woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:822/1096)

Rolada z karkówki z sosem chrzanowym 314

łyżka mąki pszennej ok. 1 szklanka soków wytopionych z mięsa 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremowki 30% 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowujemy pastę czosnkową. Z całych główek czosnku odcinamy górne końcówki – polewamy czosnki odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy(...)dużej szczypcie soli i pieprzu – blendujemy na pastę (jeśli nie mamy malaksera możemy też wszystko drobno posiekać, a następnie rozetrzeć bokiem noża na pastę). Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Karkówkę rozcinamy na prostokątny płat o grubości ok. 2 cm. Mój kawałek karkówki był całkiem równy, dlatego wystarczyło przekroić go przez środek (wzdłuż

Poezja smaku
Wegańska meksykańska zupa soczewicowa 128

pieprzu Cayenne szklanka passaty pomidorowej puszka mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Nachosy z tortilli: 2 placki pszennej tortilii 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: szybka salsa pomidorowa* marynowane papryczki jalapeño cząstki limonki   * Umyte pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich oliwę, sok z limonki/cytryny, sól(...)Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnej tarce. Zarówno kukurydzę jak i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod wodą. Zostawiamy na sicie do odcieknięcia.   Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy na niego cebulę, czosnek oraz przyprawy – kumin, paprykę czerwoną, chili, pieprz Cayenne oraz szczyptę soli. Wszystko razem

Smaczna Strona
Naleśniki wegańskie... 158

dobry chlust ekstraktu waniliowego (jakieś 2-3 łyżeczki, zamiast oryginalnych 2 łyżek) W sporej misce wymieszaj m ą kę, cukier i sól. W osobnej misce, lub dzbanku, wymieszaj mleko, wodę, olej i wanilię. Wlej mokr ą i  mieszankę do suchej i bardzo dobrze roztrzep - powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw na minimum godzinę. Rozgrzej na średnim ogniu nierzywieraj(...)będ ą  mocno zrumienione, wtedy przewracaj na drug ą  stronę.  Podawaj, jak jakiekolwiek inne naleśniki, z dżemem, golden syrup, czy posypane cukrem i pokropione sokiem z cytryny

Lejdi of the house
Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 163

kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlewamy ocet, sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania sosu. Posiekane warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wlewamy mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Mięso: Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Patelnię powoli rozgrzewamy i wlewamy wino. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy mięso wchłonie wino, a alkohol

Be Fit Be Strong
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 190

przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno dorzucić szpinak i dusić całość na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dusić do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje (ale nie pozostawiać do całkowitego zgęstnienie sosu – powinien pozostać wciąż półpłynny). Przygotować naczynie żaroodporne(...)całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego! Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Kluski z makiem 215

czyli motyle) 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego opcja: garść suszonej żurawiny PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową(...)aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki

Zasmakuj Kuchni
Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką 140

myję brzoskwinie przed obieraniem ). Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, odważamy 2 kg i wrzucamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon, mieszamy i pozwalamy owocom rozpaść się i puścić sok. Potem skręcamy ogień na wolny i gotujemy aż sok odparuje, a całość zgęstnieje. Pamiętamy, żeby od czasu do czasu zamieszać(...)rozchodzącym się po domu Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodatkowo, można zawekować słoiki w ten sposób: zagotowujemy wodę w większym garnku, wkładamy słoiki dnem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia

Lamarida.pl
Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone) 285

łyżeczka soku z cytryny 10 herbatników Nysanki w polewie czekoladowej Cukry Nyskie Przygotowanie: Zimną śmietankę miksujemy do napuszenia. Następnie powoli dodajemy resztę składników – cukier puder, sok z cytryny i łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Herbatniki w polewie czekoladowej przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pół masy odlewamy do innej miski. Dodajemy(...)jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością z naszych foremek. Smacznego

Słodkie okruszki
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 197

godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok.   Dodałam do jabłek razem z cynamonem. Wymieszałam. Wstawiłam ponownie do gotowania na około 15 minut. Odlany sok wstawiłam na małym gazie do gotowania(...)jabłka przełożyłam do wyparzonych wcześniej słoiczków,   do każdego wlałam po około 2-3 łyżki karmelu i od razu zamknęłam wieczkami. Do szerokiego rondla wyścielonego bawełnianą ściereczką wlałam gorącą wodę. Ustawiłam w nim słoiczki tak, żeby woda sięgała do około ¾ wysokości słoiczków. Rondel wstawiłam na gaz. Od momentu zagotowania (na średnim ogniu) zostawiłam na około 15 – 20 minut. Wyłączyłam

Kuchnia u Krysi
ryba z warzywami po chińsku 230

chylę czoła tym, co dają radę i bez tego. No to wyciągnęłam tę rybkę. Mąż ją wcześniej filetował, to miałam z górki. Przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam(...)sałatek  a zostawiam do tego typu wynalazków. A właśnie i znalazłam 3 i 1/2 pieczarki -  dodałam. Wszystko wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Poddusiłam, podlałam odrobiną wody. W garnuszku rozmieszałam łyżeczkę płaską mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań

Pieprzyć z Fantazją
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 252

kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki, bo wszystkie składniki wystarczy razem ze sobą zmiksować na jednolita masę. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt gęste, dolejcie mleka lub wody. Jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Olej dodaję do ciasta, wtedy naleśniki fajnie mi się smażą i nie muszę dodatkowo natłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem. Farsz(...)masła  sól  pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko

Blondynka Gotuje
Schabowy z warzywami 212

masłową.  Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku, następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec(...)połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego

Kuchenne innowacje
Oczyszczająca herbata z czystka 158

zaparzania ziół i zalać wrzątkiem. Dzbanek przykryć i parzyć 5 - 8 minut, po czym odcedzić i przelać płyn do filiżanki. Po lekkim przestudzeniu można posłodzić i dodać plasterek cytryny, a w okresie letnim dodać również kostki lodu. Jedną porcję czystka można zaparzać trzy razy. Czystek polecam pić w ciągu dnia, gdyż ma działanie moczopędne i na pewno częściej będziemy korzystać(...)gardła, przemywania skóry z trądzikiem, a nawet do spryskiwania zwierzaków, aby odstraszyć komary i kleszcze. Jak przygotować wywar z czystka? 10 g (2 łyżki) czystka zalać 300 - 400 ml wody i gotować około 10 minut.  Przykryć i odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko

Kuchcik gotuje
Słodko kwaśny kurczak 207

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania