woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:841/1096)

Fit sajgonki z łososiem i warzywami 132

mnie mniejsze)  2 łyżki oleju kokosowego  sezam (u mnie czarny)  sos chili (opcjonalnie)  marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki. Łososia piec w 180ºC(...)warzywa i smażyć około 8-10 minut. Upieczonego łososia pokroić na niewielkie kawałki i razem z marynatą wlać do warzyw. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Papier ryżowy zmoczyć wodą, nakładać farsz i zawijać. Sajgonki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym. Piec przez około 10 minut w nagrzanym do  190ºC

Healthy food explorer
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 940

150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek po jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną(...)minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić. 3. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 4.  Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka z kurczaka w cieście francuskim 242

kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć. Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso(...)około 3 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Ryba w pomidorowej galarecie 156

oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać(...)ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed podaniem całość można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką.  Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz

Ugotować
Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały 141

opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej  2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku truskawki Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę. Galaretki rozpuszczamy(...)układamy gęsto truskawki i wkładamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką. Uwagi: Sernik po upieczeniu zostaje w piekarniku przez godzinę, dopiero potem uchylamy drzwiczki. Dwie galaretki rozpuszczamy tylko w 500ml wody, by były sprężyste i twarde

Gotowanie i blogowanie
Co Lila jadła w środę? 3 141

śniadanie był hummus z chlebem. Mogę śmiało powiedzieć, że jest tak samo uwielbiany jak awotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam.   Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek(...)pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę, wrzucić suszone pomidory, później słonecznik i groszek. Kasza kuskus pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy!  Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Shoarma z łopatki wieprzowej 149

łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos  Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi(...)lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy.  Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.  Podawać z sałatą, frytkami i sosem

Cakes By Kejt
Schab z szynkowara 165

zmiażdżone płaska łyżka suszonego tymianku płaska łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą(...)doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około 1,5- 2 godziny, gotowy schab powinien mieć 72 stopni

talerz przyjemności
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI 180

łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz do smaku Zacznijmy od filetu z łososia. Należy odciąć z niego skórkę. Pokroiłam go w kostkę. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą. Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp.190 stopni i piekłam około 10 minut. Brokuły umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Gotowałam około(...)miseczki wlałam śmietanę / serek śmietankowy Philadelphia. Wsypałam gałkę muszkatołową.   Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem.   Wymieszałam. Ugotowałam w osolonej wodzie makaron. Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem. Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba. Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany. Wyłożyłam

potrawyregionalne
Kuchenne ABC - jak zrobić ser indyjski paneer 198

garnek był większy niż 2,5l, żeby nam przypadkiem nie wykipiało), - dodajemy sól i kminek, - doprowadzamy do wrzenia i jak tylko zacznie się gotować wyłączamy gaz - wlewamy sok z cytryny i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Mleko zamieni nam się w ser i serwatkę, czyli ten żółtawo-zielonkawy płyn. Na durszlaku układamy złożoną na 4 gazę i przelewamy zawartość garnka. Serwatkę(...)godzinie ściskamy ser w gazie, żeby ostatecznie odcisnąć serwatkę. Serek w gazie dokładnie ściskamy materiałem, kładziemy na desce i przykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką

W kuchni wieczorem
Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy 156

cynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się(...)banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję

Magiczna kuchnia Darii
Makowiec japoński 207

Ostatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam

Mango Papaja
Litewska sałatka z domowym majonezem 784

portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka z chlebem litewskim  Składniki : * 4 kromki(...)kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki. Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę czerwona z puszki. Może być też biała. Na fasolę ścieramy ser żółty , koleżanka daje pokrojony w kostkę Na to nasz majonez i gotowa pyszna sałatka. Idealna na główne danie. Jest

Magiczne Życie Marty
Ekologiczne produkty Allos! 129

proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne(...)jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład:  woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy

Poranek na słodko
Wałówka do pracy część 1 392

szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka groszku (ważne, żeby nie było w składzie cukru) puszka kukurydzy (ważne, żeby nie było w składzie cukru) sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia wg. smaku makaron razowy(...)jadłam łososia i jestem nim zachwycona! ! ! niebo w gębie! ah.. gdyby tylko był tańszy Składniki: kawałek łososia (usmażony na teflonowej patelni, przyprawiony solą, kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny) ugotowane jajko sałata lodowa pomidor sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania - jak widać na załączonym obrazku ;) Twarożek z jabłkiem i cynamonem - pychotaaaaa.. przygotowywałam go już kilka razy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania