w pełni zrekompensował mi 21-godzinną podróż. Leżak na kamienistej wprawdzie plaży, ale przy najbardziej przejrzystej wodzie jaką widziałam w życiu, pod słomianym parasolem pozwolił mi ładować baterie w przyśpieszonym tempie. Do tego wycieczki, zwiedzanie i wieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych(...)tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki i wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie

Moja Mama Gotuje
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 203

kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej(...)Ziemniaki i kalarepkę wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Dodajemy do nich umyte i przekrojone kolby kukurydzy. Jeśli nie mamy naczynia do gotowana na parze, zalewamy warzywa zimną wodą, ale tylko tyle, żeby się w niej zanurzyły. Warzywa (w obu przypadkach) gotujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z wody lub pary rzodkiewkę przysmażamy delikatnie na brązowo, podlewając na koniec łyżką

Niedzielny kucharz
FRUŻELINA Z ANANASA – z puszki 332

dodajemy syrop. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość, aż sok zgęstnieje. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy dokładnie, aby cała żelatyna się rozpuściła (nie dodajemy żelatyny do gotujących się owoców(...)kilka godzin (ok 3-4 godz). Uwagi: Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 2 blatów biszkoptu o śr. 20 cm. Do frużeliny ananasowej możemy dodać trochę soku z cytryny, który orzeźwi jej smak. Smacznego 🙂 Źródło przepisu Tutaj. Polecam również:         Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli […] Artykuł FRUŻELINA Z ANANASA – z puszki

Słodki Pomysł
Dżem truskawkowy - przepis 155

niewielkim ogniu kilka minut, do czasu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Krok 3. Do garnka z truskawkami wsypać pektyny i zamieszać. Wlać 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, zamieszać i po chwili zebrać pianę (jeżeli się pojawiła). Po minucie zmniejszamy mocno ogień i utrzymujemy dżem w dość wysokiej temperaturze. Krok 4. Gorący dżem nakładamy do bezwzględnie czystych, wyparzonych słoiczków(...)dobrze mieć założone rękawiczki, aby się nie poparzyć.  Słoiczki zakręcamy gorącymi, bezwzględnie czystymi, wyparzonymi i bez uszkodzeń zakrętkami. Pasteryzacja: Zapakowany do słoiczków dżem truskawkowy pasteryzujemy: - w garnku z wodą - słoiczki wstawić do garnka z wodą, przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Od tego momentu pasteryzacja powinna trwać 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki

Moja Książka Kucharska
Sałatka z pieczonego kalafiora 197

smacznie. Pewnie do pieczonego kalafiora wrócę jeszcze nie raz, być może urozmaicając przyprawy, bo kalafior z piekarnika ma szansę stać się w moim domu dobrą alternatywą dla tego z wody, z bułką tartą. Żeby jednak ocenić sałatkę całościowo… no, mam problem, jak nigdy. Jest to z pewnością nietypowa propozycja. Sam sos – słodko-kwaśno-ostry z jednej strony zachwyca(...)wiem…. 1 kalafior 3 łyżki oliwy sól, pieprz Dressing: 1/2 szkl. jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1-2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1/2 czerwonej cebuli 3 łodygi selera naciowego 3 jajka sól, pieprz Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania