woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:826/1096)

ZUPA KREM BROKUŁOWO -ZIEMNIACZANA Z PESTO! 217

szybko możemy je "odchudzić".  Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Zupę pokochacie! PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 3 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szalotki - 500 ml wrzątku - 100 ml mleka - opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu - sól, pieprz - 4-5 łyżek ziaren słonecznika - 2 łyżki(...)mlekiem, gotujemy przez 15 minut ( do miękkości ziemniaków). Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik. PESTO: - 1/2 szklanki migdałów - 100 ml oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą "doniczkę") Migdały

SMYKWKUCHNI
Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów 255

pieprz i zblendować na gładką, kremową masę. Powstałe pesto przełożyć do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób(...)można polać oliwą i oprószyć posiekaną bazylią i odrobiną soli morskiej. W pesto dominuje smak suszonych pomidorów i czosnku. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, a limonkę można zastąpić cytryną. Inspiracja do przepisu:   Blissful Basil

Gospodyni Miejska
sok z ananasa i szpinaku 167

osuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie(...)znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy sok i pijemy Ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe

w mojej kuchni
Łosoś marynowany a la gravlax 249

teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki brązowego cukru 50-75 ml wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą(...)posiekany koperek, lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak "po chińsku" 228

lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez(...)skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się

Kuchnia po mojemu
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 156

tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego(...)zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie

Kuchnia w opałach
Schab w sosie kurkowym 213

doskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.Skladniki:60-70 dkg schabu250-350 g kureksol,pieprz2-3 lyzki masla ghee150-200 ml smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc na rumiano z obu stron na masle ghee(...)podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
piernik kanadyjski 277

miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika, olej, wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy(...)masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 g cukru 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny dodatkowo: powidło śliwkowe polewa czekoladowa wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, cały czas

Domowy Smak Jedzenia
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 170

masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody   1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć(...)wrzucać pączki jak pokazane na zdjęciu ( czyli do góry"nogami") Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe paczki wybierać na papierowy ręcznik. W międzyczasie utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem na lukier i polać nim ostudzone paczki. Udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego

Gosia gotuje
Pierniczki z masą cukrową 214

pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki  barwniki spożywcze  (opcjonalnie) folia spożywcza  specjalny wałek do masy cukrowej  lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem  pędzelek do posmarowania pierników lukrem    Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie przestudzić(...)zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Masa cukrowa: Cukier puder przesiej przez sito dwa razy. W garnku zagotuj odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 75 ml chłodnej wody. Postaw miskę na garnek z gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy glukozę, następnie plantę i olejek cytrynowy

Słodka Strefa
Grillowane skrzydełka i papryczki padron 200

kajeńskiego pieprzu 2 łyżki miodu ½ – 1 łyżeczki soli Dip orzechowy 80 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamowego oleju sriracha sos do smaku lub kajeński pieprz szczypta soli, według uznania Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w dużym, podłużnym naczyniu. Dodaj osuszone skrzydełka(...)godziny lub przez noc. Dip orzechowy możesz przygotować wcześniej. Wszystkie składniki na dip umieść w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste puree. Jeśli dip jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Mimo wszystko dip powinien być w miarę gęsty i łatwo się nabierać. Nastaw piekarnik na 175ºC na funkcję grilla lub pieczenia. Przełóż skrzydełka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą i grilluj

codojedzenia
Flan waniliowy. 174

wszystkim wielbicielom deserów o kremowej i aksamitnej konsystencji. Dla mnie bomba! :) Składniki: 1/2 l mleka 2 żółtka 1 jajko 4 łyżki cukru 1 laska cynamonu skórka otarta z połowy cytryny skórka otarta z połowy pomarańczy ziarna z jednej laski wanilii sos karmelowy (najlepiej domowy) Wykonanie: Mleko wlać do garnka, dodać cynamon, skórkę pomarańczową oraz cytrynową i doprowadzić do wrzenia. Następnie(...)starte skórki. Wystudzić. Do wystudzonego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, ziarna wanilii i wymieszać mikserem. Masę przelać do kokilek. Foremki wstawić do naczynia żaroodpornego, do którego należy wlać gorącą wodę (do połowy ich wysokości). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-45 minut. Deser podawać polany sosem karmelowym

zadanie-gotowanie
Sernik dyniowy 221

całym dnie, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 190 g cukru 425 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie(...)schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 90 minut. Wyjąć, przestudzić. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny sernik z truskawkami! 140

