niewielkim ogniu kilka minut, do czasu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Krok 3. Do garnka z truskawkami wsypać pektyny i zamieszać. Wlać 1 lub 2 łyżki soku z cytryny, zamieszać i po chwili zebrać pianę (jeżeli się pojawiła). Po minucie zmniejszamy mocno ogień i utrzymujemy dżem w dość wysokiej temperaturze. Krok 4. Gorący dżem nakładamy do bezwzględnie czystych, wyparzonych słoiczków(...)dobrze mieć założone rękawiczki, aby się nie poparzyć. Słoiczki zakręcamy gorącymi, bezwzględnie czystymi, wyparzonymi i bez uszkodzeń zakrętkami. Pasteryzacja: Zapakowany do słoiczków dżem truskawkowy pasteryzujemy: - w garnku z wodą - słoiczki wstawić do garnka z wodą, przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Od tego momentu pasteryzacja powinna trwać 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki
Moja Książka Kucharskasmacznie. Pewnie do pieczonego kalafiora wrócę jeszcze nie raz, być może urozmaicając przyprawy, bo kalafior z piekarnika ma szansę stać się w moim domu dobrą alternatywą dla tego z wody, z bułką tartą. Żeby jednak ocenić sałatkę całościowo… no, mam problem, jak nigdy. Jest to z pewnością nietypowa propozycja. Sam sos – słodko-kwaśno-ostry z jednej strony zachwyca(...)wiem…. 1 kalafior 3 łyżki oliwy sól, pieprz Dressing: 1/2 szkl. jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1-2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1/2 czerwonej cebuli 3 łodygi selera naciowego 3 jajka sól, pieprz Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy
Smaki Na Talerzupieczenia, sodę oczyszczoną oraz kardamon. 3) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 4) Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać jogurt, cienkim strumieniem olej oraz sok z cytryny. 5) Na koniec partiami dodać suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. 6) Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać kawałkami(...)suchego patyczka. 8) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary. Następnie obrać mango, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolity mus. Na koniec mus z mango dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie
Fitsweet.mepieczenia, sodę oczyszczoną oraz kardamon. 3) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 4) Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać jogurt, cienkim strumieniem olej oraz sok z cytryny. 5) Na koniec partiami dodać suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. 6) Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać kawałkami(...)suchego patyczka. 8) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary. Następnie obrać mango, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolity mus. Na koniec mus z mango dodać do rozpuszczonej czekolady i dokładnie
Fitsweet.megniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko(...)lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody lub frytki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Wątróbka drobiowa
codojedzeniałyżeczka syropu klonowego lub z agawy, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pióra cebuli i kurki dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową Składniki na 3 porcje: 3 pomidory(...)pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych
Jeść, by żyć w zdrowiuświeżego karpia po ok. 450-500g lub 1kg karpia podzielonego na dzwonka sól pieprz (używam zielonego) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki skórka otarta z cytryny według uznania 3/4 szklanki bułki tartej masło klarowane do smażenia opcjonalnie dodatkowo: 1 cebula , pokrojona w plasterki ok. 500 ml mleka sól Płaty karpia dokładnie umyć, osuszyć. Cienkim, ostrym nożem(...)nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Następnie odciąć płetwy i wyrównać filety. Ze skóry usunąć pozostałe łuski. Rybę jeszcze raz opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Każdy filet podzielić na ok. 4 cm paski. Pęsetą wyciągnąć z boków tyle ości, ile się uda.* Kawałki ryby oprószyć solą, układać w zamykanym (najlepiej szklanym) pojemniku, przekładając
Pełny talerzmożna uzyskać niezłą bazę pod sos. cukinia 2 duże jabłka marchew cebula pietruszka 1/2 selera por 3 ząbki czosnku 8 pomidorów 2 papryki 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju Przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe kilka kulek czarnego pieprzu ziela angielskiego i jałowca sól i pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni(...)czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki ) i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z zawartością z patelni, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotujemy aż się
Dieta moja pasjaszklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną(...)przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mięta , mleko skondensowane , polewa
https:KKuchniaMniamkażdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem(...)godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody
VioletoweKucharzeniesiekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki(...)orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnimleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanieśrednia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka cukru 2 gałązki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut(...)warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru. 2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia. Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut(...)powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Ilość porcji: 4 Koszt przygotowania: ok. 50 zł Czas przygotowania
Pobite gary Barbarypokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)cebula, pokrojona w półplasterki kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części 125 - 150 ml świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego ----------- // ---------- płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli
Kuchnia Prezydentowej