miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree! Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 seler ok. 500 g ziemniaków łyżeczka chrzanu 2 spore(...)łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy do gładkości
Zasmakuj KuchniRyż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne. Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj ). Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko(...)dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 5 jabłek sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru/ksylitolu masło Wykonanie: zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny Przygotowanie: Krok 1 Przed rozpoczęciem smażenia przygotuj wszystkie składniki, tak żeby później po kolei wrzucać je na rozgrzaną patelnię lub wok i sprawnie gotować. Pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu krewetek (jeśli będziesz korzystać z mrożonych). Krok 2 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 4-5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą
Niedzielny kucharzzachwycać się tym przepysznym owocem cytrusowym, zwanym "potężnym grejpfrutem" czy "pomarańczą olbrzymią". Nie każdy jest zwolennikiem kwaskowatych owoców. Dla mnie te owoce są na równi traktowane, tak samo jak cytryna czy pomarańcza. Mam nadzieję, że zachęcę Was trochę, abyście skosztowali tego kwaskowatego cytrusa, chociażby ze względu na jego pro zdrowotne właściwości odżywcze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 3 porcje(...)pomarańcz -2 banany -20 g otrębów (u mnie gryczane) -60 g płatków (u mnie gryczane) -1 jogurt lub 100 g twarogu chudego -20 g wiórków kokosowych -woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (można dosłodzić wedle uznania). Ilość wody dopasowujemy w zależności od tego, czy wybraliście jogurt, czy twaróg. Do jogurtu starczy ok. pół
Zdrowie i pysznie na talerzuwody) 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczka imbiru ½ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mięty (może być mięta do zaparzania w torebkach) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego albo papryczka chilli (wrażliwi na ostre smaki mogą ilość zmniejszyć lub w ogóle pomiąć) Pół pęczka świeżej kolendry, albo pietruszki Sok z cytryny
Niedzielny kucharzwody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny
Pieguskowa Kuchnianiejadalne na surowo, ponieważ zawierają trujące pestki? Jeśli nie to podpowiem Wam, że owoce pigwowca po przetworzeniu są bardzo smaczne, w smaku przypominają połączenie gruszki i cytryny, a także zawierają dużo witaminy C. Aby wykorzystać nadmiar owoców postanowiłam przygotować pigwowca idealnego do herbaty, czyli syrop z cienkimi plasterkami pigwowca, który po ugotowaniu przelałam do małych słoików(...)Składniki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 (np. 1 kg obranych, pokrojonych owoców i 1 kg zwykłego cukru) Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, a owoce przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i każdy kawałek pokroić w cienkie plasterki. Do słoiczków nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra
Ugotowaćwody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny
Pieguskowa Kuchniaczerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną 2. W rondlu(...)łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli i czosnek, następnie kumin i kolendrę, smażymy całość ok 5 minut, następnie dodajemy soczewicę i zalewamy całość wodą, ok 1 cm nad poziom soczewicy, gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż soczewica wchłonie cały płyn, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem
Słodki Kompromisłyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy do natarcia patelni grillowej Wykonanie: Przygotować dressing: wymieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście sałaty (nie kroimy), rukolę, pokrojone w 1/2 pomidorki(...)pokrojone jajka (najlepiej w ćwiartki), oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka oraz kawałki anchois. Rozłożyć także fasolkę (gotujemy ją wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie – ma być al dente). Patelnię grillową bardzo delikatnie natłuścić oliwą (nie chcemy, żeby tuńczyk się do niej przykleił), mocno rozgrzać. Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie
Pociąg Do Kuchnicytryny. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na noc lub co najmniej na dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin. Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody
królestwo garówwodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, gotujemy razem do miękkości w dalszym ciągu pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy wlewamy sok z cytryny
Karo in the Kitchenwyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Upiec bezę: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier.. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przełożyć do foremki, w której piekł się biszkopt (lub na papier docięty na taki sam wymiar), posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)minut, następnie zmniejszyć grzanie do 120*C i piec jeszcze minimum godzinę. Gotową bezę wystudzić w otwartym piekarniku. Na biszkopcie ułożyć maliny i jeżyny. Galaretki rozpuścić w litrze wody, kiedy zaczną tężeć zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Patyczki (jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie
zadanie-gotowanieCytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;) Składniki : 200 ml ryżu 3 łyżki nasion słonecznika 3-4 łyżki rodzynek ok. 5 łyżek dobrej oliwy limonka wrzątek awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło) 1/3 - 1/2 doniczki mięty kolorowy pieprz Ryż opłukać w kilku wodach
Weekendy w domu i ogrodziepietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego Desire(...)Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchnicytryny po czym smarujemy cieniutko kremem mascarpone. Na to wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody
Kuchnia w czekoladziecytryny zetrzeć żółtą skórkę. Wymieszać ją z drobno posiekaną pietruszką i solą. Tak wykonaną gremolatą posypać szparagi po upieczeniu. Zapach jaki się wtedy roznosi jest przepiękny! Od razu przywodzi na myśl wakacje we Włoszech. Lubię jeść tę potrawę po prostu z pieczywem, na lekki, letni lunch na tarasie. W towarzystwie białego wina (ja w upalne dni lekko rozcieńczam je wodą
Patchworkcytryny i dalej dusimy, Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji"). Dusimy jeszzcze ok 15 min aż masa lekko zgęstnieje (dżem po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie je zamykamy. Słoiki z dżemem ustawiamy w dużym garnku z grubym dnem i nalewamy do niego tyle wody
DefinicjaSmakucytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka) Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody
Kuchcik gotujeSkładniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć(...)gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki
Tradycyjna Kuchniacytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie
