Dobre placki nie są złe 🥔 🥔 🥔 A te są wyjątkowo pyszne - Placki ziemniaczane dla tych, którzy nie wszystko tolerują 🙃 Nietolerancja pokarmowa to nie nieszczęście
Cytryna&Co.wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 2 cytryn 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody(...)wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch
Passions hobbies lifejakieś 30 minut do godziny odstawiam aż trochę puści sok. 2. Po tym czasie włączam gaz i zaczynam gotowanie na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny. Rabarbar gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się i zagęszczenia dżemu. U mnie trwało to coś około 35 minut, może trwać to też dłużej, ważne aby dżem się zagęścił. Gotowy przekładamy(...)już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować. Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce
Gotowanie...to proste !łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. W misce ubijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą(...)dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka(...)żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką
Trzeci talerzbiegu miksera. Po kolejnej porcji mąki wlewamy szklankę mleka. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka. Zawartość laski wanilii również ląduje w misce. Ciasto powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie gotowe do smażenia naleśników. Wracając(...)patelni roztapiamy odrobinę masła - około 1-2 łyżeczek. - na tym rozpuszczamy miód. Gdy miód będzie płynny dodajemy naszą żurawinę zalaną sokiem, doprawiamy to odrobiną skórki z limonki lub cytryny i dusimy około 2-3 minut pod przykryciem. Na sam koniec, dodajemy posiekane liście mięty, mieszamy i wyłączamy gaz. Tak przygotowane nadzienie, może spokojnie spocząć na pysznym naleśniku i zostać
Kuba GotujeCedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy. Owoc odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog(...)miąższ. Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata. Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli. Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli … pomińmy. Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej
królestwo garówmieliśmy pojęcia. Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej aż 177 mg potasu, 29 mg fosforu, 12 mg magnezu oraz 10 mg wapnia(...)dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy. Na początku opłukaną soczewicę
Życie na widelcuolej do posmarowania formy Składniki na nadzienie: ok. 1,5 kg dość kwaśnych jabłek ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej) 5 dag rodzynek 2,5 łyżki cukru ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny 2-3 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Do szerokiej miski wsyp mąkę (odłóż 2 łyżki na rozwałkowanie ciasta), proszek do pieczenia i masło. Posiekaj masło(...)zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik
Qlinarnie i Qlinarniepomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3 łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone wrzucić do zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać olej
Gosia gotujemieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha
w mojej kuchnimieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia
w mojej kuchniPIECZONY KURCZAK:SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwyW pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczakaMieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół(...)ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem
Smaki Brazyliipiórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem, na dnie ułożyć(...)około 35-40 min Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Smacznego
Kuchnia moimi oczamipłaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia(...)wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia. 4. - 180g biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody gorącej 100 ml wódki 2 łyżeczki cukru 500 ml śmietany 36% 1-2 łyżeczki cukru
Kulinarny karnet Christophera