filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy(...)parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy
Wędrówki po kuchniprzygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy(...)ciasto podałam z duszonym rabarbarem na wierzchu – wiadomo, im więcej rabarbaru tym lepiej :) Rabarbar wystarczy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zasypać cukrem, dodać ok. 0,5 szklanki wody i dusić po przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i odparowujemy resztę wody, żeby rabarbar nie był za mokry. Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć
Ciastkozercymielona do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę(...)małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą
Wanilia i Kardamonsprężysty. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Jabłka: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3 - 4 części. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać rodzynki oraz miód i jeszcze jakiś czas smażyć(...)warstwą wyłożyć ciepłe jabłka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. * Moje jabłka podczas smażenia puściły dość sporo soku, pod koniec zagęściłam więc je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - dodałam tę zawiesinę na patelnię z jabłkami, wymieszałam i zagotowałam. Smacznego
Opowieści z piekarnikapuszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej(...)sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem. Spara Spara The post Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaChłodnik: 3 jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki: Ciepłe (a najlepiej(...)rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik: W garnku zagotowujemy wodę. Jabłka myjemy i wkładamy na wrzątek, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Następnie obracamy jabłka i ponownie gotujemy kilka minut - dzięki temu całe będą miękkie
Kolorowy Przepisownikmięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i gotować wszystko razem do miękkości mięsa. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić. Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać by się rozpuściła(...)wysokości. Wszystkie zalać wywarem, po czym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe delikatnie wyciągnąć z kubeczków, ułożyć na talerzu. Podajemy skropione cytryną lub octem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSalsa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła i pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu) --paprykę oczyścić(...)posiekać(też według swojego gustu).Składniki wymieszać z oliwą,sokiem cytrynowym i sokiem pomidorowym oraz octem balsamicznym ,doprawić cukrem,solą i pieprzem.Szparagi odsączyć z zalewy lub świeże ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.Ciasto zamieszać.Jeśli zrobiło się zbyt gęste dolewamy wodę i znów wymieszać.Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.W każdy naleśnik wkładamy szparagi polewamy odrobiną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajka ze śmietanką, pieprzem, koperkiem i startym serem. Odcedzamy makaron, zostawiając sobie łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę wody po gotowaniu i śmietanę z jajkami, wsypujemy mięso łososia. Całość na małym ogniu mieszamy, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron ale zostanie jeszcze minimalnie płynny. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy(...)większa lub 2 mniejsze szalotki 2 średnie ząbki czosnku 5 łyżek startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu 1-2 łyżki posiekanego kopru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki pieprzu sól do smaku
Karo in the Kitchenoleju rzepakowego, masuję kaczkę. Nakładam na nią przyprawy, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i masuję dobrze mięso. Przekrawam cytrynę na pół, polewam mięso sokiem z cytryny, a cytryną faszeruję środek kaczki, układam na nią gałązki świeżego rozmarynu. Marynuje całą noc. Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do 200 C. Wstawiam kaczkę na pół godziny, układam na niej(...)dziesięć minut polewam mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem dokładam do kaczki jabłka wymieszane z żurawiną, miodem i majerankiem. Na koniec posmaruj kaczkę wodą z solą, żeby skórka była bardziej chrupka
Zasmakuj Kuchniprzyjściu ze szkoły, ale jak jestem w domu staram się mu to wynagradzać, więc i w te dni gotowałam, a wieczorem Młody dbał o to aby gorąca herbata z cytryną i imbirem nie kończyła mi się w kubku. Dzisiejsza propozycja to taka awaryjna, kiedy jeść trzeba a do sklepu nie ma się siły wyjść. Kiedy nie ma siły na długie(...)spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam z każdej strony bardzo dokładnie. Potem wlałam trochę wody, woka przykryłam pokrywką i tak dusiłam
Blondynka Gotujekwiatami ... Na oparciu krzesła ciepły koc ... Książka ... W tle śpiew ptaków ... Mała, drewniana chatka nad jeziorem ... Stary, zawalony pomost a przy nim drewniany jacht bujający się na wodzie ... Zapach świeżo zaparzonej kawy, ciepłe mleko ... Pachnące masłem bułki ... Wiosna na dworze ... Wiosna w sercu ... Moje wymarzone, niedzielne śniadanie. Gdy pierwszy raz zobaczyłam te śliczności u Dominiki(...)blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać
Garniec Magaliegarnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć . Następnie przepłucz we wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości . (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały). Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw(...)pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz
Food Squarełyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy(...)upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżki kaszy manny 10 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Mleko zagotowujemy i do wrzącego wsypujemy cukier wanilinowy i kaszę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 10 min (do zgęstnienia). Studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce
vegetaniewanilią * kilka plastrów świeżego ananasa kilka pokruszonych ciasteczek (u mnie owsiane z kokosem) Na kilka godzin przed przygotowaniem deseru lub wieczorem zalać tapiokę dwoma szklankami wody. Następnego dnia odlać wodę, a tapiokę zalać mlekiem i wstawić na średni ogień. Dodać cukier i cały czas mieszać. Gotować do momentu aż zgęstnieje, a perełki tapioki napęcznieją i staną się niemal przezroczyste(...)wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek. *Użyłam domowej, którą gotuję z drobno posiekanego, mocno dojrzałego ananasa. Przesmażam go z dodatkiem ziaren wanilii, odrobiną soku z cytryny - cukier dodaję do smaku. Jest pyszny i znika w okamgnieniu
KUCHARNIA