VioletoweKucharzenielistki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny(...)misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem. Z jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy żelatynę w listkach. Płatki żelatyny moczymy przez 10 min w zimnej wodzie. Namoczone płatki żelatyny dobrze wyciskamy i rozpuszczamy w gorącym, ale nie wrzącym płynie (u mnie jedna łyżka podgrzanego w mikrofali jogurtu), lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Jeśli
Mia Cucina Sofieta2x200 g) 6 plasterków szynki parmeńskiej 80 g koziego serka w roladce skórka otarta z 1/2 cytryny ( tylko żółta zewnętrzna część) 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku starty na tarce sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 4 pomidory np. malinowe lub 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku(...)podania - jogurt naturalny WYKONANIE SOS POMIDOROWY : Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wylewamy wodę, a pomidory obieramy ze skórki ( powinna łatwo odchodzić). Etap ten pomijamy, jeśli używamy pomidorów z puszki. Wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy pulsacyjnie. Patelnię stawiamy na gazie, dodajemy zmiksowane pomidory
cool and mintymojego robota. Pozostaje już tylko, zagotować jeżynową pulpę, dodać pektynę i napełnić słoiczki. Czym właściwie jest pektyna jabłkowa? To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik ten pod wpływem wody pęcznieje i zwiększa swoją objętość tworząc rodzaj galaretowatego żelu. Dodatek czystej pektyny jabłkowej zwiększa wartości zdrowotne domowych przetworów, ponieważ - wiąże metale ciężkie, wyłapuje toksyny, które razem z nia są usuwane(...)sytości (kontrola wagi ciała) - spowalnia wchłanianie cukrów - zalecena jest w profilaktyce nowotworowej Składniki na 1 litr galaretki jeżynowej: około 2 kg jeżyn 400 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny 3 płaskie łyżki pektyny jabłkowej Wykonanie: jeżyny przepuścić przez maszynkę usuwającą pestki lub przetrzeć na przecieraku pulpę jeżynową umieścić w szerokim rondlu, zasypać 3/4 ksylitolu, dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki oleju 1 łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem(...)minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część
Kuchcik gotujeJeśli znudziły Wam się już tradycyjne chłodniki, warto sobie przypomnieć o starym dobrym gazpacho :) Gorąco polecam w tę zimną, prostą i orzeźwiającą zupę w te upalne
Cytryna&Co.jajka 100 g cukru 100 g masła 600-700 g mąki cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE 500 g twarogu 1 jajko 100 g cukru rodzynki skórka starta z połowy cytryny Do podgrzanego ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Masło rozpuścić i przestudzić(...)miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać przestudzone masło, sól, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dość gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie gorącą, wrzącą wodą zalać rodzynki, a gdy napęcznieją dokładnie odcedzić. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą (gdy masa będzie za rzadka dodać nieco mąki ziemniaczanej lub kaszę manną). Wyrośnięte ciasto podzielić
Pieguskowa KuchniaWłącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm. Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. W misce miksera wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder. Dodaj jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki(...)Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Easy pear cake (6 servings) Ingredients: 50 g butter, melted, plus extra
karmelowycebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól biały pieprz liść laurowy ziele angielskie olej słodka śmietana 18% Wykonanie: Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony(...)rumiano. Przełożyć na talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest
Walijskie Pichceniejuż ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła borowik łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 2 liście jarmużu 10 pomidorków 200 g spaghetti łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski(...)przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego
Dieta moja pasjaorzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały słoik chrzanu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzyć. Orzechy uprażyć w piekarniku i pokroić. Szczypiorek i cebulę posiekać drobno. Majonez wymieszać z chrzanem. Dodać do pozostałych składników(...)wymieszać. Powyższy przepis jest przepisem oryginalnym z książki Anastazji. Ja zmieniłam go o prażone orzechy na patelni a nie w piekarniku jak i sparzyłam kapustę i cebulę gorącą wodą aby była miękka. Źródło: Sałatki Siostry Anastazji
Pychotkaaaobieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję. Jak woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym(...)stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik
ladykitchenBiałka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki muszą być idealnie umyte. Ja dodatkowo przecieram je sokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto pieczemy w rozgrzanym(...)piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy. Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje. W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek
Kuchnia Łukaszafilet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden na drugim, skórą(...)zewnątrz. Włożyć do miski i owinąć folią spożywczą. Na rybie postawić talerzyk i obciążyć go jakimiś cięższymi słoikami. Chodzi o to, aby ścisnąć łososia, który pod wpływem soli odda wodę. Wstawić do lodówki na 2 doby. Po pierwszej z nich odwinąć rybę, wylać nadmiar płynu i ułożyć ponownie w misce, tym razem kawałkiem, który wcześniej był na dole do góry
W kuchni wieczoremduże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy
My Culinary Artodkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło lub olej lniany, który nada puree niesamowity smak. Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej(...)konsystencji. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke
Zofianamarchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej(...)już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu
Smaki BrazyliiZdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;) Składniki:ok. 10 dużych winogronowych liści + kilka do wyłożenia garnka2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego(...)Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut. Sos: śmietankę podgrzać, dodać serki
Bon Appetit MałgorzatyCzęsto używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.plSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też
Ostra na SłodkoNalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :) Przepis autorstwa
Taste Of My Daycierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut(...)Składniki: Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone) Świeży tymianek Cytryna Sól ziołowa, biały pieprz Filety z mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans
Kolizje Smakówrazem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również(...)ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gotować, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.[ ja troszkę dolałam wody, która i tak wyparowała, a marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta
Moje domowe kucharzenie