Spód: -250g mąki pszennej 170g masła -85g cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -2 żółtka -1 łyżeczka wody Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do miski, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 2 żółtka. Ciasto energicznie zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 24*28 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie(...)będzie przygotowywać resztę składników.  Masa serowa: -850g zmielonego twarogu -3/4 szklanki cukru  -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka cukru wanilinowego -skórka otarta z połowy cytryny -1 jajko -1 żółtko  -500g truskawek -3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej zacząć od zmielenia twarogu (można też użyć gotowego). Do miski miksera dodać twaróg oraz resztę

Receptura smaku
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 189

Zabrało mi to około 15 minut. Wyjąć cebulę i wyrzucić, oczywiście nie trzeba. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. 3 ziemniaki – obrać ziemniaki, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Boczek wędzony pokroić w kostkę i smażyć na patelni na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Wtedy wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać(...)serwowanie – zupę z klopsikami rozlać na talerze, dodać po łyżce dukanych ziemniaków lub ziemniaki położyć na osobnej miseczce i każdy sam będzie sobie nabierał. Można podać z połówką cytryny i każdy będzie mógł sobie dodać według uznania. Zupa jest pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 168

takiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek) Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes) 1/2 szklanki zmielonego na (bardzo drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę(...)sokiem np. za pomocą widelca, stopniowo dosypuj resztę pudru. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być błyszcząca i gęsta. W razie potrzeb dosyp ksylitolu lub dolej odrobinę ciepłej wody. 4. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem i ozdób pestkami granatu

Powiedz dietom nie
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 219

tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum(...)Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu

Poezja smaku
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 159

wsypujemy siemię lniane, słonecznik, rozmaryn i musztardę oraz posypujemy mąką. Mieszamy, a jak wszystko zacznie delikatnie brązowieć wlewamy zachowany bulion (ważne aby nie był zbyt słony bo po redukcji wody sos będzie przesolony!). Bulionu dodajemy tyle aby nasza "mikstura" rozcieńczyła się w płynie i utworzyła dość rzadki sos, który będziemy odparowywać. Mięso wraca na  patelnię (aby doszło w środku(...)będzie bardzo twarde). Układamy wedle uznania wszystkie gotowe produkty, obficie polewamy soczystego kuraka sosem z rozmarynu i musztardy francuskiej.  Hm, można by chyba dodać na koniec odrobinę cytryny... za późno, do diaska

Right Behind The Kitchen
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 209

miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.  Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)pierniczki wystygną poprzecinać je na pół i posmarować dżemem. Udekorować lukrem wg poniższego przepisu: Lukier uniwersalny: 1 białko 1-1,5 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Białko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę cukru pudru, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gesty. Przepis znalazłam na tym blogu

Domowa Cookierenka Agi
Sernik cytrynowy na spodzie z płatków owsianych 177

łyżeczka kurkumy 1 szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła Wykonanie: Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając  za każdym razem. Ze sparzonej cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy. Masło roztapiam, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie, za pomocą łopatki mieszam(...)minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł.  Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie

Ciasteczkowy Potwór
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 242

Dodatki: 1 szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska   Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć(...)skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia. Piec 15 minut . Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut . W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze). Łososia, ryż i brokuły

Moja Delicja
Zbuntowany Łabędź 6164

Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ubijamy aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier całkowicie rozpuści się. Dodajemy partiami żółtka cały czas ucierając masę. Na koniec dodajemy gorącą wodę i olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto(...)masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 100 g wiórków kokosowych 1 kostka miękkiego masła  1 cytryna Wykonanie: Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie

kgwjanczewo
Metrowiec 409

wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  2 łyżki mąki       Wykonanie: Jaj, cukier, olej i woda miksujemy gdy zacznie gęstnieć dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodajemy kakao, do drugiej porcji 2 łyżki mąki . Piekarnik rozgrzewamy(...)minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki krupczatki 1 kostka masła 1 łyżeczkę soku z cytryny pół startej skórki z cytryny Szklankę mleka zagotować z cukrem i skórką z cytryny, w pozostałym mleku mieszamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło

kgwjanczewo
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 206

Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych  sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania