truskawek Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim dwa koła o średnicy ok. 23 cm . Na zakreślone koła wyłożyć równomiernie ubite białka. Masę można również wyciskać za pomocą(...)puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady. Dwie kostki gorzkiej czekolady włożyć do małego woreczka strunowego, to samo zrobić z białą czekoladą. Woreczki włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć po jednym rogu i płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką a potem białą
Jadło i czytadłołyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, można obsypać foremkę również samą mąką, bądź samym cukrem pudrem). Żelatynę wymieszać z 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, a następnie gotować na małej mocy palnika, często mieszając, do powstania gęstego syropu (około 15 min). Powstałą masę wlewać powoli do napęczniałej żelatyny, cały czas ubijając(...)czasie masę pokroić w dowolne kształty (np. kostkę) i obtaczać w mące ziemniaczanej i cukrze. Jeśli pianki mają mieć lekko kwaskowaty posmak można dodać łyżkę soku z cytryny na etapie ubijania. Aby pianki miały różowy kolor wystarczy dodać łyżkę syropu wiśniowego. Można też wykorzystać barwniki spożywcze. Smacznego
My sweet a lifeDziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz. Do przygotowania tego dania użyłam(...)Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas 1 winne jabłko kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część) 6 łyżek śmietany 18% Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone. Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić
Obiad gotowyłyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty(...)wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie studzimy dynię w miseczce. Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree. Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno. Smacznego
KuchcikoweLovewcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, razem z łodyżkami – im więcej zieleniny tym lepiej. Pomidory parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ściągamy im skórkę. Filetujemy je, wyrzucając wszystkie pestki i płyn, a miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych wewnątrz fragmentów i kroimy(...)puszki bób i szykujemy grecki winegret. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby
Karo in the Kitchenwody 50 g razowej mąki żytniej 2 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gałązki lubczyku (pominęłam) Zakwas żytni mieszamy z wodą, mąką, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko(...)pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa i podgrzewamy by zmiękły. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić(...)miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą
Jemy PijemyTwojego samopoczucia! Dzisiaj wyjątkowo autorem tekstu jest mój Mąż.1. Nie pić alkoholu poprzedniego dnia! :)2. Woda - pijemy jak najwięcej wody mineralnej, przed, w trakcie i po imprezie. Woda pomaga w wypłukiwaniu toksyn z organizmu, a także neutralizuje odwadniające właściwości alkoholu.3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji.4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego(...)złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9
Pasja SmakuSorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda(...)dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy na surówkę z marchewki. Składniki na surówkę z marchewki: 2 duże, świeże marchewki 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżka chrzanu kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie surówki z marchewki: Krok 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub rozdrobnić w malakserze. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce(...)chrzanem>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym , chrupiące kulki ziemniaczane i surówka z marchewki z chrzanem>>> chrupiący halibut smażony z ziemniakami z wody i surówka z marchewki z chrzanem>>> skrzydełka z kurczaka w miodzie , ryż na sypko i surówka z marchewki z chrzanem>>> kotleciki schabowe w sosie
Moja Książka Kucharskaprocesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie
Pora na poraprocesu wytwarzania, oraz to, ze trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa(...)parę sekund, uwaga, bo bardzo szybko się roztopi i będzie za gorąca i znowu będziemy musiały czekać wieczność aż wystygnie. W wielu przepisach w internecie jest jeszcze w składnikach woda. Jednak formowanie kulki i "rozsmarowywanie" jej na ciele było zawsze dla mnie zwykle irytujące, nie dość że dosłownie cała się lepiłam, to jeszcze sama depilacja była dla mnie nieprzyjemna. Zdecydowanie
Pora na poragrubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu(...)lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki lub kolendrą
cool and mintyaromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry. Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. Przepis na pastę harissa dodaję(...)rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Chilli Czosnek i Oliwasuchy. Pomidorki nadały mu innego smaku a fosolka koloru. Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pomidorki umyć i przeciąć na pół a część pokroić drobno. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić. Około 1/4 fasolki pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie(...)Można smażyć na patelni jeśli wolicie ) U góry rozłożyć kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec przez 30 minut. Na koniec można skropić sokiem z cytryny jak ktoś lubi. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleń