woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:861/1096)

Cytrynowa kostka z masą dyniową 207

cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć. Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem. Przygotowanie kruchego spodu: Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć(...)wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki. Posmarować powidłem śliwkowym. Przygotowanie masy dyniowej: Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić. Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę

Trzeci talerz
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 304

kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński  olej do smażenia Wykonanie:Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Mięso przełożyć do miski(...)pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć  pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny

Pasja Smaku
domowy jabłecznik z cynamonem,goździkami w kruchym cieście... 170

Składniki: jabłka papierówki 1,5 kg, cukier 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cynamon Prymat 1 łyżka, goździki Prymat 5 sztuk, mąka ziemniaczana 1 łyżka palma zimna 250 gram, mąka tortowa 60 dag, żółtka 4 sztuki "L", cukier 180 gram, śmietana 18% 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka cukier puder - ile potrzeba Jabłka umyte(...)obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki. Do mąki wbić

W Mojej Kuchni Lubię
pollo alla diavola (kurczak po diabelsku) 311

kręgosłupa, inne od piersi, stłuc na płasko a potem… W zasadzie jakie kto lubi przyprawy. W różnych przepisach pojawia się papryka, czasem bardzo ostra papryka, skórka z cytryny, szałwia, rozmaryn… Czasem kurczaka się marynuje w oliwie z mieszanką ziół. Czasem się piecze na grillu, czasem w specjalnej kratce opieka koło ognia w kuchennym palenisku, opalanym drewnem, czasem robi(...)kurczaka wcale nie jest zbyt mało) rozgrzać oliwę z oliwek. Włożyć kurczaka skórą do dołu, ogień mocno zredukować. Posolić i popieprzyć. Na wierzchu postawić duży garnek z wodą, żeby mięso docisnąć do patelni. Sprawdzać co jakiś czas. Kiedy zacznie się rumienić, odwrócić, posolić i popieprzyć, na patelnię wrzucić nieobrany, zgnieciony ząbek czosnku i dwa, kilkucentymetrowej długości kawałki pora oraz

stajnia gołębie od kuchni
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 479

Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku). Na koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso, dodajemy(...)siebie po czym przewlekamy nici tak jak sznurówki w bucie, mocno je ściskając. Gotowego kurczaka przekładamy do formy do pieczenia, na którą wykładamy kilka wiórek margaryny i kilka łyżek wody. Wkładamy ptaka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy go aż ładnie się zrumieni (u mnie trwało to około 1 godziny i 10 minut). W czasie pieczenia co jakiś

My simple kitchen
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 250

minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj, obierz pietruszkę, pokrój w krążki i dodaj do kalafiora. Gotuj w garnku parowym, albo zalej niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę(...)szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem. Smacznego! Artykuł Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 240

soku z cytryny 1 ząbek czosnku starty na tarce 3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE WINEGRET : W miseczce mieszamy musztardę z miodem, czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę i roztrzepujemy małą rózgą lub widelcem, do otrzymania gładkiej emulsji. KALAFIOR dzielimy na różyczki, rozdrabniamy w malakserze lub rozdrabniaczu(...)często mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy starty czosnek, rozdrobniony kalafior i szparagi. Smażymy 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Od czasu do czasu możemy skrapiać składniki łyżką wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy

cool and minty
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 168

pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty wlać do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Łososia obtoczyć w sezamie i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką bez użycia tłuszczu. Smażyć przez około 3 minuty(...)5miesiąca! ---------------------------- SURÓWKA Z MARCHEWKI 2 duże marchewki, lub 4 średnie 2 małe jabłka 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% odrobina soku z cytryny sól i pieprz do smaku Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przyprawić musztardą, majonezem, śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Podawać do łososia. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcy

Calzonella.com
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 327

białego wina wytrawnego sok z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie(...)pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem. Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy. Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli

karmelowy
Galaretka z kurczaka 231

ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie.  Po tym czasie(...)zdjąć  skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki marchewki i rozdrobnionego kurczaka, zalać przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia Wyjąć na talerz, udekorować cytryną i zieleniną...można podawać.Smacznego

Gosia gotuje
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 163

myję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje(...)chrzanu dodaje  łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę. Na wierzch wylewam powoli pozostały bulion. Całość odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z cytryna

Magiczna kuchnia Darii
Jajko w koszulce, na sałatce 453

Żeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie

Czerwona Porzeczka
Sałatka na ciepło z dynią i kuskusem 183

średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól i pieprz do smaku   Nagrzewamy piekanik na 200°. Dynię obieramy i kroimy w średnij grubości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w duże(...)chwili podania.   Kuskus gotuje się około 10 minut, więc zaczynamy go gotować w połowie czasu pieczenia się dyni. Gotujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, wsypujemy do miski i trzymamy w cieple.   Upieczoną, gorącą dynię z cebulą dorzucamy do ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę

Smaczna Strona
Enchiladas - wersja z grzybami. Yummy :) 195

wskazówka: zamiast sosu chili możecie użyć świeżej chili lub jalapeno. Gotujemy całość przez kilka minut i dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Jeszcze chwilę wszystko razem dusimy, aby odparować jak najwięcej wody. Kiedy całość jest już gęsta odstawiamy, niech lekko przestygnie. Rozkładamy placki tortilla i nakładamy na połowę placka przygotowany farsz. Ścieramy ser żółty na placki i składamy na połowę. Teraz(...)całość z frytkami, surówką i sosem. W naszym przypadku użyliśmy kolorowych frytek z buraków, marchewki i pietruszki. Surówka z rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę

vegetanie

Proponowane wyszukiwania