woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:823/1096)

Kluski z makiem 201

czyli motyle) 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego opcja: garść suszonej żurawiny PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową(...)aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki

Zasmakuj Kuchni
Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką 127

myję brzoskwinie przed obieraniem ). Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, odważamy 2 kg i wrzucamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon, mieszamy i pozwalamy owocom rozpaść się i puścić sok. Potem skręcamy ogień na wolny i gotujemy aż sok odparuje, a całość zgęstnieje. Pamiętamy, żeby od czasu do czasu zamieszać(...)rozchodzącym się po domu Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodatkowo, można zawekować słoiki w ten sposób: zagotowujemy wodę w większym garnku, wkładamy słoiki dnem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia

Lamarida.pl
Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone) 264

łyżeczka soku z cytryny 10 herbatników Nysanki w polewie czekoladowej Cukry Nyskie Przygotowanie: Zimną śmietankę miksujemy do napuszenia. Następnie powoli dodajemy resztę składników – cukier puder, sok z cytryny i łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Herbatniki w polewie czekoladowej przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pół masy odlewamy do innej miski. Dodajemy(...)jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością z naszych foremek. Smacznego

Słodkie okruszki
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 185

godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok.   Dodałam do jabłek razem z cynamonem. Wymieszałam. Wstawiłam ponownie do gotowania na około 15 minut. Odlany sok wstawiłam na małym gazie do gotowania(...)jabłka przełożyłam do wyparzonych wcześniej słoiczków,   do każdego wlałam po około 2-3 łyżki karmelu i od razu zamknęłam wieczkami. Do szerokiego rondla wyścielonego bawełnianą ściereczką wlałam gorącą wodę. Ustawiłam w nim słoiczki tak, żeby woda sięgała do około ¾ wysokości słoiczków. Rondel wstawiłam na gaz. Od momentu zagotowania (na średnim ogniu) zostawiłam na około 15 – 20 minut. Wyłączyłam

Kuchnia u Krysi
ryba z warzywami po chińsku 221

chylę czoła tym, co dają radę i bez tego. No to wyciągnęłam tę rybkę. Mąż ją wcześniej filetował, to miałam z górki. Przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam(...)sałatek  a zostawiam do tego typu wynalazków. A właśnie i znalazłam 3 i 1/2 pieczarki -  dodałam. Wszystko wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Poddusiłam, podlałam odrobiną wody. W garnuszku rozmieszałam łyżeczkę płaską mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań

Pieprzyć z Fantazją
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 239

kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki, bo wszystkie składniki wystarczy razem ze sobą zmiksować na jednolita masę. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt gęste, dolejcie mleka lub wody. Jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Olej dodaję do ciasta, wtedy naleśniki fajnie mi się smażą i nie muszę dodatkowo natłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem. Farsz(...)masła  sól  pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko

Blondynka Gotuje
Schabowy z warzywami 202

masłową.  Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku, następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec(...)połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego

Kuchenne innowacje
Oczyszczająca herbata z czystka 145

zaparzania ziół i zalać wrzątkiem. Dzbanek przykryć i parzyć 5 - 8 minut, po czym odcedzić i przelać płyn do filiżanki. Po lekkim przestudzeniu można posłodzić i dodać plasterek cytryny, a w okresie letnim dodać również kostki lodu. Jedną porcję czystka można zaparzać trzy razy. Czystek polecam pić w ciągu dnia, gdyż ma działanie moczopędne i na pewno częściej będziemy korzystać(...)gardła, przemywania skóry z trądzikiem, a nawet do spryskiwania zwierzaków, aby odstraszyć komary i kleszcze. Jak przygotować wywar z czystka? 10 g (2 łyżki) czystka zalać 300 - 400 ml wody i gotować około 10 minut.  Przykryć i odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko

Kuchcik gotuje
Słodko kwaśny kurczak 199

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości

Kuchnia Pokoleń
Makowa panienka 236

ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy do połączenia. Przygotowaną mieszankę wylewamy(...)jasną masę. Do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do połączenia. Przygotowany krem wykładamy na jeden blat makowy, rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym blatem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, stawiamy na palniku. Na garnek z wodą wkładamy drugi, pamiętając by dno nie stykało się z wodą. Do garnka dajemy połamaną czekoladę i wlewamy olej. Podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika

Smaki Na Talerzu
Kapusta pekińska z kurczakiem 196

obiad. A do tego jeszcze fit, jak wiadomo teraz to w modzie :) W tym przepisie użyłam sosu sałatkowego a to tylko tak dla szybkości, zdrowiej będzie użyć np. oliwy, cytryny i ulubionych ziół. Co tu dużo pisać, przechodzę do przepisu, który nie ukrywam jest banalnie prosty :) Składniki: pierś z kurczaka kapusta pekińska sos sałatkowy koperkowo-ziołowy  przyprawa do gyrosa(...)będzie chrupiąca (choć większość ludzi lubi pierś soczystą to ja zupełnie odwrotnie wolę jak jest przysmażona). Kapustę pekińską kroję drobno a w kubeczku rozrabiam sos sałatkowy z odrobina wody i oleju a po chwili wlewam do kapusty i mieszam.  Na talerz nakładam kapustę, na nią pierś i gotowe. Smacznie, zdrowo i kolorowo :) Smacznego

Kuchnia Viki
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 175

szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną.  Następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat (kilka kropel) Na foli spożywczej rozłożyć połowę herbatników  i posmarować ciemną masą(...)delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Meksykańska miska 349

tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki startego sera żółtego opcjonalnie(...)przyprawy. Zamarynować min. 20 minut, a następnie podsmażyć go do miękkości. Sos: do rondelka wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminem rzymskim i pieprzem cayenne. Chwilę dusić do odparowania wody z pomidorów. Warzywa: paprykę pokroić w paski lub w kostkę, a cebulę w piórka. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania