woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:852/1096)

Pizza z szynką parmeńską i szpinakiem 158

odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów(...)wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, szpinak oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy

I LOVE LIFE
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 205

pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • szczypta cukru brązowego, pieprz do smaku • kolendra Wykonanie: • Paprykę przekroić(...)długie paski. • Awokado obrać ze skóry, przepołowić, pokroić miąższ na drobne kawałki i zmiksować z serkiem i przyprawami. • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odczekać aż napęcznieje, po czym wstawić do mikrofalówki na 20 sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia

To co kocham
Pasta z fasoli na kanapki 182

domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej wodzie. Część zużywam do zaplanowanej pasty z fasoli, a resztę zamrażam. Kiedy mi się zamarzy pasta na kanapki, mrożona fasola jak znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta(...)Składniki: ok.½ l 150 g ugotowanej białej fasoli 1 duże awokado 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Umieść resztę składników w wysokim naczyniu, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem i zmiksuj. Dopraw

codojedzenia
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 134

głównie przy stole. Warto ugotować taki rosołek na poprawę trawienia :) Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka około 2 łyżki masła 1 łyżka listków szałwii 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sól i pieprz świeżo zmielony 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 średniego selera około 10-12 cm pora 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso(...)mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić do smaku. Na wolnym ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka z nutą cytrynową. 150

Gruba "kruszonka"; ok 10 dag masła (lub margaryny) 4 łyżki cukru pudru 8 łyżek mąki Przygotowanie; Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości. Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki(...)lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z dorsza atlantyckiego w przyprawie garam masala na parze z dodatkiem warzyw 133

czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala. Ja taką ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada). Wkładamy warzywa i trzymamy 10-12 min. Po 10-12 min dokładamy rybę i trzymamy kolejne 10 min- warzywa al dente- 15 jeśli ktoś woli(...)roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym oraz posypujemy uprażonym sezamem i słonecznikiem. A oto wersja na kolejny dzień z tego co zostało po obiedzie

Piekielna Kuchnia Pati
Chipsy pigwowe - smaczne i zdrowe 158

odkrywanych na nowo suszonych smakołyków oraz  - Marecek i Stary Wielbłąd jako testerzy (zresztą obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków. Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i pigwa czyli polska cytryna. O walorach zdrowotnych tych owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno kwaskowaty smak pigwowca nie każdemu odpowiada. Postanowiłyśmy z Lulu ususzyć owoce w dwóch wariantach - jako zdrowy dodatek do herbaty(...)suszarkach mieszczą się zazwyczaj po 2 - 3 kilogramy na jedno suszenie) cukier lub płynny miód - po 3-6 łyżek na każdy kilogram owoców (w zależności od Waszych preferencji smakowych) woda - taka ilość, aby zakrywała owoce do połowy - na kilogram owoców to zazwyczaj około 0,7 litra wody Przygotowanie chipsów pigwowych lub pigwowcowych Owoce umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki w liściach botwinki 119

ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą, rozłożyć. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić, razem z posiekanym czosnkiem, na oliwie z dodatkiem szczypty soli. Mięso zemleć, wymieszać z komosą, cebulą, wlać 50 ml bulionu, doprawić solą i dokładnie(...)warstwą liści, wlać resztę bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Podałam z carpaccio z młodych buraczków. 8 młodych buraczków, sok z 1 cytryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sól, oliwa, 3 łyżki zmiksowanej czekolady deserowej z orzechami włoskimi, Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki

królestwo garów
Pieczony schab z kością 123

kośćmi, dzięki czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało(...)połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 156

kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić  w 2-cm kawałki pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę(...)Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki na talerzu przybrać posiekaną zieloną kolendrą lub natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48093

cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon,   - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan,   - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków(...)Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci:   - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych owoców,   - owoców surowych

IzaGotuje
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 147

białej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy(...)białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu

Smakowity Blog Kulinarny
Poncz herbaciany, korzenny 163

podawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino(...)jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości.  Dla ochłody na gorącej imprezie można podać inne bezalkoholowe napoje np. Kawę mrożoną albo po prostu Wodę z sezonowymi owocami i lodemROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kopiec adwokatowy 164

stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Z biszkoptu zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.Biszkopt okrągłyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem(...)misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu.Przygotować masę adwokatową.Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać

Mix smaku
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 321

potemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowarPo około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę, sól, kilka ziaren pieprzu i liść, gotowałam ponownie następne(...)jeśli, lubicie mięso można zmielić.                                Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania